'Dolar darbesi'nde MB'nin desteği ne kadar doğrudur

SON zamanlarda Cumhuriyet tarihi boyunca görmediğimiz, duymadığımız şeylere şahit oluyoruz.

Haberin Devamı

Ülkemiz ilk defa ekonomik krize girmiyor! Ama bizi yönetenler böyle bir ‘krizin’ varlığını kabul edip uygun önlem alacağına bunu da siyaset malzemesi yapıyor!

Hatta daha da ileri giderek ‘dış güçlerin ülkemizde dolar üzerinden giriştiği’ yeni bir darbe teşebbüsü olduğunu söylüyor!

Buna uygun olarak da ‘dolarını boz’ kampanyaları yapıyor! Tamam. Bunlar siyasi planda olabilecek şeyler diyelim.

Ama ilk defa bir ülkenin Merkez Bankası ve onun başkanı asıl işi olan kur istikrarı ve enflasyonla mücadele görevi yokmuş gibi adeta halkın sattığı dolarlara muhtaç olduğunu ilan edip ‘Kampanyayı destekliyoruz’ diyor... Bu nasıl bir merkez bankasıdır ki bu laf ile ‘aczini’ ilan ettiğinin farkına bile varmıyor! Vatandaşın sattığı-satacağı üç-beş dolara kaldıysan senin işin ne orada?

Öte yandan hükümetimiz ‘ekonomik önlemler paketi’ hazırlıyor!

Ama bunu duyurmak yerine bir hafta sonra açıklayacağız diyor! Dünyanın neresinde görülmüş önemli ekonomik paketler hemen açıklanmak yerine bir hafta sonraya ertelensin?

Peki bu önlemleri bilen, duyan insanlar buna göre pozisyon alırsa, ekonomik kazanç sağlarsa, spekülasyon yaparsa kim verecek bunun hesabını?

Bu kararların dışarıya sızmadığına ya da sızmayacağına kim inanır? Çok kötü günlerden geçiyoruz, çoook!


'TÜRK TİPİ BAŞKANLIK' BİR MEYDAN OKUMADIR

Haberin Devamı


ANAYASA değişiklik teklifini anayasa tekniği bakımından değerlendirmek beyhude bir çaba olur... Örneği olmayan, melez, eklektik -çeşitli, ilgili ilgisiz başlıkların bir arada harman edilmesi- ile ortaya çıkan, toplumsal uzlaşmaya değil, iki partinin siyasi kaygılarına dayalı bir düzenleme.

Türk tipi başkanlık, tanımlaması ile görüntüdeki tuhaflık kamufle edilmeye çalışılıyor.

Osmanlı geleneğinde ‘Alla turca’ özgün bir tarz sahibi olmayı tarif eder, tuhaf olmayı değil.

‘Türk gibi kuvvetli’ yakıştırması, üstünlük belirler.

Lafta da kalsa, ‘Kopenhag Kriterleri yerine Ankara Kriterleri ile yola devam”da, demokratik değerler standardı bakımından, ileriye doğru bir meydan okuma sayılır.

Başkanlık tasarısında, bunların hiçbiri yok, sadece sandık sonuçlarından bir ‘meşruiyet üretme’ sigortasına güveniliyor.

Aksi vukuunda, -Meclis oylamasında veya halkoylamasında gerekli sayısal destek sağlanamaması- ‘Yandı gülüm keten helva’. ‘B planı’ zorunlu olarak bir erken genel seçim ki, iç ve dış şartlar bakımından, ağır bir stres testine girilmesi demek...

İktidar ‘şerbetli’ olduğuna inanıyor, bakalım neler olacak. Bir başka deyişle, ‘Mevlâm neyler, neylerse güzel eyler’... / H. KARAGÜL


ATATÜRK'ÜN ADI ABDÜLHAMİD'LE TÜNEL İÇİN YARIŞTIRILAMAZ

Haberin Devamı


İSTANBUL Boğazı’nın altına inşa edilen, hem tekerlekli araçların hem de metronun geçişine olanak sağlayan ‘Tüp Geçiş Projesi’ 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak. ‘Avrasya Tüneli’ olarak bilinen projeye verilecek isim için Ulaştırma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde anket başlatıldı.

Çok sayıda kullanıcı, tünele ‘Mustafa Kemal Atatürk’ adının verilmesini istiyor. Bazı kullanıcılar da tünelin adının Boğaz’a ilk tüp geçiş projesini çizdiren Osmanlı padişahı Abdülhamid Han olması gerektiğini savunuyor. Ankete ilginin büyük olduğu belirtiliyor.

Bazı okurlarımız Atatürk’ü Abdülhamid’le yarıştırmanın doğru olmadığını düşünüyor.

