Ilk Yardım haberleri sayfasında Ilk Yardım hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 63619 Ilk Yardım haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Düzce’nin Gümüşova ilçesinde, nefes borusuna yemek kaçan kişi, eski güvenlik görevlisinin heimlich manevrası sayesinde kurtuldu. İş yerinde yemek yediği esnada boğazına yemek kaçan Selahattin İliksiz, iş arkadaşı Volkan Bıçakçı’nın müdahalesi ile hayata döndü. O anları anlatan İliksiz, “Yemek yiyordum. İş arkadaşım bir işe gidiyordu. O sırada ben öksürmeye başladım. Benim sesimi duyunca geri döndü. Ona sırtımı gösterdim ve boğulduğumu gösterip yardım istedim. Allah ondan razı olsun. Bu işi biliyormuş. Heimlich manevrası yapmış ben hiç bir şey hatırlamıyorum. 10 saniyeden sonrasını hatırlamıyorum. Bayılmıştım. Allah razı olsun beni kurtardı. Ölümden döndüm kendisine bir can borçluyuz” ifadelerini kullandı.
#Heimlich Manevrasıİlkyardım insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de elzem. Kedinizi böcek sokarsa, sıcak çarparsa, köpeğiniz zehirlenir veya yaralanırsa ilk müdahaleyi nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Veteriner hekimler Haluk Çepoğlu ve Volkan Alaşlı evcil hayvanlarımıza nasıl ilkyardım yapacağımızı anlattı.
#HayvanAdana’da ders sırasında boğazına şeker kaçtıktan sonra fenalaşan 10’uncu sınıf öğrencisi İsmail Maraşlıoğlu, öğretmeni Ömer Akdemir’in yaptığı 'Heimlich manevrası' ile kurtuldu. Yaşanan o anlar, sınıfın güvenlik kamerasına yansıdı.
#AdanaTEKİRDAĞ'da halı sahada futbol oynarken rakibi ile çarpışması sonrası dili boğazına kaçan ve bilincini kaybeden Azat Halo (21), yan sahada futbol oynayan, daha önce ilk yardım eğitimi alan Yunus Kara ile sahada bulunanlarının yaptığı müdahale ile yaşama dönmesi sağlandı.
#TekirdağÖzellikle ilk yardım konusunda itfaiyeci yöntemi önemli bir yere sahiptir. Hemen sağlık yöntemleri içerisinde yer alması ile beraber mutlaka pek çok kişinin bilmesi gerektiği unsurlar arasında gelir. Peki itfaiyeci yöntemi nedir, ne zaman kullanılır? İtfaiyeci yöntemi ile omuzda taşıma, sürükleme, rentek manevrası nasıl yapılır detayları ile derledik.
#İtfaiyeci YöntemiKadıköy'de seyir halindeyken dili boğazına kaçtığı için nefes alamayarak yere düşen motosiklet sürücüsü Hurshıdbek Olımjonov'u, yoldan geçen trafik polisi hayata döndürdü. Trafik polisinin kalem yardımıyla yaptığı ilk müdahale ve sürücünün yeniden nefes aldığı anlar kameralara yansıdı.
#PolisMilli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda çalışan personele verilen ilk yardım eğitimlerinin sayısı artırılıyor. 2019-2022 yılları arasında 55 bin 460 öğretmen ve personel, okullarda olabilecek acil müdahale gerektiren durumlara karşı 'yetkili ilk yardımcı' sertifikası aldı. Öte yandan 'Mesleki Eğitimde 1000 Okul İyileştirme' projesi kapsamında da 45 bin öğretmen ilk yardımcı olmaya hak kazandı.
#Milli Eğitim BakanlığıAkrep sokması çok tehlikeli bir durumdur. Akrep sokması yaşayan kişiler bir an önce ilk yardıma başvurmaları gerekmektedir. Akrep sokmasına iyi gelen birçok durum bulunmaktadır. Özellikle akrep sokması yaşayanlar bu tedavi yöntemlerini bilmesi gerekmektedir. Son günlerde akrep sokması ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, akrep sokmasına ne iyi gelir? Akrep sokmasına ne yapmak gerekir? Akrep sokmasında ilk yardım nasıl olur? İşte, akrep sokması ile ilgili tüm detayları derledik.
#Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir?Geçmişten günümüze kadar zehirlenme konusunda en çok yaşanan durumlar arasında çamaşır suyu zehirlenmesi geliyor. Böyle durumlarda özellikle hemen müdahale etmek ve bazı hususları ele almak çok önemlidir. Peki, çamaşır suyu zehirlenmesinde ne yapılmalı ve ilk yardım yapılmalı mıdır? Ne iyi gelir ve neler yapılmamalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çamaşır SuyuÇok sevdiğimiz ya da belki de hiç tanımadığımız birinin hayatını saniyeler içinde kurtarabiliriz. 1-7 Mayıs Trafik ve İlkyardım Haftası… Bu vesileyle fiziksel ilkyardımın temel prensiplerine, psikolojik ilkyardımın ne olduğuna ve bunları öğrenebileceğimiz kurslara bakalım...
#GazetehaberleriDüşmeler, yanıklar, zehirlenmeler evde yaşanabilecek tehlikelerin başında geliyor. Pandemiyle birlikte çocukların kaza yaşadıkları yerlerin yüzde 70’inin ev olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Tanya Agopyan, basit ilk yardım müdahalelerinin hayat kurtarabileceği uyarısında bulundu.
#Ev Kazalarıİzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem, deprem çantasında neler olması gerektiği konusunu akıllara getirdi. Peki deprem sonrası hayati öneme sahip olan deprem çantası nedir? Deprem çantasının nasıl hazırlanmalı? Deprem çantasının içinde neler olmalı? İşte deprem çantası listesi...
#Deprem ÇantasıHemen hepimiz rastlamışızdır; bayılan kişinin başına üşüşüp tokat atan mı dersiniz, su serperek ayıltmaya çalışan mı? Ya da vücudunda güneş yanığı olan yerlere yoğurt, salça süren; trafik kazasında sıkışan kişiyi iyi niyetle karga tulumba çıkarmaya çalışan! Oysa acil durumlarda ilk müdahalede ‘hayat kurtaralım’ derken yaptığımız yanlışlar, tam tersine çoğu kez zarar verip, kalıcı sakatlıklara hatta ölüme bile neden olabiliyor!
#İlk YardımMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan düzenleme, özel eğitim kurumlarında kullanılacak kitap ve benzeri malzemeyle okulların marka lisans kullanımları ve öğrenim ücretleri gibi pek çok konuya yeni esaslar getiriyor. Özel okullara da devlet okullarına benzer kıyafet düzenlemesi gelirken 3 yeni eğitim kurumu türü tanımlanıyor.
#Resmi GazeteAntalya'da attığı tek yumrukla 29 yaşındaki çiçekçi Eşref Yunus Yıldırıcı'nın ölümüne neden olan Kıvanç Şensöz (31), 'kasten öldürme' suçundan tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında olay günü çiçekçi dükkanına gittiğini belirterek, "Eşref Yunus Yıldırıcı arkamdan gelmiş. Üzerime yürüdü ben de kendimi korumak için bir tane yumruk attım. Görüntüleri izleyince tekme attığımı fark ettim. Öldürme kastım yoktu" dedi. Yıldırıcı'nın kız kardeşi Firdevs Yıldırıcı ise "Kıvanç bize, 'Sizin anladığınız dilden konuşacağım, boynunuzu kopartacağım' dedi. Fakat o fotoğrafı ben paylaştım. Kendisinden özür dileyip fotoğrafı sileceğimi söylediğim halde, 'Karşıma çıkmayın' diyerek sinkaflı sözler kullandı. 'Sizin soyunuzu kurutacağım' dedi. Öldürme kastı vardı. Kendisi boksör" ifadelerini kullandı.
#ANTALYAİstanbul’da 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman Mert’in 1,5 aydır geçirdiği öksürük nöbetlerinin sebebi hastanede ortaya çıktı. Bronkoskopi yöntemi ile Abdurrahman Mert’in akciğerinde fındık parçası olduğu tespit edildi. Fındık parçasının çıkarılması ile Abdurrahman Mert öksürük nöbetlerinde kurtuldu. Prof. Dr. Erkan Çakır, “Böyle bir durum yaşandığında ilk anda Heimlich Manevrasını yapmak lazım” dedi.
