Meksikalı ressam Diego Rivera, benim doğduğum yıl,1947’de çizdiği bir tabloya ‘Alameda Parkı’nda bir Pazar Öğleden Sonra Rüyası’ adını koymuştu.Kalabalık bir Meksikalı insan grubunu anlatan tablonun ortasının solunda bir kadın deseni vardı. Yüzü kurukafa şeklindeki bu kadın aslında bir iskeletti ve üzerine çok şık Fransız tarzı bir elbise giymiş, geniş bir şapka takmıştı. Frida Kahlo’nun kocası olan Diego bu kadına, ‘Katrina’ adını vermişti.
#MeksikaBilbao, İspanya’nın kuzeyindeki Bask Bölgesi’nin en gelişmiş endüstri kenti. Eskiden sanayi ve madenciliğin merkeziymiş. Guggenheim Müzesi inşa edildikten sonra milyonlarca turistin geldiği, ülkenin en gözde turizm merkezlerinden biri olmuş. Çarpıcı hikâyesi aşağıdaki satırlarda…
#BilbaoBir ülkeyi tanımak, tarihini öğrenmek için en iyi gezilecek yerlerin başında müzeler gelir.. Ama bu müzeler diğerlerinden farklı... İşkence aletlerinden kötü sanat koleksiyonlarına, kanalizasyon turlarından insan vücudu gezisine kadar dünyanın en sıra dışı 10 müzesini derledik. Hatta bu ilginç müzelerden biri Türkiye'de... İşte dünyanın en ilginç 10 müzesi...
#Müzeİsviçre’nin önemli gurme merkezlerinden biri Montrö Rivierası. Cenevre Gölü’nün kuzeydoğusundaki Montrö, Vevey dahil birçok küçük şehirden oluşuyor. Damak tadına düşkün gezginleri kışkırtacak ne ararsanız var: Çikolata, şarap, Michelin yıldızlı restoranlar... Fransa’da yaşayan mimar okurumuz Deniz Baran yazdı.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, dün TÜSİAD'a ‘müze dersi’ verdi ve Türkiye'de müzeciliğin zorluğundan yakındı. Koç, ‘‘Bazı vatandaşlar var, ‘kışın üstü açık otomobilimi müzede sergileyin, yazın ben kullanayım' diyor, böyle açıkgözlerler de var’’ dedi.<br>
Açıldığı günden bu yana yurtiçi ve yurtdışında 120’yi aşkın sergi düzenleyen ve Picasso’dan Chagall’a önemli sanatçıları Türk sanatseverlerle buluşturan Pera Müzesi, 20 yılı geride bıraktı. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol müze için “Zengin ve renkli bir kültür geçmişinin günceli ve geleceği de kucaklayan temsilcisi” diyor.
#Pera Müzesi5,5 yaşındaki kızım Lorin, okulda öğrendiği Atatürk’le ilgili her şeyi heyecanla anlatıyor evde. 10 Kasım haftasında “Anıtkabir’de uyuyormuş Atamız, gidelim oraya” diye öyle içten istedi ki “Tamam” dedim, “Söz, sömestirde gideceğiz”. Ankara’ya seyahat edecek aileler için bu gezimizi madde madde planladık: Anıtkabir’den Kelime Müzesi’ne başkentte çocukla gezilecek noktaları listeledik.
#Gizem CoşkunardaRomanya tarihinin Dacia dönemini destekleyen arkeolojik eserler, geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın bilinmedik bir şehrinde, yetersiz güvenlik önlemleriyle sergilenirken, hırsızlar tarafından kolayca yağmalandı. Bu nedenle, ehliyetsiz Avrupa müzeleriyle kültürel mübadelelerden kaçınılmalıdır. Bu tür işlerle ilgilenen amatör küratörlerden uzak durulmalıdır.
#Romanya TarihiElbe Nehri Kıyısındaki ‘Kuzeyin Floransa’sı olarak adlandırılan, tarihi şehir Dresden’deyim. Tarihi geçmişi 1206’lı yıllara uzanan, Almanya’nın Saksonya eyaletinin başkenti Dresden; Anka kuşu misali tarihi boyunca karşılaştığı her yıkımdan sonra küllerinden yeniden doğan ve dönüşü her seferinde muhteşem olan masalsı bir şehir. Gelin bu muhteşem şehri hep birlikte gezelim.
#ALMANYAÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıYeşilin binbir tonu ve muhteşem doğasıyla, karanlık ve kasvetli gotik binalarıyla, her daim değişken havasıyla, hayalet hikâyeleriyle, şövalyeleri, büyücüleri, cadıları, tek boynuzlu atlarıyla, entrikalı taht savaşlarıyla akla gelen İskoçya’dayız. Gölleri ve ormanlarıyla çok geniş bu coğrafyayı gezmeye başkent Edinburgh’dan başlayalım.
#Serda BÜYÜKKOYUNCUZamansız bir yer Kapadokya. Tarih boyu kendisine sığınanlara kucak açmış, bir inziva yeri olmuş. Bugünse uçsuz bucaksız vadilerinin manzarasıyla on binlerce turisti ağırlıyor. Yılın hangi dönemi giderseniz gidin farklı bir çekiciliği olan Kapadokya’nın en güzel zamanıysa bahar ayları. Şimdi hep birlikte bu gizemli masal diyarında yolculuğa çıkalım.
#KapadokyaSonbahar, doğanın en güzel renklerini sergilediği, huzur dolu bir mevsim. Yeşilin sarıya, turuncuya ve kırmızıya dönüştüğü bu dönemde, köyler adeta birer cennet haline geliyor. Büyük şehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğanın keyfini çıkarmak isteyenler için, köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte biri ‘Dünya Turizm Köyü Listesi’nde girmeyi başaran, ülkemizde sonbaharın en çok yakıştığı 8 köy…
#SeyahatArnavutluk Başbakanı Edi Rama, Tiran’da Bektaşi tarikatı için egemen bir mikrodevlet kurmayı planladıklarını söyleyerek bir tartışma başlattı. Açıklamasının bir gün öncesi Tiran’daydık. Yıllar süren kapalı ve ‘inançsız’ bir rejimin ardından farklı dinlerin sorunsuzca bir arada yaşamasıyla övünen Arnavutlar turizmle tanışıyor ve başbakanlarının ses getiren icraatlarını seviyor.
#Gülay Barbaros Altan