Güncelleme Tarihi:
Yaşanabilecek acil felaketler söz konusu olduğu vakit, ilk yardımı temel olarak bilmek önemli bir yere sahiptir. Bu konuda hem sağlık hem de itfaiye yönteminde birçok unsur öne çıkar. Özellikle itfaiyeci yöntemi olarak bilinen yardım, acil durumlar için belli kurallar doğrultusunda öğrenilir ve uygulanır.
İtfaiyeci Yöntemi Nedir?
Zor yöntemler içerisinde itfaiyeci yöntemi yer almaktadır. Bu yöntem herhangi bir kaza ve benzer durumlar olduğu vakit, ilgili hastanın bulunduğu yerden çıkarılması noktasında taşınması için bir yöntemdir. Öncelik olarak ilkyardımcı hastayı yüzüstü konumda omzuna alır. Bu konuda hastanın düşmemesi için ise hem belinden hem de bileğinden kavrar. Böylece ilk yardımcının omzunda hasta ters V şeklinde durur. Böylece dengeli ve sağlıklı bir şekilde kişi tehlike bölgesinden önemli oranda uzaklaştırılmış olur.
İtfaiyeci Yöntemi Ne Zaman Kullanılır?
Genelde yürüyemeyen ya da bilinci kapalı kişiler olduğu vakit itfaiyeci yöntemi kullanılır. Herhangi bir kaza anında ya da farklı felaketler söz konusu olduğu vakit kişi kendi başına hareket edemiyorsa, ilkyardımcı onu omzuna alır ve taşır. Bu konuda itfaiyeci yöntemi kullanılır ve rahatlıkla kişi tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmış olur.
İtfaiyeci Yöntemi İle Omuzda Taşıma Manevrası Nasıl Yapılır?
İtfaiyeci yöntemi ile omuzda taşıma manevrasını gerçekleştirmek için öncelikle etkin bir eğitim almak gerekir. Bu konuda sırasıyla ilk yardım edecek olan kişi, hastayı yüzüstü şekilde omzuna alır. Daha sonra belinden ve bileğinden kavramak suretiyle dengeli bir şekilde rahatlıkla taşır. Özellikle bu konumda taşıyan kişinin diğer eli boşta kaldığı için, destek alarak birçok farklı alanı kolayca geçme imkânı elde eder. Özellikle hastanın bilinci kapalı ya da hareket edemeyecek durumlarda önemli bir yer taşır.
İtfaiyeci Yöntemi ile Sürükleme ve Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?
Özellikle bir hastanın araçtan çıkarılması noktasında sürükleme, diğer bir ismi ile rentek manevrası kullanılır. Genel olarak herhangi bir kaza neticesinde aracı sıkışan kişinin sağlıklı biçimde dışarı çıkarılması için kullanılır.
- Öncelik olarak patlama ve yangın tehlikesine karşı tedbir ve önemleri incelenmek suretiyle alınır.
- Daha sonra hastanın omzuna dokunarak iyi olup olmadığı sorulur. Bu durumda eğer iyiyse 112 araması istenir.
- Hastanın solunum yapıp yapmadığı konusunda göğüs hareketleri izlenir ve dinlenir.
- Hastanın ayaklarının pedalı sıkışıp sıkışmadığına bakılır ve emniyet kemeri çözülür.
- Daha sonra yan taraftan hastaya yaklaşılır, bir elle kol diğer el ile çene bölgesi tutulur. Bu şekilde kavrama ile beraber boyun bölgesi tutulmuş olur.
- Baş ve boyun ile gövde hizası bozulmadan kişi araçtan dikkatli bir şekilde çıkarılır.
- Bundan sonra ise hasta veya yaralı dikkatli bir şekilde yere ya da sedyeye yerleştirilir.
Genel anlamda yukarıdaki unsurlar sıralı ile yapılması eşliğinde sürükleme veya rentek manevrası tamamlanmış olur. Böylece hasta herhangi bir ciddi sorun yaşamadan araçtan uzaklaştırma imkanı elde edilir. Tabii sadece araç değil aynı zamanda ev ya da birçok farklı yerden de bu şekilde sürüklenerek dikkatli bir şekilde kişi çıkarılabilir.
İtfaiyeci Yöntemi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Özellikle yaşanabilecek trafik kazası ya da yangın ile beraber bu ve benzeri değişik felaketler söz konusu olduğunda, itfaiyeci yöntemleri büyük öneme sahiptir. Bu konuda omuzda taşıma ya da sürükleme ve rentek manevrası gibi yöntemler kullanılır.