CSU’nun kararları mahkemeden döner mi?

Güncelleme Tarihi:

CSU’nun kararları mahkemeden döner mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2016 13:09

Almanya’da hükümetin küçük ortağı CSU, iltica ve uyum yasasında sert değişiklikler istiyor.

Haberin Devamı

CSU’nun gelecek hafta yapacağı toplantıda, mülteci ve uyum politikasında çok sert kararlar alması bekleniyor. Kamuoyuna sızan bilgilere göre CSU’nun karara bağlayacağı taslakta şunlar var:

* Mülteciler ve göçmenler Almanya’nın öncü kültürünü, değer ve normlarını kabul edecek.
* Almanya’da doğup büyüyen göçmen kökenli gençlere tanınan çifte vatandaşlık iptal edilecek.
* Mahkeme görevlilerinin başörtüsü taşıması yeni bir yasayla yasaklanacak. Hukuk uzmanları böyle bir yasağın Anayasa Mahkemesi’nden döneceği görüşünde. Uzmanlar, Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsünün tarafsız dünya görüşüne aykırı düştüğü itirazlarını daha önce de reddettiğine dikkati çektiler.

CENEVRE SÖZLEŞMESİNE TERS

CSU’nun toplantıda karara bağlayacağı diğer bir önemli nokta ise Akdeniz’de kurtarılan mültecilerin Avrupa’ya getirilmeyip Mısır ve Tunus gibi ülkelerde mülteci kamplarına yerleştirilmesi. Mültecilere yardım derneği ‘Pro Asyl’, bunun Avrupa İnsan Hakları ve Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ne aykırı olduğu görüşünde. Pro Asyl Başkanı Günter Burkhardt, Almanya’yı da bağlayan Cenevre Mülteci Sözleşmesi’nin, mültecilerin işkence veya şiddet tehlikesi bulunan yerlere gönderilmesini yasakladığına dikkati çekti. Buna örnek olarak Avrupa Adalet Divanı’nın Hirsi Jamaa ve öteki kararları gösterildi.
24 Somalili ve Eritreli mülteci 2009 yılında kendilerini Libya’ya geri gönderen İtalya’yı Avrupa Adalet Divanı’na şikâyet etmişti. Avrupa Adalet Divanı, İtalya’yı kişi başına 15’er bin euro tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Hukuk uzmanlarına göre Mısır ve Tunus’la benzeri bir işbirliği de Avrupa Adalet Divanı’ndan geri döner.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!