Ülkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatKastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan ve dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul edilen Valla, üzerine 600 metre yükseklikte uçurum salıncağı kuruldu. Türkiye'de bir ilk olan salıncağın maceraperestlerden büyük ilgi görmesi bekleniyor.
#KastamonuKastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan ve dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul edilen Valla, üzerine 600 metre yükseklikte uçurum salıncağı kuruldu. Türkiye’de bir ilk olan salıncağın maceraperestlerden büyük ilgi görmesi bekleniyor.
#Uçurum SalıncağıGenel yayın yönetmenimiz Ahmet Hakan, 28 Kasım’daki köşe yazısında “Karlı dağlardaki tüm tesisler, kayakçı zevkine göre oluşturuluyor. Bizi düşünen yok. Sevdiğim şey şu: Dağ başında, karların ortasında, ahşaptan yapılmış bir kar oteli” yazınca jürimize pisti olmayan ama kar tatili yapabileceğimiz adresleri sorduk. Dağ evinden butik otele, huzura davetiye çıkaracak önerileri sıraladık.
#SeyahatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içinde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından 13-14 Temmuz'u idari izin olarak açıklamasıyla 9 günlük Kurban Bayramı tatili fırsatı doğdu. Biz de gezgin yazarlarımıza "Bu dokuz günü çok fazla cep yakmadan nasıl değerlendirebiliriz?" diye sorduk. Kamp yapılacak yerlerden tutun da denize girilecek, doğa ile baş başa kalınacak hatta köylerde keşfe çıkılacak adreslere kadar birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#RotaYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaKastamonu, nedense sonbaharla özdeşleşen bir rota. Kastamonu’yu sonbaharda anmak gibi bir alışkanlığım olmuş benim de. Oysaki ilkbaharı bir başka güzelmiş, yazı bir başka... Küre ve Ilgaz dağları arasında kalan kentin yüksek kesimlerinde kendinizi İsviçre Alpleri’nde gibi hissedebilirsiniz ama şehri sadece zengin doğasıyla anmak da haksızlık. Bu nedenle önce merkezde, tarihe doğru bir gezintiyle başlayalım yolculuğumuza.
#HürriyetKüre Dağları, doğa tutkunları için tam bir cennet. Milli Park’taki Horma da Türkiye’nin en güzel kanyonlarından. Aslında teknik yani aletli geçişe uygun ama kanyon sporcusu olmasanız bile içini görebilirsiniz. Hiç ıslanmadan bu deneyimi yaşamak bakın nasıl mümkün...
#KastamonuSararıp dökülen yapraklar her yeri sarı ve turuncuya boyuyor. Ormanların, dağların, park ve bahçelerin fonu yeşilden kızıla dönüyor. Bu büyülü geçiş en çok fotoğraf meraklılarını heyecanlandırıyor. Jürimize bu mevsimde fotoğraf çekmek için en iyi adresleri sorduk...
#SeyahatHafta sonunda biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek herkesin isteği. Hazır 1 Ekim itibarıyla milli parkların neredeyse hepsi açılmışken yola çıkmanın tam zamanı. Peki hangilerini tercih etmeli? İşte sonbaharın tadını çıkaracağınız 4 bölge ve 7 şehirden 11 milli park...
#SeyahatTarihiyle kültürüyle zengin Kastamonu’yu benzerlerinden ayıran bir özelliği var: Bir yanı yeşile bir yanı maviye bakan el değmemiş doğal güzellikleri. Vahşi kanyonları, şelaleleri, mağaraları ve harika koyları bir arada görebileceğiniz Kastamonu, tam bir cennet köşesi. Doğa turizminin yükselen yıldızlarından olan Kastamonu’yu, işte bu doğal güzellikleriyle anlatmaya çalışacağım.
#KastamonuYer yer bin 200 metreyi bulan yüksekliğiyle dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul edilen Kastamonu’nun Pınarbaşı sınırları içerisindeki Valla Kanyonuna, 800 metre yükseklikte 730 metre mesafede cam zeminli yürüyüş köprüsü yapılması planlanıyor. Ayrıca Azdavay ilçesinde de Çatak Kanyonu üzerine kurulan 450 metre yükseklikteki cam zeminli teras ise ziyaretçi akınına uğruyor.
#SeyahatKastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi Küre Dağları Milli Parkı içerisinde 858 metre uzunluğu, 250 metre derinliği ile dünyanın en derin 4’üncü mağarası olan Ilgarini'nde korku, adrenalin ve heyecan aynı anda yaşanıyor. Turizme açılan mağara ziyaretçilerini bekliyor.
#Küre Dağları Milli Parkı'Dünyanın en derin ikinci kanyonu' olarak gösterilen Valla Kanyonu, bir ucundan diğer ucuna 3 kilometre uzunluğundaki ahşap platformla geçilen Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi ve dünyanın en büyük dördüncü mağarası olarak gösterilen Ilgarini Mağarası'nın bulunduğu Pınarbaşı ilçesi harika doğası ile her yıl daha çok turisti çekiyor
#KastamonuAnadolu’nun tarihi yerleşim birimlerinden Kastamonu, Osmanlı Dönemi’nde önemli bir eyalet, Milli Mücadele yıllarında stratejik bir lojistik üssü ve Cumhuriyet Dönemi’nde devrimlerin öncüsü olan bir kentti. Bugünse hem bu dönemlerin izlerini taşıyan bir anıt şehir olarak hem de olağanüstü doğası ve lezzetli yemekleriyle insanı büyülüyor. Üstelik Batı Karadeniz’deki komşularına kıyasla daha bakir. Halkı, durumdan memnun. Bu kadar güzelliğe şaşıran, benim gibi çok ziyaretçi olduğunu söyleyip bıyıkaltından gülüyorlar. Sırlarını paylaşıyor gibi olmamayım ama en güzel zamanı da sonbaharmış! İşte adım adım Kastamonu’da görmeniz, yapmanız ve tatmanız gerekenler...
#KastamonuHomeros yaklaşık 2800 yıl önce yazdığı İlyada’da Cide’den şöyle söz eder: “Yüksek kültürlü Henetlerin yurdundan geçtik; Kiteros’tan Aycelos’tan”. Aycelos bugünkü Cide’dir. Kiteros’ta doğal bir liman olan ve günümüzde Gideros adıyla bilinen eski bir yerleşim merkezidir. Şimdi Cide'nin tarihi ve turistik yerlerinden bazılarını tanıyalım...
#Valla KanyonuTürkiye’nin en güzel sonbahar rotalarını sayacak olsam, Kastamonu kesinlikle ilk sıralarda yer alır. Ama şehri sadece doğanın renkten renge büründüğü hallerin izleneceği bir durak olarak düşünüp haksızlık etmeyin. Her yanınız tarih, her yanınız ayrıcalıklı bir keşif fırsatı. Türkiye’nin ilk panparkı olan Küre Dağları Milli Parkı, dünyanın en büyük 4. mağarası olan Ilgarini, dünyanın en derin 2. kanyonu Valla, Türkiye’nin tamamen ahşaptan ve hiç çivi kullanılmadan yapılmış tek camisi ve 1400’ten fazla tarihi konak göreceklerinizden sadece birkaçı...
#KastamonuKastamonu’dan Bartın’a uzanan Küre Dağları’nın gür ormanlarla kaplı geçit vermez arazisi irili ufaklı pek çok mağarayı saklıyor. Her yıl dünyanın farklı bir köşesinde düzenlenen Uluslararası Mağara Fotoğrafçıları Buluşması 2015’te Kastamonu Pınarbaşı’nda gerçekleştirildi. Topmeydanı, Mantar, Ejder ve Mencilis’in de aralarında bulunduğu 9 mağaranın büyüleyici güzelliklerine derin yolculuklar yapıldı.
#Küre Dağlarıİyi bir fotoğraf için her zahmete değer. Yaylalara da çıkılır; kilometrelerce yol da yapılır. Türkiye’nin, hele de yaz aylarında dağı taşı fotoğraf... Baktığınız her yerden ayrı bir sürpriz çıkıyor. Tarifsiz günbatımı, mutluluk kahvaltısı, horona çağrı... O doğru an için nerede olacağınızı bilin.
#AdrasanSonbaharda doğa farklı bir güzelliğe bürünür, pastel renklerin egemenliği başlar. Kırmızı, sarı ve kahverenginin tonlarıyla bezenen ormanlar, doğaseverlere cazip güzergâhlar sunar. Otomobilinize atlayıp, bu manzaraların içinden geçmek büyük keyif verir. İşte Türkiye’nin en güzel manzaralı 10 keşif rotası.
Sonbaharın ressamları kıskandıran renklerle dolu fırçası Batı Karadeniz ormanlarında dolaşmaya başladı. Küre Dağları’nın yüksek yamaçlardaki orman güllerinin yaprakları kan kırmızısına döndü. Böğürtlen çalıları pembeye, kestane ve gürgen ağaçları altın sarısına boyandı. Avrupa’nın canlı çeşitliliği açısınan en zengin ormanlarından biriyle kaplı Küre Dağları Milli Parkı birkaç hafta içinde tamamen sonbahar renklerine bürünecek. Kastamonu’nun milli park sınırları içindeki Pınarbaşı ilçesi bugünlerde yürüyüşçülerin, fotoğrafçıların, motosikletlilerin uğrak yeri. Görkemli Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi ve ormanlarda bu görsel şölen kasım sonuna kadar sürecek.
Sonbaharın ressamları kıskandıran renklerle dolu fırçası Batı Karadeniz ormanlarında dolaşmaya başladı. Küre Dağları’nın yüksek yamaçlardaki orman güllerinin yaprakları kan kırmızısına döndü. Böğürtlen çalıları pembeye, kestane ve gürgen ağaçları altın sarısına boyandı.