Sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim DeğişikliğiSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2022’yi karşıladığımız ilk günlerde vakfın web sitesi aracılığıyla, hayırseverlik ile ilgili yıl değerlendirmesi niteliğinde olan bir mektup yayınlandı. Pandemi ile geçen iki yıl boyunca yaşadığımız sürecin bir değerlendirmesini yapmak ve geleceğe dair çıkarılan notları paylaşmak amacıyla yayınlanan bu mektup, Türkiye’de ‘ilk’ olma özelliğini taşıyor.
#Güler SabancıOxford İngilizce Sözlüğü yılın kelimesini seçmiş. Geçen yıl pandemi sebebiyle seçememişlerdi, bu yıl çok da değişen bir şey olmamasına rağmen küt diye “Yılın kelimesi aşıdır” deyivermişler. Bunlar bu kelimeleri hangi mantıkla seçiyor diye dert edindim, son 10 yılın kelimelerinde gezindim. Sonuçtan memnun değilim.
#Yılın KelimesiSabancı Topluluğu ağaç dikimi, okul tamiri ve toprak yenileme gibi alanlarda 10 ilde 30 farklı başlıkta toplum için çalışacağını açıkladı. 29 Ekim’de başlayacak çalışma 10 Kasım’a kadar sürecek. Sabancı CEO’su Cenk Alper “Bu yıl cumhuriyeti kutlamak için elimize sadece bayrak değil; kazma, kürek, fidan alacağız” dedi.
#Sabancı Topluluğuİklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, Dünya’nın en temel sorunlarından biri… İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz… Artık, Dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve bir takım kritik kararları hızlıca alıp, aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz.
#Ergi ŞenerYaşları küçük ama iklim farkındalıkları büyük iki genç; Deniz ve Doruk Dolapçıoğlu kardeşler... ‘Yok Olmadan Harekete Geç’ isimli Instagram hesaplarının 6 bini aşkın takipçisi var. “Yaşlı insanlar bile sonraki kuşakların geleceği için grevdeyse neden biz kendi geleceğimiz için mücadele etmeyelim” diyerek çıktıkları yolda somut adımlar atılana, insanlar durumun ciddiyetini anlayana kadar yürümeye kararlılar.
#GazetehaberleriAralık ayı gelecek yılın hedeflerini ya da artık benim daha çok sevdiğim kelimeyle, niyetlerini belirlediğimiz ay birçoğumuz için. İçinde olduğumuz yıl yapabildiklerimiz ve içimizde kalanlarla geçip giderken artık yeni bir yılda bizi nelerin beklediğine odaklanmalı. Bunlardan biri neden mutfakta daha bilinçli olacağımız bir yıl olmasın?
#Hale Acun AydınTED Ankara Koleji öğrencileri, İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in (16), iklim değişikliğine karşı başlattığı ve 20-27 Eylül tarihleri arasında dünyanın dört bir yanında 'Sıfır Gelecek' adı altında gerçekleşen iklim grevlerine yeniden destek verdi.
#Türk Eğitim DerneğiÇok sayıda bilim insanı iklim krizinin giderek içinden çıkılamaz bir hal aldığı konusunda hemfikir. Geçen yıl İsveç’te yaşayan 15 yaşındaki Greta Thunberg iklim krizine dikkat çekmek için okula gitmeyi reddederek ‘İklim için Okul Grevi’ yazılı pankartla çağrıda bulundu. Dünyada milyonlarca yanıt bulan bu çağrıyı Türkiye’de duyan ilk isim 13 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu ve çevre aktivisti Elif Ünal iklim grevini anlattı.
#Greta ThunbergDünya genelinde artan uçak kazaları, havacılık güvenliği tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Güney Kore, Norveç, Kanada ve son olarak Almanya'daki kazalar hava yolları şirketleri ve otoriteler üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Peki artan bu kazaları nasıl yorumlamak gerekiyor? Sorun uçaklarda mı yoksa pilotlarda mı?
#Uçak KazasıMarmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı. Bakan Yardımcısı Varank, "Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi'nin kirlilik yükü azaltılamadı" dedi.
#Fatma VarankÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, “Şu an itibarıyla hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlatılmıştır. Bu yıl sonu itibarıyla, yani 20 gün sonra da konutların yüzde 45’i teslim edilmiş olacaktır." dedi. Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili yapay zeka ile tasarlanmış, Körfez’in 10 yıl sonraki halini resmeden bir görseli milletvekillerine gösterdi. Kurum, “Yapay zekaya 2034 yılında Körfez’in ne durumda olacağını sorduk. Fotoğrafın fikir sahibi yapay zeka, eser sahibi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Körfezi müdahale edilmezse 10 yıl sonra maalesef böyle olacak. Demek ki neymiş; İzmir’e yapay zeka değil, yapan zeka lazımmış” diye konuştu.
#Murat KurumÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞAN