Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6-9 yaş grubu çocuklara ilk yardım eğitimi vermek için 'İlk Yardım Okulu: Kahramanlar İş Başında' adlı bir kitap hazırladı. Kitabın tanıtımını yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bu eğitimin çocuk yaşlarda başlamasının çok ayrı bir değeri var. 112'yi aramak bile bir tedbirdir" dedi. Selçuk konuşmasının ardından Iğdır, Giresun, Osmaniye ve Karabük illerine canlı bağlantı yaparak kitabı okuyan öğrenciler ve aileleriyle konuştu. Zeynep isimli bir öğrenciyle canlı bağlantıda konuşan Bakan Selçuk, 'Okula gidiyor musun? Kaçıncı' sınıf sorusunu sorunca, Zeynep'ten 'Ben gitmiyorum, okullar kapandı' yanıtını aldı. Küçük kızın bu sözleri tüm salonu güldürdü.
#Ziya Selçuk6-9 yaş grubu çocuklara ilk yardım eğitimi vermek için 'İlk Yardım Okulu: Kahramanlar İş Başında' adlı bir kitap hazırladı. Kitabın tanıtımını yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konuşmasının ardından Iğdır, Giresun, Osmaniye ve Karabük illerine canlı bağlantı yaparak kitabı okuyan öğrenciler ve aileleriyle konuştu.
#İlk Yardım OkuluMEB, ilk yardım eğitimini çocukluk çağlarından başlatarak geleceğe yatırım yapmak için önemli bir projeye imza attı. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 6-9 yaş çocukları için alanında bir ilk olan 'İlk Yardım Okulu: Kahramanlar İş Başında' kitabını hazırladı. Her yaştan herkesin yapabileceği ilk yardım uygulamaları olduğunu belirten Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “‘İlk Yardım Okulu: Kahramanlar İş Başında” kitabının çocuklar, öğretmenler, veliler ve kurumlar için önemli bir kaynak teşkil edeceğini söyledi.
#Milli Eğitim BakanlığıDemirören Yayınları’nın iş birliği yaptığı kitabevleri arasında bulunan Booky Kitabevi'nin sahibi Buket Erol, çocuklar için kitap kulübü kurduğunu duyurdu. Erol, “İki kız annesi olarak, çocuklarıma ve diğer çocuklara nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? diye düşündüm. Kitabevini açarken, yaşayan çağdaş yazarlarımızın hikayelerini ve kitaplarını, okuyucularla buluşturmayı hedefledim. Kitap kulübümüzde aylık takvimler düzenleyerek, yazarlarımızı ve farklı alanlarda başarılı doktorları, akademisyenleri, pedagogları ağırlıyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarına yardım ediyoruz ve deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kitap yardımları gerçekleştiriyoruz. Daha çok okuyan ve üreten kadınlar ve çocuklarla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz” dedi.
#Booky KitabeviDemirören Yayınları’nın iş birliği yaptığı kitabevleri arasında bulunan Booky Kitabevi'nin sahibi Buket Erol, çocuklar için kitap kulübü kurduğunu duyurdu. Erol, “İki kız annesi olarak, çocuklarıma ve diğer çocuklara nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? diye düşündüm. Kitabevini açarken, yaşayan çağdaş yazarlarımızın hikayelerini ve kitaplarını, okuyucularla buluşturmayı hedefledim. Kitap kulübümüzde aylık takvimler düzenleyerek, yazarlarımızı ve farklı alanlarda başarılı doktorları, akademisyenleri, pedagogları ağırlıyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarına yardım ediyoruz ve deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kitap yardımları gerçekleştiriyoruz. Daha çok okuyan ve üreten kadınlar ve çocuklarla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz” dedi.
#Demirören YayınlarıTuhaf semptomlar sergilemeye başladığında henüz 12 yaşındaydı. Ne kadar uyursa uyusun doyamıyor gün içinde olmadık yerlerde uykuya dalıyordu. 20'li yaşlarında durum daha da kötüleşti, gönül rahatlığıyla kahkaha bile atamaz hale geldi. Pek çok doktor dolaştı, hastalığı nihayet 2007'de teşhis edilebildi. Peki hayatını kâbusa çeviren bu belirtilerin nedeni neydi?
#SağlıkKanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkMilli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından yapılan açıklamada, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde gerçekleşen kılıçlı yemin töreniyle ilgili, "Başlatılan inceleme devam etmektedir. Bahse konu olay her yönüyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle araştırılmakta ve incelenmektedir. İnceleme sonucunda yapılacak tespitlere göre; disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır" denildi.
#MSBÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiFETÖ’nün TSK imamı Adil Öksüz’ü 15 Temmuz darbe girişiminden sonra saklandığı evde ziyaret eden ve kaçmasını sağlayan Cihat Yıldız poliste sustu, savcılık ifadesinde de gizlendiği adresleri söylemedi. Polis, Yıldız’ın saklandığı evi arıyor. Cihat Yıldız’ın arandığı davanın dosyasında Adil Öksüz’ü 4 Ağustos gecesi Üsküdar’dan alan aracın görüntüleri de var. Dosyadaki bilgilere göre Zafer Çay’ın kullandığı bu aracın ön koltuğunda Cihat Yıldız, arka koltuğunda ise Adil Öksüz vardı.
#FETÖYıllar önce sosyal medyada karşıma çıktı. O kadar güzel bir yaklaşımı vardı ki, ‘kim bu?’ dedim ve takip etmeye başladım. Psikolog Beyhan Budak… Ele aldığı konulara yaklaşımı hem bir psikoloğun bilgiliğinde hem de bir dost samimiyetindeydi. Ses tonu, bir çok açıdan farklı, sıkmadan, yormadan konuları ele alma şekli herkes tarafından çok sevildi. Ben elimde not defterim, kalemim öyle izliyorum. Bilgisini bilgiçlikle değil, gündelik yaklaşımlarla sade ve çözümcül bir şekilde aktarıyor. Milyonlarca takipçisi var. Kolay değil, hele hele her şeyin görselliğe ve şova döndüğü günümüzde sözünle, tespitlerinle, biliminle sevilip sayılmak oldukça kıymetli.
#Sponsorlu İçerikYıllar önce sosyal medyada karşıma çıktı. O kadar güzel bir yaklaşımı vardı ki, ‘kim bu?’ dedim ve takip etmeye başladım. Psikolog Beyhan Budak… Ele aldığı konulara yaklaşımı hem bir psikoloğun bilgiliğinde hem de bir dost samimiyetindeydi. Ses tonu, bir çok açıdan farklı, sıkmadan, yormadan konuları ele alma şekli herkes tarafından çok sevildi. Ben elimde not defterim, kalemim öyle izliyorum. Bilgisini bilgiçlikle değil, gündelik yaklaşımlarla sade ve çözümcül bir şekilde aktarıyor. Milyonlarca takipçisi var. Kolay değil, hele hele her şeyin görselliğe ve şova döndüğü günümüzde sözünle, tespitlerinle, biliminle sevilip sayılmak oldukça kıymetli.
#1Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki Kursk bölgesinin bir kısmını ele geçirmesinin yankıları sürüyor. Rusya'nın hazırlıksız yakalandığı baskında Ukrayna güçleri 1000 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdi. Ancak Rusya'nın ilk şoku attığı ve Ukrayna'yı durdurduğu ifade ediliyor. Askeri uzmanlar Ukrayna'nın Kursk harekatı ile tuzağa çekilmiş olabileceğini, kaynakları daha fazla olan Rusya karşısında bu bölgede direnemeyebileceğini öne sürüyor.
#Rusya200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarDünya genelinde yaş ortalamaları yükseliyor, insanlar artık eskiye çok daha uzun yaşıyor. Bu noktada belli bir yaşın üzerinde olup sağlıklı ve hareketli kalmak çok önemli. Bunu yapabilenlerden biri, en önem verdiği üç faktörü anlattı.
#Sağlıkİzmir’in sağlık tarihi, binlerce yıl öncesinden gelen bir zenginlik taşımakta ve bu hastanelerin bazıları hala sağlık hizmeti vermeye devam ederken, bazıları da başka amaçlarla yerli yerinde durmaktadır. Birçok araştırmacı bu konuda çok detaylı araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Acil Afet Ambulans Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, “Tarih Boyunca Sağlık Kenti İzmir” adını verdiği sunumunda kentin sağlık tarihi ile ilgili bu bilgilerin “Sağlık Müzesi”ne dönüştürülmesini ve İzmir in sağlık turizmine önemli bir katkı sağlamasını istiyor. Sofuoğlu, İzmir’in sağlık tarihi hakkında şunları anlattı:
#1Son dönemde Hollanda deyince hepimizin aklına Euro 2024 Çeyrek Final maçında kaybettiğimiz maç geliyor. Ancak Türkiye’deki en çok yatırıma sahip ülkelerden biri olması, orada yaşayan 500 bini aşkın Türk vatandaşı, iki ülke arasındaki ilişkilerin asırlar öncesine dayanması gibi sayısız sebep Hollanda’nın Türkiye için ne demek olduğunu gösteriyor.
#ANKARAKonya'da coğrafya öğretmeni M.K.’nin (55) cinsel istismarda bulunduğu öne sürülen lise öğrencisi B.D. (14), mahkemedeki ifadesinde, “Öğretmenlerin çıktığı merdivenleri kamera görmüyor. Arkadaşlarım çıktığı benim geride kaldığım bir zaman, sanık yanımdan geçerken kalçamı sıktı. Okuldaki erkek arkadaşlarımı kıskanıyordu. ‘Git istersen yanına otur, elini tut, sevgili misiniz?’ diye öğretmen tutumuna yakışmayan kıskanç tavırlara giriyordu’’ dedi. Tutuklu sanık öğretmen M.K. ise savunmasında, “Sosyal medya üzerinden yazdığım mesajları kabul ediyorum; ancak yineleyerek mesajların kırpıldığını ifade ediyorum." diye konuştu.
#KonyaGürcistan’ın Bochorna köyü, Avrupa’nın en yüksek ve en izole köylerinden biri. 84 yaşındaki Irakl Khvedaguridze ise köyün tek sakini ve aynı zamanda bölgenin tek doktoru. Çocukları bile köyü terk etmiş olmasına rağmen doğup büyüdüğü topraklardan hiç ayrılmıyor. Sınırlı tıbbi malzemelerle çevre köylerdeki hastalara olağanüstü müdahalelerde bulunan Khvedaguridze, birçok kişinin hayatını kurtardı. İşte yaşam dolu bir ömre sahip olan 84 yaşındaki Irakl Khvedaguridze’nin hikâyesi...
#SeyahatMevsimsel tarım işçileri göçe başladı. Hasatta çalışan; fındık, domates, pamuk toplayan bu işçilerin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Ancak Hayata Destek Derneği’nden Leyla Özer’in deyişiyle tükettiğimiz her üründe çocuk emeğini sorgulamalı ve bu durumu dert etmeliyiz çünkü bu iş çocuk oyuncağı değil! Özer’e konuyla ilgili sorularımızı yöneltip çadırlarda yaşayan, tarlalarda çalışan ve eğitimden uzak kalan çocukları dinledik.
#Gizem Coşkunarda