SON zamanlarda medyada sıklıkla yer bulan hatalı basılan paralara yüksek fiyat istenmesine, Gaziantep'te para müzesi sahibi olan koleksiyoner Esat Kaplan itiraz etti. Kaplan, paraların hatalı basılmadığını, zamanla silinme yaşadığını ve bu tür paraların herhangi bir değerinin olmadığını söyledi.
#GaziantepÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıArkeologların 19'ncu yüzyılın sonlarında keşfettiği Antik Mısır mumyaları o günden bu yana merak uyandırıyor. Mumyalama işlemlerinden tabutlardaki süslemelere pek çok detay, mumyaların basit birer tarihi eserden fazlası olduğunu çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Son olarak ABD'de yapılan bir keşif, 3.000 yıllık bir gizemi aydınlatırken mumyalama sürecine dair hiç bilmediğimiz detayları da gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#SeyahatCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’daki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde “Türk dünyası için ortak bir gelecek inşasını hedef alıyoruz. 175 milyona ulaşan genç ve dinamik nüfusumuz ve ticaret hacmimizle büyük atılımlar gerçekleşebilir” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanAmerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserAdam Staples, 5 yıl evvel toprağın altından çıkardığı küçük metal sikkelerin çok önemli bir keşif olduğunu görür görmez anlamıştı ancak bu kadarını muhtemelen o bile tahmin etmiyordu. Ülkede bugüne kadar bulunan en büyük hazinenin keşfine imza atan Staples, yaşadıklarını anlattı.
#İngilterePara hırsı ile bu kadar bebeğin canını alan, aileleri perişan eden, siyaseti her türlü entrika içine sokan, savcıyı makamında tehdit eden bir sisteme karşı nasıl savaşılır! Tüm sorumluları ve bunların yankesiciliğini lanetlemek gerekiyor.
#HastaneSadece üç yıl süren ilk evliliğinde aradığını bulamamıştı. Bir zamanlar büyük bir aşkla sevdiği, ilk çocuğunun babası ile dostane bir şekilde yollarını ayırdı. Sonra pek de beklemediği bir anda kendisinden yaşça genç bir adamla karşılaştı. Daha ilk buluşmalarında anladı ki o gerçekten aradığı 'kalbinin prensiydi'...
#Miranda KerrParis Olimpiyat Oyunları’nın dünkü açılış törenine saatler kala Fransa’da tren yolu ağına eşzamanlı sabotaj saldırıları düzenlendi. Her dört tren seferinden biri iptal oldu, istasyonlarda uzun kuyruklar oluştu. İsviçre sınırındaki Mulhouse Havalimanı da bomba alarmı yüzünden bir süreliğine kapatıldı.
#Paris Olimpiyat OyunlarıYeşilçam efsanesi, ilk Altın Portakal’ın “en iyi erkek oyuncu”su, aynı zamanda antikacı ve koleksiyoner İzzet Günay ve eşi İpek Hanım’la Bodrum’daki yazlıklarında buluştuk. 90 yaşına girecek sanatçıyla 30’lu yılların İstanbul’unu, II. Dünya Savaşı’nı, Yeşilçam anılarını, Dört Yapraklı Yonca’yı, Zeki Müren’i ve bu yaşta nasıl bu kadar dinç kalabildiğinin sırlarını konuştuk. Sanki 20’nci yüzyılla 21’incisi arasında siyah-beyaz bir köprü gibi. Hem sakal-bıyık bırakmayan jilet gibi bir nesilden geliyor hem de hayatında hiç cep telefonu tuşuna basmamış. Telefonlarına eşi baktığı için konuya da oradan girdik zaten...
#İzzet GünayDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreBirilerinin hayatını fark edilir biçimde değiştirenleri 15 yıldır arayıp bulan, görünür kılan Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 2024 ayağı tamamlandı. Altı fark yaratan Türkiye’ye tanıtıldı. İşin güzel tarafı bu yıl tüm Fark Yaratanlar’ın kadın olmasıydı. Hemen hemen hepsi yola eşitlik için çıkmışlardı.. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “İnsanımızın fırsat olduğunda, potansiyeli fark edildiğinde her işi başarabildiğini bir kez daha gördük” dedi.
#Fark YaratanlarBugün sizlere bir uçurtma hikayesinden bahsedeceğim. Sinemaya, müziğe tutkun bir baba… Mahallesinde oynarken uçurtmasının ipini kaçırıyor ve o hep istediği ‘batı’ya doğru uçuşunu izlediği an, belki de kaderinin belirlendiği ilk gün oluyor. Hayallerinin peşini bırakmayan, dünyanın dinlediği müzik insanı, hayat gurusu, çocuk ruhlu bir dev Burhan Öçal ile çok samimi, içten bir sohbet gerçekleştirdik
#Sponsorlu İçerikBugün sizlere bir uçurtma hikayesinden bahsedeceğim. Sinemaya, müziğe tutkun bir baba… Mahallesinde oynarken uçurtmasının ipini kaçırıyor ve o hep istediği ‘batı’ya doğru uçuşunu izlediği an, belki de kaderinin belirlendiği ilk gün oluyor. Hayallerinin peşini bırakmayan, dünyanın dinlediği müzik insanı, hayat gurusu, çocuk ruhlu bir dev Burhan Öçal ile çok samimi, içten bir sohbet gerçekleştirdik
#1Sıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestGenellikle çocuklar için söylenir... "Zaman su gibi aktı, göz açıp kapayıncaya kadar ne çabuk büyüdü" diye... Bu durum bir zamanların ünlü çiftinin daha doğmadan milyonlarca kişinin ilgisini üzerine çeken ilk biyolojik çocuğu için de geçerli.
#Shiloh Jolie Pitt6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazABB tarafından yenilenen tarihi Ulus Hali törenle açıldı. Açılışta konuşan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “27 milyon 100 bin liraya mal oldu. Allah razı olsun esnafımız 71 gün dışarıda bekledi ama bu sıkıntıya değdi, esnafımız daha rahat hizmet verecek” diye konuştu.
#Ulus HaliAksaray'da otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Mine Nur Uysal'ın (20), kaza anında babası Halil Uysal ile cep telefonunda konuştuğu, sınavların ardından memleketi Burdur'a gitmeyi planladığı, bunun için de para istediği öğrenildi. Azmi Milli Sanayi ve Bilim Müzesi Sorumlusu Dr. Mustafa Fırat Gül, Mine Nur ile ilgili konuşurken, 'KPSS'den iyi puan almak için ısrarlıydı. Anne ve babasını düşünen, gereksiz bir kuruş dahi harcamayan, tam bir Anadolu kızıydı ve hedefleri olan birisiydi.' dedi.
#AKSARAY