3-4 Mayıs’ta yapılacak Digital Age Summit’te dijital dünyada oyunlaştırma konusunda bir sunum yapacak olan Accenture Interactive Stratejik Tasarım & Oyunlaştırma Danışmanı Jasmin Deniz Karataş, “Oyunlaştırma yolculuğu yeni başladı, keşfedecek çok şeyimiz var” diyor.
#Oyunlaştırmaİlaç şirketi Lilly Türkiye, çalışma ortamını baştan sona yeniledi. Çalışanların istekleri doğrultusunda haftada bir gün evden çalışma, cumaları erken çıkma gibi esneklikler sunan şirkette genel müdür dahil kimsenin kendisine ait masası yok. Amaç şeffaflığı görünür kılıp motivasyonu arttırmak.
#OfisKurumsal hayatın içinde, hem bireysel faydalar sağlayabileceğimiz hem de şirketimize katma değer katabileceğimiz imkanı bir anda sunan en önemli yöntemdir eğitimler esasında. Evet, bazı şirketler eğitim kataloğu yayınlar, siz seçersiniz gideceğiniz eğitimleri; bazı şirketlerde ise pek söz hakkınız olmaz, zorunlu olarak eğitimlere gönderilirsiniz… Ama öyle ya da böyle, iş hayatının olmazsa olmazı kurumsal eğitimler, doğru kullanmayı bilirseniz, çok önemli fırsatlardır.
#IKÇok sık iş değişten Z kuşağını elinde tutmak isteyen şirketlerin, işe alımlarda sözleşmeye artık daha çok ‘cezai şart’ maddeleri eklediği belirtiliyor. Uygulamayla, haklı bir gerekçesi olmadan işten ayrılan personelden tazminat talep edilerek, çalışma süreci boyunca şirketin aldırdığı herhangi bir eğitim ve sertifika varsa bunun da ücreti talep ediliyor. Konuyu değerlendiren uzmanlar ise davaların genellikle çalışan lehine sonuçlandığını, gençlerin bundan habersiz olduğunu ifade ediyor.
#Arzu KURUMYılda 1.9 milyon kişinin yeni işini bulmasına doğrudan katkı sağlayan Kariyer.net’in araştırması çalışan sirkülasyonunda artış yaşandığını ortaya koydu. İşverenlerin yüzde 40’ı son 12 ayda çalışan kaybı oranlarının arttığını ifade ederken, her 2 işverenden 1’i çözümü maaş artışında buluyor. Çalışanlar ise iş fırsatlarını değerlendirirken önce yan haklara bakıyor. Adaylar için önemli bir diğer faktör de kariyer gelişim fırsatları.
#Hürriyet İKYapay zekânın etkisi, uzaktan çalışma, değişen ekonomik baskılar, aranan eleman açığı 2025’te işgücü piyasasını zorlaştıracak unsurlar. Yapay zekâ teknolojisi hem işe alım süreçlerinde hem de iş yapış süreçlerinde etkili olacak. CEO’larla yapılan son ankete göre Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkelerde 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacak. Peki, 2025 yılında işgücü piyasasında neler bekleniyor, yeni yılda gündemde neler olacak?
#Noyan DOĞANDünyada sayıları 3 milyonu bulan insansız hava araçları veya bir başka ifadeyle drone’lar adeta kendi endüstrilerini yarattı. Hızla büyüyerek savunma, sağlık, güvenlik gibi kritik sektörlerin vazgeçilmezi olan drone’lara sahip olmak kadar bu araçları profesyonel şekilde kullanmak da önemli. Hata kabul etmeyen drone operatörlüğü mesleği için tıpkı uçaklarda olduğu gibi profesyonel eğitim alınıyor. İyi eğitimli bir operatörün aylık sabit geliri 50 bin TL ila 150 bin TL arasında değişiyor. Ciddi bir yatırımla kendi işini yapanlar ise gelirini 200 bin TL’nin üzerine çıkarabiliyor.
#Taylan Özgür DİLİş dünyasının önde gelen firmalarına dijital danışmanlık sunan MechSoft’un COO’su Ayça Z. Erdoğdu, tüm İK süreçlerini tek bir uygulamada birleştirerek, birden fazla farklı araç kullanma ihtiyacını ortadan kaldırdıklarını söyledi. Ayça Z. Erdoğdu, “İşe alım süreçlerinden performans yönetimine, izin yönetiminden çalışan bağlılığına kadar tüm İK fonksiyonlarını tek bir platformdan yönetme imkânı sunuyoruz” dedi.