‘İsteyen bu tünele Abdülhamid adı verilebilir’ diyor.

Atatürk’ün adı niye 3. havalimanına verilmiyor? Zaten Yeşilköy’deki havalimanındaki Atatürk adı buraya nakledilebilir.

Anketin arkasında bir oyun yok mu sanıyorsunuz? İlk önce bir algı operasyonu olduğu düşünülmeli.


Bu kış bazı oteller çalışmalarına ara verebilir

Haberin Devamı


İKİ yıl öncesine kadar Türk turizminin iki büyük kalesi İstanbul ve Antalya hem doluluk hem de fiyatlarda Avrupa’nın zirvesine oynarken, tablo bugün tamamen tersine dönmüş durumda. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TUROB) açıkladığı ‘Ekim 2016 Ülke Performans Raporu’na göre, her iki şehir de Avrupa’da en fazla turist kaybeden iki turizm merkezi olarak öne çıktı. TUROB Başkanı Timur Bayındır, otellerin ortalama %30 dolulukla çalıştığını belirterek, “Bu da tamamen zarar anlamına geliyor. Bu kış İstanbul’da çalışmalarına ara veren oteller olabilir” dedi.


Turizmde hücum etmeliyiz


AVRUPA’da Türk kökenli en güçlü tur operatörü Bentour Reisen Başkanı Kadir Uğur’in, Türkiye’nin Avrupa’da insan haklarını tanımayan ülke olarak bilindiğini belirterek “En iyi müdafaa hücümdur. Tanıtım için reklamla hücum etmeliyiz. Türkiye turizminden 20 milyar dolar kazanmak için 200 milyon dolarlık reklam yapılmalı. İspanya göbek atıyor, Yunanistan sirtaki oynuyor” diyor.

Haberin Devamı

Uğur gazetecilere şunları söyledi: “Rakiplerimiz bizim üzerimize oynuyor. Biz koruyamazsak diğer ülkeler bizi korumaz. Biz önünde sonunda Avrupa’da Türkiye’yi sevenler var diyerek kapasitemizi yükselterek hücum ediyoruz. Uçak şirketleri ile konuşarak kapasitemizi bir misli fazlasına çıkardık. Avrupa’dan getireceğimiz turisti 65 bin kişiden 150 bin kişiye çıkarmayı hedefledik. Herkesin yanımızda yer almasını bekliyoruz.”

Toplantıya katılan Kadir Uğur’un oğlu Deniz Uğur her şeye rağmen sezona pozitif olarak hazırlandıklarını belirterek, “Bentour ayakta kalmak için güçlü olmak için çalışıyor. Avrupa’da Türkiye dışlandı. Orada olduğunuz zaman korkuyorsunuz. Basında kötü şeyler yazılıyor. Bütün bunlara rağmen ümidimizi kaybetmiyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kadir Uğur’un Antalya Regnum Otel’de yaptığı basın toplantısında oğlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Uğur, Pazarlama ve Satınalma Müdürü Dieter Reiser, Marketing Müdürü Christian Hauk, Türkiye Temsilcisi Ufuk Erbinel, Antalya’da işbirliği kurduğu şirket sahipleri Emre Ünsev ile Tevfik Şahin ile yer aldı.

Bentour Başkanı Kadir Uğur’un Avrupa’da Türkiye hakkındaki negatif düşüncenin pozitife çevrilmesi için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’ye yurtdışında sahiplenen olmadığını belirten Kadir Uğur, “Medyada yazılanlar sonucu Türkiye hakkındaki kötü düşünceler artık halkın her kesimine yayıldı. Türkiye hakkında yazılanlar üzerine büyükelçilikler, konsolosluklar ve temsilciliklerden hiçbir tepki gösteren yok. Tepki olmayınca halk bunların doğru olduğunu kabul ediyor. Türkiye sahipsiz kalıyor. Allah sonumuzu hayır etsin” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın “Avrupa Birliği için referandum yapacağız” şeklindeki sözlerinin Avrupa medyası tarafından çarpıtıldığını belirten Kadir Uğur, “Referandum demokrasi davranışıdır. Ancak gazetelerde haberler Erdoğan Avrupa’yı rererandumla tehdit ediyor şeklinde çıkıyor. Pozitif olan haberler negatif veriliyor. Bu haberlere karşı Türkiye cevap vermiyor, tekzip çıkmıyor. Halk bu yazılanları doğru kabul ederek inanıyor. Halk Türkiye’de insan haklarına uyulmuyor, halka karşı hareketler olan ülkeye gidip biz o rejime destek vermeyiz deniliyor.