#Öksürükİstanbul’da 2 yaşındaki oğlu Abdurrahman Mert’in 1,5 aydır geçirdiği öksürük nöbetlerinin sebebi hastanede ortaya çıktı. Bronkoskopi yöntemi ile Abdurrahman Mert’in akciğerinde fındık parçası olduğu tespit edildi. Fındık parçasının çıkarılması ile Abdurrahman Mert öksürük nöbetlerinde kurtuldu. Prof. Dr. Erkan Çakır, “Böyle bir durum yaşandığında ilk anda Heimlich Manevrasını yapmak lazım” dedi.
#Akciğerİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım. Çünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılığıyla başlıyor ve kendi sokağında, mahallesinde temizlikle başlıyor ve herkes sokağını temizlerse şehrimiz, mahallemiz temizlenecektir" dedi. Kadıoğlu ayrıca, "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Yani Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri olan bu 1999 depreminde de en çok zarar gören, bu kadar uzak olmasına rağmen sıkıntı yaşanmış bölgeler. Bir de tabii binanın sağlamlığı çok önemli" ifadelerini kullandı.
#DepremBurdur Alpaslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Yiğit Işık ilk yardım sürecini hızlandırmak için geliştirdiği “ARES” adlı mobil yazılım projesiyle “Fibonacci International Robot Olympiad” (Uluslararası Robot Olimpiyatları) yarışmasında dünya ikincisi oldu. Işık, Roma’daki Uluslararası Robot Olimpiyatları’nda, Sağlık Teknolojileri Girişimciliği kategorisinde dünya genelinde davet edilen 11 proje arasında Türkiye’yi temsil etti.
#RobotManisa'nın Yunusemre ilçesinde İngilizce öğretmeni Enes Geyik (35), yediği yumurta nefes borusuna kaçan meslektaşı Nazım Barış Aksoy'u (50) Heimlich manevrasıyla kurtardı. O anlar, güvenlik kamerasına da yansırken, meslektaşına teşekkür eden Aksoy, "Kendimi o an çaresiz hissettim. 'Buraya kadar mı?' diye düşündüm. 15-20 saniyelik bir olay o anda benim için sanki saatlerce sürdü" dedi.
#İngilizce Öğretmeni Enes GeyikTürk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#Bordo BerelilerTürk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#AskerSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesGeçtiğimiz haftalarda iki yetişkin kişi yatak bazasının altında kalarak hayatını kaybetti ve bu trajik kazalar basında geniş yer buldu. Daha önceden genelde çocukların ölümüne neden olan bu korkunç kazalar maalesef her yaşta insanın hayatını tehdit ediyor, bu konuda farkındalık artmazsa maalesef yaşanmaya da devam edecek.
#Baza KazalarıMalatya'da şehir içi yolcu otobüsünde meydana gelen olayda, 2 yaşındaki bir çocuk, nefes borusuna çikolata kaçması sonucu boğulma tehlikesi geçirdi. Şoför Mustafa Baştuğ, durumu fark ederek hemen müdahale etti ve Heimlich manevrasını uygulayarak çocuğu kurtardı.
#MalatyaAlmanya’nın Schwalmstadt kentinde polis karakolu yakınlarında 20 yaşındaki bir kadın, polislere silahla ateş açtı. Polis de saldırgana ateşle karşılık verdi ve kadın ağır yaralandı. Olay yerine gelen ilk yardım ekiplerinin müdahalelerine rağmen, kadın ambulans içinde hayatını kaybetti.
#AlmanyaSon zamanlarda, evlerde kullanılan yatak bazalarının altında kalarak hayatını kaybeden insanların haberlerini sık duymaya başladık. Uzmanlar, baza altında kalmaya bağlı yaşanan ölümlerin birçok mekanizmaya bağlı olduğunu söylüyor ve özellikle çocukların bu tür mobilyaların altında sıkışma riskine karşı aileleri uyarıyor. Güvenlik önlemlerinin alınması, bu tür trajik kazaların önlenmesinde hayati önem taşıyor. Peki, bu kazalar nasıl ölümle sonuçlanıyor? Ölümlerin önlenmesi için alınabilecek önlemler neler? İlk anda nasıl müdahale edilmeli? Acil Servis Hekimi Dr. Emir Hüseyin Ağar ile konuştuk.
#Ev KazalarıFIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli (55), Ankara'nın Çankaya ilçesindeki bir restoranda nefes borusuna yiyecek kaçan Hamire Tuğutlu Toygartepe'yi (62) 'Heimlich' manevrasıyla kurtardı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
#Selçuk Dereli