Zonguldak'ta idrar yapamama şikayeti nedeniyle sahibi tarafından kent merkezindeki özel veteriner kliniğine götürülen kedide yapılan tetkikler sonucunda idrar kesesinde yoğun miktarda kristalleşme meydana geldiği belirlendi. Kedi, ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.
#ZonguldakZonguldak'ta idrar yapamama şikayeti nedeniyle sahibi tarafından kent merkezindeki özel veteriner kliniğine götürülen kedide yapılan tetkikler sonucunda idrar kesesinde yoğun miktarda kristalleşme meydana geldiği belirlendi. Kedi, ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.
#KediEGFR değeri kan tahlilleri yapılarak ölçülen bir değerdir. Bu testin yapılmasında ve değerin belirlenmesinde asıl rol ise böbrek rahatsızlıklarına dayanmaktadır. Yani EGFR değerleri kişilerde böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkması sonucunda yapılan bir testtir. Bu değerin yüksek ya da düşük çıkması bireylerde ciddi sonuçları da ortaya çıkarabilir. Yazımızda EGFR değerinin ne olduğu, ne olması gerektiği ve değer aralıkları hakkında detaylı bilgileri derledik.
#EGFR Nedirİdrar sıkışması ya da idrar tıkanıklığı, idrar yapamama gibi işeme bozukluklarını iyileştirmek amacıyla uygulanan Sakral nöromodülasyon tedavisi bu sorunlarla karşılaşan kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Sakral nöromodülasyon nedir, nasıl uygulanır? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan Tarcan anlattı...
#Sakral NöromodülasyonYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ertaş, yumurtalık kistlerinde erken teşhisle hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini belirterek, düzenli yıllık jinekolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Egemen Ertaş, merak edilen soruları yanıtladı:
#1Prof.Dr.Fatih Altunrende nörojenik mesane idrar kesesinin sinirsel uyarımının herhangi bir nedene bağlı olarak bozulması ve cozumleriyle ilgili yolları paylaştı. Diyabet, omurilik zedelenmeleri, multiple skleroz, sigara, omurga deformiteleri gibi hastalıkları nörojenik mesane gelişiminde rol oynayabilmektedir.
#1Erkeklerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı durumu en yaygın neden olarak idrar yolu iltihabına bağlıdır. İdrar yolu iltihabı, iltihabi bir hastalık olmasının yanı sıra hem kadında hem de erkekte görülebilen bir hastalıktır. Genel olarak kadınlar arasında, idrar kanalının kısa olmasına sebep olarak daha fazla görülse de bu oran erkeklerde de oldukça fazladır. Her iki cinste te idrar yaparken yanma hissi idrar yolu iltihabı gibi enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir. Tüm hastalık türlerinde olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonunu da erkenden fark etmek tedaviyi kolay bir hale getirir. Tedavi edilmediği zaman böbrekleri riske sokabilir. Peki erkeklerde idrar yapamama ya da idrar yaparken yanma hissetmek neden olur ? İdrar yaparken yanma hissi için hangi doktora gidilmelidir merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Erkeklerde İdrar YapamamaKadınlarda idrar yapamama üriüner sistem taşı ya da üriner sistem tümörü sebebiyle olabilir. Eğer kadınlar idrar yaparken zorlanıyor ya da yanma hissediyorsa bu hormon eksikliğinden ya da idrar yolu enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Kadınlarda idrar yapamama ya da yanma hissinin nasıl geçeceği hakkında ayrıntıları derledik.
#İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?İdrar tutukluğu, mesanenin tam anlamıyla boşaltılamadığını ifade etmektedir. Kadınlarda idrar tutukluğu ya da kadınlarda kesintili idrar olması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Akut retansiyon olarak bilinen bu sıkıntı boşaltım yollarının tıkanması sonucu ile meydana çıkar. İdrar yapmada güçlük çekmek, sık idrara çıkmak, idrarı yapmak için çok güç çekilmesi, idrar yapma dürtüsünün olmaması gibi belirtiler ile gelişme gösterir. Peki idrar tutukluğu neden olur? Kadınlarda idrar yapamama, idrarı boşaltamama neden olur ve tedavisi nasıldır ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Kesintili İdrarÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkolün 3-4 kaşık tüketiminin dahi ölüme götürdüğünü belirterek, "Pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' şeklinde 40-50 liraya alkol satıyorlar. Bunların çoğunluğunu metil alkol oluşturuyor. İçildikten ortalama 10-12 saatte belirtiler oluşuyor. Teşhis ve tedavide geç kalınmaması için alkol aldıklarını mutlaka doktora söylemeliler. Bazı hastalar bunu söylemeye çekiniyor" dedi.
#Sahte AlkolÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkolün 3-4 kaşık tüketiminin dahi ölüme götürdüğünü belirterek, "Pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' şeklinde 40-50 liraya alkol satıyorlar. Bunların çoğunluğunu metil alkol oluşturuyor. İçildikten ortalama 10-12 saatte belirtiler oluşuyor. Teşhis ve tedavide geç kalınmaması için alkol aldıklarını mutlaka doktora söylemeliler. Bazı hastalar bunu söylemeye çekiniyor" dedi.
#Sahte İçkiKış sebzelerinin belki de en sevileni olan ıspanak, pek çok yararı ile sık sık gündeme gelirken kimi zaman tatsız haberlerin konusu da olabiliyor. ‘Ispanak yedi zehirlendi’ gibi başlıkların ardında ise aslında başka bir ot yatıyor...
#Güzelavratotuİdrar kaçırma veya tıbbi adıyla üriner inkontinans her türlü istemsiz ve kontrol edilemeyen idrar tutamama durumudur. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozduğu gibi sürekli ıslaklık, tahriş ve kötü koku endişesi kişide ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. İdrar kaçırma görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenir.
#İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi EdilirBirçok operasyon, karın bölgesini açmak için “bikini” veya “yukarı bakan gülen ağız” şeklinde yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Buna açık ameliyat denir. Hastalar genellikle ameliyatı takiben birkaç gün hastanede kalırlar ve gerekli fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak 2 ila 6 hafta içinde işe dönebilirler.
#LaparoskopiGünümüzde birbirinden farklı hastalık türleri bulunuyor. Bu hastalıkların belirtileri ortaya çıktığında ise doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesi önemli Özellikle retansiyon da en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Retansiyon nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Retansiyon Nedir?Tüp bebek tedavisi infertilite (kısırlık) konusunda yıllardır tercih edilen bir yöntem. Ancak tedavi öncesi, sırası ve sonrası için akıllarda bazı sorular yer almakta. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ümit Zeteroğlu tüp bebek tedavisi ile ilgili hastaların en çok yanıt aradığı 10 soruyu yanıtladı.
#Tüp BebekTaze veya kuru haliyle sofralarımızdan eksik olmayan dereotu, vücut sağlığı için önemli besinlerden biri. Aynı zamanda da kalsiyum deposu. Peki dereotunun faydaları neler? İşte kendi has kokusuyla tam bir şifa kaynağı olan dereotunun yararları...
#DereotuMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#SağlıkSağlık bilimi olan tıp birçok alana ayrılmış durumdadır. Bu alanlardan biri olan nefroloji halkın çok merak ettiği alanlardan biridir. Nefroloji nedir, nefroloji bölümü neye bakar gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda nefroloji bölümü ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Nefroloji Nedir?