İSPANYA GÖBEK ATIYOR, YUNANISTAN SİRTAKİ OYNUYOR


Türkiye’nin dünya turizm liginde liderlikten ikinci lige düştüğünü belirten Kadir Uğur, rakibimiz olan İspanya’nın sevinçten göbek attığını, Yunanistan’ın ise sirtaki oynadığını belirterek şöyle konuştu:


“Zaman geçmiş değildir. Dünyanın dev tur operatörleri TUI ve Thomas Cook uçaklarının burnunu başka ülkelere çevirdi. Hep birlikte oturup ne yapacağımızı düşünmemiz lazımdır. Bakanlık acilen tecrübeli bürokratlardan oluşan bir kimate kurmalı ve kısa sürede strateji belirlemelidir. Yoksa işimiz daha da zorlaşıyor.”


Tıpış tıpış gelecekler


Almanya’dan gelen Alman ve Türk turizmciler ilginç değerlendirmeler yaptılar:


- Eylem Uluyol (Bielefeld): Ben hiç endişeli değilim, firmamızın cirosu 3.5 milyon Euro dolayında. Hiç endişeli değiliz… Alman dostlarımız tıpış tıpış gelecekler. Bu yaz için devamlı bir müşterim Türkiye’den vazgeçti, 1000 Euro fazla verip (3500 Euro) Rodos’a gitti, ancak gittiğine pişman olmuş… Oradan Bodrum’a geçip pansiyonda kalmış… Gelince anlattı; ‘Rodos’tan hiç memnun kalmadım, sizin doğanız ve hizmetiniz gibisi yok, demiş.”


- Birgit Jetter-Wagner (Erfurt): Bu yıl bir çok müşterim endişeye kapılıp başka ülkelere gittiler. Ama dönünce gördüm ki, akılları fikirleri Türkiye’de… Kemer’e atılan bomba ile müşteriler bir anda kesildi ama 2017 için gelme niyetini belirttiklerinde rotaları yine Türkiye gibime geliyor.”


KOMŞUNU KAP TÜRKİYE’YE GETİR


- Atiye Çamyeşil: Bizleri Vural Öger yetiştirdi. Avrupa’da birçok Türk operatörü kapandı ya da satıldı; yani el değiştirdi. Bu bakımdan Kadir Uğur’un ayakta kalmasını istiyoruz; Türk bayrağını o teslim aldı. Bentur’cular çok çalışıyorlar ve bizi güçlendiriyorlar.


- Selin Ateş: 29 yıllık turizmciyim. Güçlü olmamız için güven sorununu aşmamız ve pozitif düşünmemiz gerekiyor. Almanya’da 3 milyon Türk var. Benim bir önerim var; her Türk komşusunun koluna girse Türkiye’ye getiririr. Adı da ‘Komşunu kap Türkiye’ye getir’ olmalıdır.


BİLİYOR MUSUNUZ?


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in Başbakan’a ‘dolarcı’ AKP’lileri sorarken, “Dolar alanlar arasında bakan, AKP yöneticisi ve belediye başkanı var mı? Son bir ayda 100 bin dolar ve eşiti döviz alan gerçek kişi ve şirket sayısı kaç? ‘Faiz lobisi’ kimlerden oluşuyor?” dediğini...

CHP İstanbul İl Örgütü’nün onayı ile kurulan Müdafaayı Hukuk Teşkilatı’nın (Komisyonu) ilk etkinliği olan ‘Direnme Hakkı’ konulu panelin 9 Aralık Cuma 19.00’da Kadıköy Evlendirme Dairesi A Salonu’nda yapılacağını...

‘YOLU Trabzon’dan Geçen Sanatçılar II’ sergisinin 9-24 Aralık tarihlerinde İstanbul Mustafa Kemal Kültür Merkezi Beşiktaş Çağdaş Galerisi’nde izlenebileceğini...

TÜRKİYE’nin 13. Ramsar Alanı olan, 2014’te kurumanın eşiğinden dönen Kars Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Kuş Cenneti’nin düzelme göstererek, geçen hafta Kars Kuzey Doğa Derneği’nin alanda 233 kuş türü ile tam sayımı gerçekleştirdiğini...


GÜNÜN SÖZÜ


DENİZ Baykal getirilmeye çalışılan ‘Başkanlık-Cumhurbaşkanlığı’ sistemini dört cümle ile özetliyor: “Sabahleyin Cumhurbaşkanımız MGK’yı toplayacak. Öğlen Bakanlar Kurulu’nu, öğleden sonra da AKP MKYK’ya gidecek. Oradan AYM’ye gidecek ve üyelerin yarısını kendisi tayin edecek. Böyle bir şey olamaz, bu ciddiyetsiz bir iştir.”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları