Sultan II. Abdülhamid Han'ın hayatı son dönemlere damga vuran Payitaht Abdülhamid dizisiyle beraber yeniden gündeme geldi. Tarihi olaylardan esinlenerek ekranlara gelen dizide II. Abdülhamid Han'ın hayatı ve tahtta kaldığı yıllarda yaşanan siyasi olaylar anlatılıyor. Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan padişah olan Sultan Abdülhamid, tahtta olduğu dönemde bir çok proje gerçekleştirmiştir. Peki, Sultan Abdülhamid kimdir ne zaman öldü? İşte, II. Abdülhamid Han'ın hayatı ve tahtta kaldığı yıllarla ilgili ayrıntılar.
#Sultan Abdülhamid Ne Zaman Tahttan İndirildiŞebnem İşigüzel, okuruna -tam da niyetlendiği gibi- nefes aldıran, tarihten yola çıkarak kadınların hem akli hem fiziki gücünü anımsatan, oyunbaz bir roman sunuyor: ‘İstanbullu Amazonlar 1809’. İşigüzel, yeniçerinin bir isyan anında Esma Sultan’ı tahta çıkarmayı önerdiği seslenişini ele alıyor. Ve okurunu, kendi icat ettiği kanıtlarla, ‘Osmanlı’da tahta çıkan ilk kadın olan Esma Sultan’ın ve ‘yoldaşları’ Hatice ile Beyhan sultanların peşinde 171 günlük bir hayale ortak ediyor.
#Şebnem İşigüzelSultan Mehmed Reşat, 1844 yılında doğdu. V. Mehmet adıyla da bilinen sultan, Osmanlı Devletinin 35. padişahıdır. Babası. I. Abdülmecit, annesi Gülcemal Kadın Efendi'dir. 1909 yılında Osmanlı İmparatorluğunun başına geçen V. Mehmed, 9 yıl tahtta kaldı. Sultan Mehmed Reşad kimdir? Padişah olduğu dönemde yaşanan olaylar nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sultan Mehmed ReşadSultan Abdülhamit Osmanlı döneminin belki de en çok şartışılan padişahlarından birisidir. Sultan Abdülhamit’i kimi çevrelerce Ulu Hakan, kimi çevreler ise Kızıl Sultan olarak adlandırılmaktadır. Döneminde Osmanlı toprakları kayba uğramış olsa da bu dönem ayrıca tartışılmaktadır. Sultan Abdülhamit Osmanlı devletinin çöküş sürecinde padişahlık yapmış bir kişidir. Günümüzde sultan Abdülhamit han dönemi hala daha tartışılmakta ve yorumlanmaktadır. Bu dönemde Osmanlı imparatorluğu büyük karmaşalar içerisindeydi. Osmanlı imparatorluğu 1. dünya savaşına girmeden önce tahttan indirilmişti. Peki, II. Abdülhamid kimdir? Sultan 2. Abdülhamit döneminde hangi siyasi gelişmeler ve olaylar yaşanmıştır? 2. Abdülhamid'in hayatı nasıldır? İşte II. Abdülhamid dönemine dair bütün merak edilen bilgiler.
#II. Abdülhamid Kimdir?Abdülhamid, Lale Devri padişahı III. Ahmed'in çocuklarından biridir. 20 Mart 1725 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi, Rabia Şermin Kadınefendi'dir. Duraklama döneminde tahta çıkmış ve birçok alanda ıslahat yapmıştır. I. Abdülhamid kimdir, hüküm sürdüğü yıllarda hangi olaylar yaşandı? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.
#I. Abdülhamid Kimdir?27 Nisan 1909, yani bundan 110 sene önce ‘hal’ kararının kendisine bildirilmesinin hemen akabinde padişah ailesiyle birlikte Rumeli’ye, Selanik’e sevk edildi. Bu safhanın çok centilmence geçmediği açıktır. Eğer süreç içinde nakil işleminin başında Fethi Bey (Okyar) olmasa daha vahim kabalıkların olacağına şüphe yoktu.
#YazarSultan II. Abdülhamid Han nasıl öldü sorusunun yanıtı birçok izleyici tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olan II. Abdülhamid gerçekleştirdiği projelerle adını duyuran padişahlar arasında yer alıyor. Peki, Sultan II. Abdülhamid nasıl öldü? İşte Sultan II. Abdülhamid'in hayatı hakkında bilgiler.
#Sultan II. AbdülhamidII. Abdülhamid demiryolu, ziraatın ıslahı ve okullaşma projesine ve maliyetlerine paralel olarak, Avrupa devletleri arasında entrikacı bir politika güttü. Alman İmparatorluğu’nun kurnaz başbakanı ve o imparatorluğun tarihindeki yegâne diplomat olan Bismarck’la baş eden bir tek odur. Doğrusu diplomaside Tanzimat ekolünün ilkelerini ve yöntemini iyi benimsemişti.
#İlber Ortaylıİbrahim Çağlar, hayatını kaybetmesinin ardından birçok kişi tarafından araştırılan isim oldu. Biyografisi ile merak edilen İbrahim Çağlar, 1999'dan 2017 yılına kadar İstanbul Ticaret Odası'nın çeşitli kademelerinde yer almıştır. Peki, İbrahim Çağlar kimdir? İşte, evli iki çocuk babası olan isim hakkında merak edilen bilgiler
#İbrahim Çağlar3. köprü projesinin temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Garipçe'de yapılan temel atma törenine Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan kol kola geldi. Cumhurbaşkanı Gül, 3. Köprü'nün adını açıkladı: Yavuz Sultan Selim Köprüsü... <br><br>Başbakan'ın konuşmasına müteahhit firmayla yaptığı pazarlık damga vurdu. Başbakan, sahneye ''Köprücü de gelsin'' diyerek çağırdığı yetkiliden projenin 3 değil 2 yılda bitirilmesini istedi. Başbakan'ın yetkililer kürsüye gelirken ''Quickly quickly'' (Hızlı hızlı) diye seslenmesi törene katılanları gülümsetti.
Osmanlı’da kullanılan ‘Sahilhane’nin karşılığı olan yalı, Yunanca’da sahil, deniz kıyısı anlamında bir kelime. ‘İçinden deniz geçen tek şehir’ unvanına sahip olan İstanbul ise yaklaşık 2700 yıllık bir tarihe sahip. Yerleşimin yüzyıllar boyu Sarayburnu-Edirnekapı arasındaki Tarihi Yarımada’da olduğu şehrin boğaz bölgesindeki yapılaşma, Bizans döneminde manastırlar ve balıkçı köyleriyle başlamış. Özellikle Lale Devri’nden sonra boğaz gerdanlığının üzerine inci gibi yalılar dizilmiş...