Iguazu şelalesi... Arjantin, Paraguay ve Brezilya sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Hep gitmek istiyordum ve sonunda yola koyuldum. Iguazu şelalesine yaklaştığımda nehrin sesi ve müthiş manzarasıyla şelaleyle yüz yüze geldim. Bot durdu ve yerel rehberimiz "hazır mısınız?" dedi. İşte o andan sonra olanlar oldu!
#İguazu ŞelalesiSevgili dostlar, bir koca yılı daha devirdik iyi ve kötü günler ile. Hürriyet Seyahat eki yazılarım çok vaktimi aldı ama çok keyifli olduğunu söylemem lazım. Beraber çok şey yaşadık. Büyülü Sicilya’ya yeniden sırılsıklam âşık oldum. Etna’nın tılsımına kapıldım, Iguazu’da ıslandım, Tayland’da fal baktım. Yeri geldi ağladım, yeri geldi güldüm. Şöyle bir bakalım…
#Etna YanardağıEngin Kaban (28), İTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra, İsveç’te inovasyon çalışmaları konusunda yüksek lisans yaptı. 2.5 yıl uluslararası bir şirkette ürün mühendisi olarak çalıştı. Seyahat tutkusu nedeniyle çok sevdiği işinden istifa ederek 2009 yılının sonunda, tek yön bir uçak bileti alıp ucu açık bir Latin Amerika yolculuğuna çıktı.
Bize göre dünyanın diğer ucunda... Efsanelere konu olan tarihi antik kentlerden gizemini koruyan heykellere, doğanın gücüne şahit olacağınız şelalelerden eşsiz doğa manzaralarına sahip Güney Amerika adeta cennetten bir köşe. Jürimiz sizin için bu güzel bölgenin görülmesi gereken yerlerini seçti. Altısının ilk tercihi ise Machu Picchu oldu.
#Güney AmerikaEbru Hepgökşen (27) doğum ve bebek fotoğrafçısı. Ama aynı zamanda da bir gezgin, hem de doğuştan... Çünkü ailesi de tıpkı Ebru gibi seyyah... Bugüne kadar annesi ve babasını koluna takarak 85 ülke ve 422 şehirde keşfe çıktı. Avrupa’da Belarus hariç tüm kıtayı baştan sona gezdi. Afrika, Asya ve Amerika’da ayak basmadığı ülkeler olsa da gidip görmek konusunda oldukça istekli. Ama listeyi tamamlamadan önce bir hayali var; uzaya gitmek. Bunun içinde şimdiden kolları sıvadı.
#Gezgin HikayeleriKırık dökük İspanyolcam ve elimde Eduardo Galeano’nun “Latin Amerika’nın Kesik Damarları” kitabıyla başladığım ‘Latin Amerika’da Militarizm’ konulu tezimi 1988’de verdikten yıllar sonra Amerika’nın güneyini, okuduğum-yazdığım satırların yaşandıkları yerleri görmek bu şubat ayına kısmet oldu. Bu gezi benim için bir tanıklıktı. Çantama kitaplarımı koyup çıktım yola.
#Eduardo GaleanoAyten Çöl (60), doktorasını Münih Üniversitesi’nde tamamlayan bir hititolog. Yılın 11 ayı Amasya’da, babasından kalan iki bin dönümlük çiftlikte tohum üretiyor. Kışın, sırt çantasıyla yollara düşüyor. 50 yılda gitmediği, görmediği ülke neredeyse kalmamış. İki yıldır Latin Amerika’yı keşfediyor. 29 Aralık’ta Kostarika, Honduras, San Salvador, Panama’yı içeren üçüncü ve son Latin Amerika turuna çıkacak. “Güney Amerika’nın tamamını gezdim, beni en çok Iguazu Şelalesi’nin görkemi, Perito Moreno buzulunun can çekişmesi etkiledi” diyor.
Pideci İsmet İnce (53) Nevşehir’in Avanos İlçesi’ndeki restoranını her yıl bir ay kapatıp sırt çantasıyla yollara düşüyor. Dünyayı, insanları keşfe çıkıyor. 1991’den bu yana üç kıtada 50’ye yakın ülke gördü. İzlenimlerini önce restoranının web sayfasında, ardından Birgün, Cumhuriyet gibi gazetelerde yayımladı. 2008 sonbaharında bir ayını Myanmar’da geçiren İnce “Şimdiye kadar gördüğüm en içten, dost canlısı halktı. Güleryüzleri seyahatte çektiğim tüm zorlukları unutturdu” diyor. İnce, gezginlik serüvenini, Mandalay’ın saray ve tapınaklarını anlattı.