Demos Fuarcılık tarafından 13-17 Kasım’da, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Art Fair’e 40 galeri, 500 uluslararası sanatçı; 3 bin 500’ü aşan sanat eseriyle katılıyor. Hakkını veren, hızlı bir gezi için bile 2 saati gözden çıkarmak gerek.
#İstanbul Sanat Fuarı1777’de kurulan, Türkiye’nin en eski markası Ali Muhiddin Hacı Bekir’in akide renkleriyle İstiklal Caddesi ruhu buluştu ve bir İstanbul şekerlemecisi doğdu. Evrensel marka olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiren Beyoğlu’ndaki şık mağazada logolu porselen takımlardan tasarım lokum kutularına bambaşka bir boyuta taşınan vizyona hayran kaldım.
#Akide ŞekeriSevgili Hürriyet okurları… Günümüzde pek çok kişinin merak ettiği sağlık sorunları arasında yer alan kolesterol ve damar sertliğini TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü doktorlarından Op. Dr. Cemal Aslan ile konuştum. İşte verdiği bilgiler...
#Şenol KalyoncuFormal ve informal eğitim terimleri, günümüz eğitim sisteminde önemli bir kıstastır. Bugünkü eğitim sisteminin temelleri neredeyse Sümerler’e dayanmaktadır. Formal yani Örgün Eğitim ülkemize Cumhuriyet kurulduktan sonra gelmiştir. Formal eğitim veya örgün öğrenme genellikle bir kişinin temel, akademik veya ticari becerileri öğrenebileceği okulun tesislerinde gerçekleşir. İşte, formal ve informal eğitim hakkında detaylı bilgiler
#Formal EğitimUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiEyüpsultan'da bulunan 174 yıllık Adile Sultan Türbesi çökme riski nedeniyle kalaslarla desteklendi. Türbenin içindeki bakımsızlık da dikkat çekiyor. Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, "Adile Sultan İstanbul için çok özel biridir. Maalesef İstanbul'daki kültür varlıklarının hepsini her zaman koruyamıyoruz ve aynı zamanda ziyaret edemiyoruz. Bir şekilde türbesinin de herhalde daha iyi korunması ve bakımının sağlanması gerekiyor" dedi.
#Adile Sultan TürbesiKız Kulesi'nde restorasyon çalışmaları sona erdi. Bu akşam 21.00'de gerçekleştirilecek ışık ve lazer gösterilerinin ardından tarihi yapı, yarından itibaren halkın ziyaretine açılacak. Kız Kulesi'ni basın mensuplarıyla birlikte ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Vatandaşlarımızın rahat ulaşabilmesi seyredebilmesi için Mayıs sonuna kadar ücretsiz yaptık, motor da ücretsiz olacak" dedi.
#Kız KulesiKız Kulesi'nde restorasyon çalışmaları sona erdi. Bu akşam 21.00'de gerçekleştirilecek ışık ve lazer gösterilerinin ardından tarihi yapı, yarından itibaren halkın ziyaretine açılacak. Kız Kulesi'ni basın mensuplarıyla birlikte ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Vatandaşlarımızın rahat ulaşabilmesi seyredebilmesi için Mayıs sonuna kadar ücretsiz yaptık, motor da ücretsiz olacak" dedi.
#Kız Kulesiİstanbul Aksaray Mahmudiye Ortaokulu 150’nci yılını öğrencilerin sergilediği gösterilerle kutladı. Okulun öğrencileri kutlamalar kapsamında dene yap atölyelerinde ürettikleri sabun ve geri dönüştürülmüş kağıt gibi ürünleri de açtıkları stantta sergiledi. Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen150’nci yıl özel töreninde sahnede öğrencilerin sergilediği dans gösterileri ve kısa tiyatro oyunları vardı.
#Mahmudiye Ortaokuluİstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kız Kulesi’ni ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Orijinal resimlerindeki, 2. Mahmut dönemindeki haline döndürüldü. Mayısın ilk haftası açacağız” dedi.
#Kız KulesiTeşvikiye Camisi’nin avlusunda kenara atılmış halde bulunan ‘Lahanacılar’ anıtı parçası, tarihçi yazar Mehmet Dilbaz’ın dikkat çekmesi sonrası Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından alınarak İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne kaldırılmış.