#MechsoftBu yıl çalışanların odağında ‘tatmin edici bir maaş’, şirketlerin odağında ise ‘maaş şeffaflığı’ ve ‘çalışan beklentilerini, onları doğru anlayacak şekilde yönetmek’ var. Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Çalışan beklentileri 2025’te daha belirgin hale geliyor. Mevcut yetenek kıtlığı da düşünüldüğünde, bu yıl çalışanını doğru anlayıp aksiyon alan kazanır” derken, Kolay İK COO’su Tunca Üçer de “Adil ücret politikaları 2025’te çalışanların iş yerlerine olan bağlılığını artırmak için kritik bir araç olacak” diye konuştu.
#Gamze BALAşçılar veya daha profesyonel ismiyle şefler artık işletme isimlerinin bile önüne geçti. Televizyonlarda, sosyal medyada, katıldığımız davetlerde her yerde onları görebiliyoruz. Gençlerin de son yıllarda ilgi odağı olan şeflik mesleği için uzun yıllar tecrübe edinmek gerekiyor. Harcanan yoğun çaba ve stresin karşılığı fena değil. Mesleğe komi olarak başlayan şeflerin ücreti yaklaşık 20 bin TL ancak mesleğinde yükselen bir şef aylık 100-200 bin TL kazanabiliyor. Yurtdışında çalışma veya kendi restoranını açmak imkânı ise pastanın kreması.
#AşçılıkGeleceğin liderlerini yetiştirmeye odaklandıklarını söyleyen Eksim Holding İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Fatih Korkut, genç yeteneklerin iş dünyasının en değerli gündem maddesi olduğunu, bu kapsamda şirketlerin bu yetenekleri çekme, elde tutma ve geliştirmeye yönelik gerçekleştirdiği insan kaynakları uygulamalarının bir anlamda organizasyonları da dinamikleştirdiğini belirtiyor.
#Eksim Holdingİnsan kaynakları süreçlerinde teknoloji ile insan odaklı yaklaşımları birlikte kullandıklarına dikkat çeken Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen, “İşe alım, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ölçümleri gibi süreçlerde teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Akademi alt yapımızı için de mobil erişim imkânı sağladık. 7 bini aşkın içerik ve eğitim programı ile tüm aile üyelerimiz için gelişim imkânı oluşturuyoruz” dedi.
#Aktif BankBireylerin kendini özgürce ifade edebildiği ve ‘olduğum gibi’ dediği bir çalışma ortamı yaratmak için çeşitli projelere yürüttüklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “İyi bir işveren olmanın en önemli anahtarı, çalışanlarımızın katılımını sağlamak, onlara seslerini duyurabilecekleri platformlar sunmak ve en önemlisi, her bireyin bu yolculukta kendini değerli hissetmesini sağlamaktır” dedi.
#Vodafone“İnsan kaynakları stratejimizin temelinde ‘yetenek yönetimi’ var” diyen AXA Türkiye İnsan Kaynakları Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Ergenç, “Çalışanlarımızı merkeze koyan, onların potansiyellerini, güçlü ve gelişim alanlarının yanı sıra ilgi alanlarını ve motivasyonlarını da dikkate aldığımız güçlü bir yetenek yönetimi tasarlıyor ve bunu çalışan deneyiminin her adımıyla ilişkilendirerek kişiye özel bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
#Yetenek Yönetimiİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş Gücüİş dünyasındaki en son gelişmeleri kapsamlı bir içerikle sunan Hürriyet İK, 3 Kasım Pazar günü raflarda yerini alıyor. Çalışanların yan haklarından iş dünyasındaki yetenek savaşlarına, yapay zekâ korkusundan bölgesel asgari ücret tartışmasına kadar uzanan zengin içerikler, yeni sayıda okurlara sunuluyor.
#Hürriyet GazetesiYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay Zekâİnsan ve Kültür ekibi olarak işin odağına çalışanlarını aldıklarını ve geleceği çalışanlarla birlikte şekillendirdiklerini söyleyen Metro Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Taşcı Firuzbay “Gelişim yolculuğunun ancak çalışanlarımızı dahil ettiğimiz, çeşitlilik ve kapsayıcılık üzerine kurulu bir kurum kültürü ile mümkün olabileceğini biliyoruz” dedi. Firuzbay, işveren markası olarak hayata geçirdikleri çalışmaları Hürriyet İK okurlarına anlattı...
#Metro TürkiyeNürnberg Havalimanı, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni işe alımlarla ekibini güçlendirmeye devam ediyor. Yeni sezonda birçok genç, havalimanında başlayacakları eğitimle kariyerlerine ilk adımlarını atacak. Havalimanı, kendi içinde adeta küçük bir şehir gibi işliyor ve bu kampüs ortamında pek çok farklı meslek grubu bir arada çalışıyor. Lokalde catering ve lojistik sektörlerinden çeşitli firmalar gençlere eğitim sunarak sektöre nitelikli iş gücü kazandırıyor.
#Nürnberg Havalimanı