Türkiye, 6 Şubat pazartesi sabahı 04.17'de Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 13.26'da 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ardından akıllara olası Marmara Depremi geldi. CNN TÜRK'e özel açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Doğan Kalafat, Marmara'da beklenen depreme ilişkin "Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak" ifadelerini kullandı.
#DepremKaranlıkta, soğukta ulaşılamayan bölgelerdeki insanlarımızın birtakım göçüğü âdeta tırnaklarıyla kazdığı ve kurtarabildikleri insanları yeniden hayata kavuşturduklarını gördük. Herkesi olağanüstü biçimde 7/24 çalışırken görüyoruz. Yarım kilometrelik sıra sayesinde elden ele tırlar dolduruluyor ve sevkediliyor. Bu ilgi ve dinamizmle iftihar ediyoruz.
#Depremİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilirİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, güneydeki Helen ve Kıbrıs fayına dikkati çekerek, "Helen ve Kıbrıs yayını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, İzmir'den İskenderun'a kadar ki kıyı şeridi tsunami tehlikesi altında" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirProf. Dr. Naci Görür, "Kumburgaz kolunun yani Silivri açıkları ile Yeşilköy açıklarına uzanan 65 kilometrelik fayın kırılmasıyla en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını ama Adalar'ın güneyinden geçen fay hattı kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem olacağını düşünüyoruz. Ancak her ikisinin birden kırılma olasılığı var. İkisi birden kırılırsa İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde bir deprem olacak" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürİTÜ, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü MAREM Jeoloji-Sedimantoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Marmara’da büyük depremin olacağını belirterek “Ne zaman kırılacak, ne zaman depremin olacağı konusunda çeşitli söylentiler var. Bunlara bakmaksızın deprem olacak büyüklüğü ise, yaklaşık olarak 7,2 ile 7,4 civarında gerçekleşecek” dedi.
#Prof. Dr. Mehmet SakınçCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Artvin'de önceki gün yaşadığı saldırı girişimini CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik'e anlattı. Kılıçdaroğlu, "PKK, 'anamuhalefet partisinin liderinin bir suikaste kurban gitmesi Türkiye'yi daha fazla karıştıracaktır' diye düşünmüş olabilir. Türkiye'de bütün kesimler biraraya geldi. Bundan rahatsızlık duymuş olabilir" dedi. Kılıçdaroğlu, "Yenikapı mitingi sonrası bana şu gelen istihbarat şu şekildeydi; her zaman oturduğunuz odanın ışığı açık kalsın. Siz diğer odada oturun ama elektriği açmayın" ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, buna karşın ışığını kapatmadığını söyledi. İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:
#Kemal KılıçdaroğluFransız Le Figaro gazetesi Marmara Denizi altında kurulan gözlem ekibinde rol alan Fransız bilim adamları ve onların 6 aylık bulgularının yayınladığı rapora yer verdi. Uzmanlar iki fay hattının burun buruna olduğunu ve hareket etmediğini, ancak ilk hareketlilikte 2 metreye kadar kayma yaşanabileceğini ve bunun da Richter ölçeğine göre 7 ila 8 büyüklüğünde bir depreme yol açacağını söylediler.
#DepremGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) İSLAHİYE MESLEK YÜKSEKOKULU TARAFINDAN 2014-2015 AKADEMİK YILI TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ KAPSAMINDA AFET VE DEPREM BİLİNCİ PROJESİ KOORDİNATÖRÜ BİLAL ERDOĞAN TARAFINDAN “DEPREM VE DEPREMDEN KORUNMA YOLLARI” ADLI KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
- "(İstifa eden MİT Müsteşarı Fidan) Fikri, zikri, demokrasiye olan inancı, yeni Türkiye'yi algılaması, bir dava şuuru içinde hareket ediyor olmasını yakinen tanıdığımız bir arkadaşımız. Dolayısıyla bu özellikleriyle de AK Parti siyasi hareketine katkı sunacağına inananlardanım" - "Ben, başından itibaren bir siyasetçi olarak İmralı'ya kim gitti, ne konuştu, nasıl konuştu gibi tüm bunların önemli olmadığını, bunun teknik bir mesele olduğunu, bunun da MİT'in kurumsal kimliği üzerinden yürütüldüğünü biliyorum. Doğrusunun da bu olduğunu biliyorum" -"(Çözüm süreci) Bu, Türkiye'nin birlik ve dirliği açısından olduğu gibi Türkiye'deki siyasal Kürt harareti için de doğru olan yoldur"
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programında yaptığı konuşmada "Netanyahu ve çetesi BM kararlarına uyana kadar uluslararası Adalet Divanı'nın vermiş olduğu kararları uygulayana kadar İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdır. Bu fikrin konuşulma vakti gelmiştir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
#Numan KurtulmuşTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programında yaptığı konuşmada "Netanyahu ve çetesi BM kararlarına uyana kadar uluslararası Adalet Divanı'nın vermiş olduğu kararları uygulayana kadar İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdır. Bu fikrin konuşulma vakti gelmiştir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
#Numan KurtulmuşKahramanmaraş’ta depremde yıkılıp 150 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden olan ve hakkında yakalama kararı varken noterde oğluna vekalet verdikten 3 ay sonra İzmir’de yazlığında tatil yaparken havuz başında yakalanan Ali Babaoğlu (61) hakim karşısına çıktı. ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapsi istenen Babaoğlu, bankalar ve şirketler tarafından haciz geldiğini ve yakalanmayı göze alarak notere gittiğini belirterek, "Ben namuslu insanım, malımı sattım borcumu ödedim" dedi.
#Palmiye Sitesi200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar