Çin ve İngiltere’de üzerinde çalışılan iki farklı yeni nesil aşı, salgınla olan mücadelede yeni bir umut kapısı araladı. Çin’deki aşı dünyanın ilk solunabilir Covid-19 aşısı olarak tanıtıldı. Diğer aşı ise mikro iğnelerle cilt bandı tasarımına sahip ve T-Hücrelerini harekete geçiriyor. Peki bu aşılar korona ile mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDünyanın üzerine çöken koronavirüs kâbusunda elimizdeki en büyük silah olan Kovid-19 aşılarıyla ilgili bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sürüyor. ABD'den gelen bir habere göre çalışmaları devam eden, burun spreyi şeklinde koronavirüs aşısı salgında aradığımız çözüm haline gelmek konusunda umut vaat ediyor.
#KoronavirüsAşı çalışmalarına gönüllü olarak katılan Hürriyet İzmir Temsilcisi Deniz Sipahi, süreci anlattı: “Önce PCR testi yapıldı. Ardından antikor testi için kan örneği alındı. İki gün sonra aradılar, hastaneye gittim. Cep telefonuma aşı çalışmasıyla ilgili bana verilen onay kodu düştü. Aşı yapılırken acı hissetmedim. Dört gün oldu, yan etki yok.”
#Gazetehaberleri- Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gök: "İzmir'deki yaklaşık 10 bin hekimden sadece 209'u geçtiğimiz yıl kan bağışında bulunmuştur"- "Geçtiğimiz yıl 340 bin 363 ünite kan bağışı toplanmıştır. Ancak her kan grubundan yeterli stok olması ve 365 gün kan ihtiyacının karşılanabilmesi için, yıllık 400 bin ünite kan bağışına ihtiyaç vardır"
- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerince insülin kullanması gereken diyabet hastası 160 kişi üzerinde yapılan araştırmada, hastaların yüzde 63,1'inin "hastalığın ciddiyetini gösterdiği" kaygısıyla insülin kullanmaktan çekindiği belirlendi - Prof. Dr. İbrahim Şahin: "İnsülinin en son aşamada verileceği gibi bir yanlış anlayış var. Aslında insülin her aşamada verilebilir ve hekim bunu değerlendirirken birçok faktörü göz önüne alır"
Çocukluğu Kars’ta geçti, Denizcilik Lisesi’nde okumak için geldiği İstanbul’da ilk defa denizi gördü, ardından tıp okudu ve jinekolog oldu, daha sonra bir ilaç firmasında eğitim vermeye başladı, bu arada psikoloji yüksek lisansı yaptı, seks terapisi ve koçluk eğitimleri aldı, şimdi ise o bir İK’cı. Çağlayan Aktaş (43) ile ilginç kariyer hikayesini konuştuk.
Çoğumuzun bir “fobisi” var ama kimimiz hafif olduğundan ciddiye almıyor, kimimiz de utanıp gizliyor! Ne var ki basit bir fobi bile bazen hayatı zehir edebiliyor. Dişçi korkusu, kapalı mekân korkusu, yükseklik korkusu fark etmiyor, hangisi olursa olsun her fobi hayatımızın tadını, akışını az ya da çok ama mutlaka etkiliyor. İşte en sık görülen fobiler...