Dr. Aker, çocuklardan kan almayı hazırlayacak yöntemleri açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Dr. Aker, çocuklardan kan almayı hazırlayacak yöntemleri açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2017 09:55

Dr. Aker, çocuklardan kan almayı hazırlayacak yöntemleri açıkladı

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- ANKARA'da, Düzen Sağlık Grubu'ndan Dr. Özlem Aker, bebek ve çocukların kan almadan önce nasıl hazırlanması gerektiği, hemşirenin daha önce kan alıp almadığı, nereden alacağı, hangi iğneyle aldığı, neden kan gelmediği, çeşitli testlerle birlikte özellikle kan testi yaptırmak gerektiğinde aile ve çocukların tedirginliğine yönelik sıklıkla karşılaşılan sorulara yönelik açıklamada bulundu.
SAKİN VE KARARLI SES TONU KULLANIN 
Öncelikle çocuğa kan testi yapılacağının ne zaman ve nasıl açıklanması gerektiği konusunda açıklamada bulunan Dr. Özlem Aker, "Çocuğunuzla bu konuyu konuşmak için ikinizin de hazır, sakin ve rahat olduğunuz bir zaman seçin. Yumuşak, sakin, rahatlatıcı, doğal ve kararlı bir ses tonu kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuzun anlayacağı yalın ve dürüst ifadeler kullanın. Çocuğunuz sizin açıklamalarınızla bu kan testinin yapılmasının doğru olduğunu, doktorun ve sizin onun iyiliği için bu testi gerekli gördüğünüzü kavramalı" dedi.
CANIN HİÇ AYNMAYACAK İFADELERİ KULLANMAYIN
Çocuğa yapılacak kan testi öncesinde yapılabilecek açıklamaya nasıl başlanması gerektiği konusunda da bilgi veren Dr. Aker, "Doktorun sağlıklı olduğundan emin olmak istiyor. Bunu anlamasının yolu bizim bu kan testini yaptırmamız. Bizi neyin hastalandırdığını öğrenmek için kan testi yaptırmamız gerekir. Sana da bunun için test yapılacak" denilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Aker, çocuğun canının acıyıp acımayacağını sorduğunda ise cevap verirken, "Açıklamayı çocuğunuz açısından daha rahat ve kabul edilebilir kılmak için olabildiğince doğal örnekler seçmeniz uygun olur. 'Bu testi yaptıran bazı çocuklar kan vermenin sivrisinek ısırığına ya da küçücük bir cimciğe benzediğini söylüyorlar. Bazı çocuklar ise bunu da hissetmediklerini söylüyorlar. Özellikle 'Hiçbir şey hissetmeyeceksin', ya da 'Canın hiç yanmayacak' gibi ifadeler kullanmaktan kaçının. Bu ifadeler yanlış yönlendirici olabilir. Çocuğunuzun sizi anladığından emin olun. Gerekirse sorular sorun. Onun size konuyu tekrar geri anlatması için fırsat verin ve teste hazırlık için birlikte bir plan oluşturun. Çocuğunuza kan alım işlemi boyunca onun yanında olacağınızı, yalnız kalmayacağını mutlaka anlatın. Kan verme işlemi esnasında kolunu ve vücudunu hareket ettirmemesi gerektiğini özellikle önceden açıklayın" dedi. Dr. Özlem Aker, çocuğun duygusal tepkilerine nasıl yanıt verilmesi gerektiği konusunda ise, şu uyarılarda bulundu:
NELER YAPABİLECEĞİNİZİ KONUŞUP, PLAN OLUŞTURUN
"Birçok çocuk, hatta birçok erişkin iğneden korkabilir. Bunda ne yazık ki, çocukları iğneyle korkutmak alışkanlığının da payı vardır. Her ne kadar günümüzün bilinçli ebeveynleri bundan kaçınmaktaysalar da "Uslu dur, yoksa doktor/ hemşire sana iğne yaparö tarzı güdülemeler, hem iğne korkusu, hem de sağlık personeline karşı korku, güvensizlik, öfke gibi olumsuz duyguların gelişmesine yol açabilir. Böyle güdülemeler olmasa da, kan alınması konusunda huzursuzluk duymak son derece doğaldır. Eğer çocuğunuz huzursuz hissediyorsa, her şeyden önce bu duygusunu kabul ettiğinizi ve onu anladığınızı hissettirin. Birlikte bu duygusunu kontrol etmek için neler yapabileceğinizi konuşup bir plan oluşturabilirsiniz. Daha küçük yaştaki çocuklara, kan vermekten korkan, bunu annesiyle konuşan, sözgelimi minik bir tavşanın hikâyesini anlatarak, çocuğunuzun hem bu konuda kendini yalnız hissetmemesini sağlayabilir, hem de korkusuyla mücadelesi için neler yapması gerektiğini, birlikte nasıl hareket edebileceğinizi tavşan ve annesi üzerinden anlatabilirsiniz."
ARKADAŞLARI VE KARDEŞLERİYLE KIYASLAMAYIN
Ailelerin, çocuktan kan alacak sağlık personeli hakkında güven duyabilmesi için asla olumsuz duygular yansıtılmaması gerektiğini belirten Dr. Aker, "Kan alınacak ortamın, çocuğunuzun kendini rahat hissedebileceği bir ortam olmasına dikkat edin. 'Korkma', 'Büyük ağabeyler, ablalar ağlamazlar', 'Erkek adam korkmaz', 'Benim prensesim hiç bağırmaz' gibi çocuğunuzun üzerindeki baskıyı arttıracak ifadeler kullanmaktan kaçının. Asla 'Ağlarsan sana ödül (şeker, balon, vb) vermeyiz', 'Eğer düzgün durmazsan ben gidiyorum' ve hatta 'Doğru durmazsan şimdi sana vuracağım' gibi tehditlerle kan alım işlemi esnasında çocuğunuzun kendini kötü ve öfkeli hissetmesine yol açmayın. Asla korkusundan dolayı onu aşağılamayın, bu konuda onu arkadaşları ya da kardeşleriyle kıyaslamayın" diye uyarıda bulundu.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!