Güncelleme Tarihi:
Selçuk Yaşar Kampüsü’ndeki protokol imza töreninde konuşan Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök kan bağışı istatistikleriyle ilgili veriler açıkladı. Ege Bölge Kan Merkezi’nin İzmir’in yanı sıra Denizli, Uşak, Manisa, Aydın, Ödemiş, Marmaris, Muğla’da hizmet verdiklerini hatırlatan Dr. Gökay Gök, bölgelerinin geçen yıl 301 bin 959 ünite kan bağışıyla diğer bölgeleri geride bırakarak Türkiye lideri olduğunu söyledi. Gökay Gök, "Bu merkez 6 ilde kan kullanan 155 hastaneye hizmet götürüyor. 175 bin ünite yıllık kan ihtiyacı olan İzmir’de, yıllık yaklaşık 115 bin ünite kan toplayabiliyoruz. Diğer illerde sorun yok, yalnızca İzmir’in kan sorununu çözemedik. Diğer illerden İzmir’e kan takviyesi yapıyoruz. Bu tablo Türkiye’nin aydın yüzü kentimize yakışmıyor" dedi.
"İğne korkusu, kan verirken bayılabilirim, kansız kalırım, hastalık bulaşır, parayla satıyorlar" gibi ön yargıları yıkamadıklarını kaydeden Dr. Gök, özellikle eğitimli insanların ve kadınların kan bağış oranlarının yetersiz olduğunu söyledi. En fazla bağışı serbest meslek sahibi esnaf, öğrenciler, işçiler ve askerlerden aldıklarını belirten Gök, "Büyükşehir insanı, kadınlar ve eğitimli nüfus ise kan vermiyor. Eğitim arttıkça, zaman problemi, başka öncelikler, önyargı artıyor. Bu kesimden kan verenler ise düzenli bağışçı durumunda. Gelişmiş dünya ülkelerinde kan verenlerin yüzde 25’i kadın iken bizde 10. Bu rakam Bulgaristan’da yüzde 22. Özellikle meslektaşlarım bu konuda çok duyarsız. Doktor, eczacı, avukat, akademisyenler kan vermiyor. Büyükşehir insanının bahanesi var, ama yakınına kan gerektiğinde en büyük eleştiriyi yine bu insanlar yapıyor" diyerek bu kesime çağrıda bulundu.
1 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
2005 yılında Ege’de, yıllık 60 bin ünite kan bağışı toplanırken, 2013 yılında 301 bin 959 ünite kan bağışı toplandığını ifade eden Gök, "Bugüne kadar, öğrenciden köylüye, askerden din görevlisine kadar Ege’de 1 milyon kişiye eğitim verdik. 9 milyon nüfuslu bölgemizde sayı hala yeterli değil. Bölge olarak ihtiyacımız 400 bin ünite. Türkiye’nin ise yıllık 2 milyon 200 bin ünite kan ihtiyacı var. Geçtiğimiz yıl bağış sayısı 1 milyon 640 bindi. Ulusal Güvenli Kan Temini programının hedefi olan 2 milyon ünite kan bağışına, 2015 yılı sonunda ulaşmak için çalışıyoruz" dedi.
SOSYAL SORUMLULUK
İmzalanan protokolün ardından kendisi de kan bağışlayan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, "Kızılay’a kan vermek, topluma can vermek demek. Kan vermek ve organ bağışında bulunmak, öğrencilerimiz ve bizim için sosyal sorumluluk. Protokol olmadan önce de üniversite olarak kan bağış kampanyaları düzenliyorduk. Topluma sadece bilim odaklı değil, sosyal sorumlulukta da örnek olmak bizim görevimiz. Özellikle üniversite öğrencileri bu konuda çok duyarlı" diye konuştu.