Atatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal Paşaİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Türkiye’de ‘şehir planlama’ denince akla gelen ilk isimlerinden biri Prof. İlhan Tekeli. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nün ilk üç öğrencisinden biri; bugüne kadar yayınlanmış 120’den fazla eserde imzası var. Kentsel dönüşümden şehirleşme tarihine, göçten mimari tarihine kafa yormadığı konu yok.
#Prof. İlhan TekeliTürkiye’nin eğitime odaklanan ilk bağımsız düşünce kuruluşu olan Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yolculuğunu anlatan 'Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi' kitabı yayımlandı. Aytaç Demirci tarafından kaleme alınan kitap, ERG’nin kurumsal yolculuğunu, ülkenin yakın tarihindeki eğitim politikalarının hayata geçiş süreçleri ve sonuçlarıyla birlikte, tanıklıklar eşliğinde anlatıyor.
#Eğitim Reformu GirişimiTürkiye’nin duayen mimarlarından Doğan Tekeli ile hem dertleştik hem de yeniden yıkımların yaşanmaması için neler yapılabileceğini konuştuk. 70 yılı geçen mesleki hayatında 120’den fazla yapıya imza atmış olan Tekeli, “Benim gözlemim deprem bölgelerinde binaların çok hızlı ve alelade yapılmış olduğu” diyor ve ekliyor: “Dikkatli olunması gereken onay süreci çok hızlı ilerlemiş. Beton kalitesinin nasıl olduğu yıkık bina görüntülerine bakınca hemen anlaşılıyor; bütün demirler açıkta, sulanmamış, ya çimentosu az ya iyi karıştırılmamış…”
#Doğan TekeliMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul seçimleri üzerinden başkanlık sistemini tartışmaya açma çabalarına karşı net bir tavır ortaya koydu. “Sistem tartışmaları bitmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yozlaştırma çalışmaları ülkemize ihanettir. 23 Haziran’a dayanarak restorasyon başladı demek art niyetliliktir” dedi.
#Abdülkadir SelviCHP, kazandığı belediyelerde yerel kalkınma hamlesine hazırlanıyor. Bu amaçla deneyimli isimlerin yer aldığı bir ‘Yerel Yönetim Koordinasyon Merkezi’ kurmak isteyen CHP, belediye başkanlarını ay sonunda iki günlük kampa alacak. Bunun ardından da Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenleyecek.
#Gazetehaberleriİstanbul, UNESCO tarafından yaratıcı şehirler arasına alındı geçen ay. Bu hafta da TİM’in inovasyon haftasında en çok yenilikler, tasarımın gücü, bunun ekonomiye etkisi ve yıkıcı inovasyon konuşuldu. Türkiye’de tasarımın duayen isimlerinden Faruk Malhan, Leonardo da Vinci’nin Haliç için çizdiği köprünün hayata geçirilmesini önerdi. Malhan, ‘yaratıcı şehir’ seçilen İstanbul’un her metrekaresinin değerlendiğini ancak İstanbul’un bunun farkında olmadığını söylüyor.
#Faruk MalhanDÜN başlayan 3. Turizm Şûrası ile ilgili yazımız üzerine şûraya katılan bir turizmci bizi arayıp, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda başlayıp daha sonra iki gün süreyle Sheraton Otel’de devam edecek şûra ile ilgili biraz kulis, biraz da bilgi verdi.
#YazarlarKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 1-3 Kasım’da Ankara’da ‘Tam Zamanı’ sloganı ile gerçekleştirecekleri 3. Turizm Şûrası’nın “Özellikle içinde bulunduğumuz şartlar bakımından turizmin stratejik bir sektör haline gelebilmesi için üçüncü evreye, hamle dönemine geçişi sağlamayı ümit ettiklerini” söyledi.
#Yazarlar