Bebeklerin diş çıkarma dönemi merakla beklenen ve bazen zorlu geçen bir süreçtir. Bu nedenle anne ve babalar bebeklerin ilk dişlerinin ne zaman çıkacağını çoğu zaman araştırmaktadır. Belirli bir sıraya göre çıkan dişler hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken bazı durumlar da bulunmaktadır. Peki, bebeklerde diş ne zaman çıkar ve diş çıkarma sırası değişir mi? Bebeklerde diş çıkarma dönemleri, tablosu ve ayları hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik.
#BebekBebeklerde ilk diş çıkışının, gelişimi için önemli ve aynı zamanda zorlu bir adım olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Özdemir, “Sağlıklı bebeklerde yaklaşık olarak 6 ve 7’nci aylarda ilk dişler çıkar. Fakat dişlerin çıkış zamanı bebekten bebeğe değişebilir. Bazı bebeklerde 3’üncü ayda çıkan ilk diş, bazı bebeklerde 12’nci aya kadar gecikebilir” dedi.
#BebekBebeklerde ilk diş çıkışının, gelişimi için önemli ve aynı zamanda zorlu bir adım olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Özdemir, “Sağlıklı bebeklerde yaklaşık olarak 6 ve 7’nci aylarda ilk dişler çıkar. Fakat dişlerin çıkış zamanı bebekten bebeğe değişebilir. Bazı bebeklerde 3’üncü ayda çıkan ilk diş, bazı bebeklerde 12’nci aya kadar gecikebilir” dedi.
#Dr. Tuba ÖzdemirSağlıklı çocuk gelişiminde düzenli doktor kontrolleri çok büyük önem taşır. Anne ve babaların çocuklarının gelişimine yönelik merak ettiği sorular ve ileri dönemde karşılaşacağı gelişmeler ile ilgili merak ettiklerini bu kontroller esnasında ele alınır. Doğum sonrası başlayan düzenli doktor kontrollerinin, yaşına göre uygun zaman aralıklarnda yapılması gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Özlem Türkoğlu, anne ve babalara, çocukların düzenli yaptırması gereken testler ve merak edilen sorular ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Doktor KontrolleriOrtodontik tedaviye (diş teli tedavisi) ne zaman başlanmalı sorusu hem ortodontistler hem de halk arasında halen süregelen tartışma konularından biridir. Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Sinem Taslan Ceylanoğlu; her birey için ortodontik tedaviye başlama yaşının farklı olabileceğini belirtti ve konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
#Ortodontik Tedavide Yeni YaklaşımlarBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNABüyüme çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı günümüzde anne-babaların öncelikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek’in de katkılarıyla, ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli tüm detayları sizin için derledik.
#Sponsorlu İçerikPırıl pırıl sağlıklı dişlere sahip olanlar genetik olarak şanslı elbette ancak yiyip içtiklerimiz de bir o kadar önemli. Peki dişleri aşındıran, çürük oluşumuna zemin hazırlayan hatalar neler?
#Diş SağlığıSarımsağın yemeklerin lezzetini artırmadaki rolü büyüktür. Türk mutfağında oldukça fazla tüketilen sarımsağın, dış kabuğundan ayrılması bazen oyalayıcı ve sıkıcı olabilir. Bu yüzden, yemek yapmayı eğlenceli hale getiren ve size kolaylık sağlayacak 6 popüler tüyoyu paylaşıyoruz.
#SarımsakAğzımız ve dişlerimiz konuşma ve gülümsemenin yani iletişimin olduğu gibi sindirimin de ilk basamağı. Ağız içi temizliği ve bakımı bütünsel sağlık için de çok önemli... Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle uzmanlara sorduk; daha sağlıklı dişler ve ağız için öneriler aldık.
#DişKuzey Avrupa bataklıklarından çıkarılan 2 bin kadar ceset hakkında pek çok teori ortaya atıldı. Binlerce yıldır bataklıklarda bozulmadan korunan cesetleri teknolojinin getirdiği imkanlar sayesinde inceleyen bilim insanları oldukça çarpıcı bulgulara ulaştı. Elde edilen sonuçlar ölümlerinin nedenlerinin sanıldığı kadar basit olmadığını ortaya koydu. İşte bataklık cesetleri hakkında merak edilenler...
#TarihMakyaj malzemesi satan alırken birçoğumuz tester ürünleri deniyoruz fakat pek çok kişinin kullandığı bu ürünler sağlığımızı tehlikeye atıyor. Binlerce kişi tarafından kullanılan bu ürünler bakterilere ve enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. tester üründen ciddi bir bakteri kapan ve geçici görme kaybı yaşayan Filiz Köse Wentz, yaşadıklarını Hurriyet.com.tr’ye anlattı. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın da benzer risklerden kaçınmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
#TesterMakyaj malzemesi satan mağazalarda yer alan 'tester' ürünleri denemek çok yaygın bir davranış. Ancak pek çok kişinin kullandığı bu ürünler insan sağlığını tehdit ediyor. Rujdan rimele fondötenden fara kadar pek çok deneme ürünü, binlerce kişi tarafından kullanılıyor ve sonrasında temizliği yapılmıyor. Bu da bakterilere ve enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Deneme ürünü kullanımı sonrası çok ciddi bir bakteri kapan ve geçici görme kaybı yaşayan Filiz Köse Wentz, yaşadıklarını Hurriyet.com.tr’ye anlattı. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın da benzer risklerden kaçınmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
#Sağlık