#CumhuriyetSene 1967… Bir grup mimarlık öğrencisi, hocalarının peşinde İstanbul’un sokaklarında keşifteler. Fatih’te, ahşap evlerle çevrili tarihi sokakların arasından ortaçağ yapısı Zeyrek Camisi’yle karşılaşmaları onları öyle heyecanlandırıyor ki… Gördüğü güzelliklerden etkilenen bir kız öğrenci bunun üzerine tarihi eser ‘tamirciliği’ konusunda uzmanlaşmaya karar veriyor. Bu öğrenci bugün, Türkiye’nin kültürel varlıkların restorasyonu konusunda en duayen uzmanlarından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay…
#Prof. Dr. Zeynep AhunbayKültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi İstanbul Rami Kışlası’nı bugün açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yapacağı 36 bin metrekare kapalı alanla hizmet verecek olan kütüphane, Central Park ve Hyde Park’a benzetilen 51 bin metrekarelik bir millet bahçesine de sahip.
#Rami Kışlası18'inci yüzyılın ortasına dek uzanan Rami Kışlası, aslına uygun restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından Rami Kütüphanesi olarak yeniden hayat buluyor. Eyüpsultan'da yer alan kışladaki kütüphane çalışmalarında artık sona gelindi. 250 yılı aşkın tarihiyle İstanbul'un en büyük kütüphanesi olacak kışlanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 13 Ocak Cuma günü açılması planlanıyor. Rami Kütüphanesi, havadan da görüntülendi.
#İSTANBULTarihi televizyon dizileri ve filmlerde kullanılan askeri üniformalarda yapılan hatalar bir doktora tezinin konusu oldu. Kendisini ‘üniformalog’ olarak tanımlayan Erhan Çavdaroğlu, dizi ve filmlerde aslına uygun üniforma ve teçhizatın kullanılması için şimdiye kadar yapılan hataları incelemeye aldı.
#Erhan Çavdaroğluİstanbul Zeytinburnu'nda bulunan Balıklı Rum Hastanesi'nde yangın çıktı. Hastalar, sedyeler ve tekerlekli sandalyelerle tahliye edildi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin yangını güçlükle 2 saatte kontrol altına aldı. Yangınla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 104 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıklı Rum Hastanesi'nde çıkan yangın sebebiyle Başhekim Stati Leana ile telefonda görüştü. Erdoğan, Balıklı Rum Hastanesi ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya talimat verdi.
#İstanbulBugünkü eğitim sisteminin temelleri neredeyse Sümerler’e dayanmaktadır. Formal yani Örgün Eğitim ülkemize Cumhuriyet kurulduktan sonra gelmiştir. Formal eğitim veya örgün öğrenme genellikle bir kişinin temel, akademik veya ticari becerileri öğrenebileceği okulun tesislerinde gerçekleşir. Formal Eğitim hakkında tüm detayları derledik.
#Formal EğitimGerek Osmanlı gerekse ülkemizin için tarihi bir öneme sahip olan kaşıkçı elması değeri ve hikayesi araştırılan konular arasında yer alıyor. Kaşıkçı elması adının, kesiminin oval olması ve kaşığa benzemesinden geldiği düşünülmektedir. Elmasın Osmanlı hazinesine gelişi hakkında birkaç hikâye bulumaktadır. Peki, kaşıkçı elması nerede, hangi müzede sergileniyor? İşte, kaşıkçı elması değeri ve hikayesi hakkında bilgiler...
#Kaşıkçı ElmasıDünyanın en iyi korunmuş savaş mekânlarından ‘Çanakkale Savaşları Tarihi Alanı’ çağdaş müzecilik faaliyetleriyle 1915’te yazılan destanı gelecek nesillere aktarıyor. Alandaki müzeler Çanakkale ruhunu günümüze taşırken açık hava müzesi haline getirilen 33 bin 500 hektarlık arazide çarpışmaların izlerini takip etmek mümkün.
#GeziBerlin Türk Sağlık Elemanları Derneği, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle, 16’ncı Disiplinlerarası Konferansı’nı Berlin Büyükelçiliği’nde gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını Dr. Dilek Şahin’in yaptığı konferansta, Prof. Dr. Ziya Akçetin, Prof. Dr. Leif Erik Şander ve Dr. Halil Yaşar kendi branşlarında sunumlar yaptı. Konferansın ardından büyükelçilik misafir salonunda sağlık elemanları onuruna bir resepsiyon verildi.
#AlmanyaTıp Bayramı, insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve halkımıza daha sağlıklı bir hayat sağlamak için onurlu ve kutsal bu görevi emekle, sevgiyle, bilgiyle, şefkatle ve çok büyük bir özveri ile yerine getirmeye çalışan tüm sağlık çalışanlarının, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür. Peki, Tıp Bayramı ne zaman?
#Tıp Bayramı