Paylaş
Bebeklerde diş çıkarma genel olarak genetik düzene uyarak çıkar. Yani anne ve babanın dişleri erken çıkmışsa bebeklerin de dişleri o sürede çıkabilir. Bebeklerde diş çıkarmadan önce bazı belirtiler baş gösterir. Yaşanan belirtiler değişebilir fakat genel olarak bütün bebeklerde aynı belirtilerle dişler çıkmaya başlar.
Ağız ve diş sağlığı için çocukların 6 aylıkken diş hekimi ile tanıştırılması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, daha sonra ki dönemler için, doktorun tavsiye ettiği düzenli periyotlarla diş kontrollerinin aksatılmaması gerektiği tavsiye ediyor.
Sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Diş çıkartma 3-4 aylıkken de çıkabildiği gibi, 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım ile anne ve babadan geçebilen bir özelliktir. Dişlerin tamamlanması 27-29 aya kadar sürebilmektedir. Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de bebeklerde diş çıkarma sırası olup olmadığıdır. Bebekler belli bir sıraya göre diş çıkartmazlar.
Bebeğiniz ilk dişini çıkardığı günden itibaren diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bu temizlik aşamaları sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce yapılırsa çok daha faydalı olacaktır. İlk başlarda tülbent tarzı bir bez parçası ıslatılarak dişler temizlenebilir. Bir süre sonra bebeğiniz büyüdüğünde bebekler için üretilen diş macunlarına geçmeniz gerekecektir. Bebeğiniz hemen hemen 2 yaşına geldiği sırada, diş fırçalama aktivitesini kendi başına halledebilir. Bu dönemlerde diş fırçalama yaparak onu özendirebilirsiniz. Özellikle, beraber dış fırçalamak önemlidir. Küçük yaşlardan itibaren bebeklerinize diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanız, hayat boyu sağlıklı dişlere ve gülüşlere sahip olmasını sağlayacaktır.
Paylaş