Erkeklerde idrar yapamama ya da idrar yaparken yanma neden olur? Hangi bölüm bakar?

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde idrar yapamama ya da idrar yaparken yanma neden olur Hangi bölüm bakar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2022 17:32

Erkeklerde idrar yaparken yanma hissi ve ağrı durumu en yaygın neden olarak idrar yolu iltihabına bağlıdır. İdrar yolu iltihabı, iltihabi bir hastalık olmasının yanı sıra hem kadında hem de erkekte görülebilen bir hastalıktır. Genel olarak kadınlar arasında, idrar kanalının kısa olmasına sebep olarak daha fazla görülse de bu oran erkeklerde de oldukça fazladır. Her iki cinste te idrar yaparken yanma hissi idrar yolu iltihabı gibi enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir. Tüm hastalık türlerinde olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonunu da erkenden fark etmek tedaviyi kolay bir hale getirir. Tedavi edilmediği zaman böbrekleri riske sokabilir. Peki erkeklerde idrar yapamama ya da idrar yaparken yanma hissetmek neden olur ? İdrar yaparken yanma hissi için hangi doktora gidilmelidir merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Erkeklerde idrarı tam olarak yapamama ya da yaparken ağrı, sızı hissetmek çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu durum genel olarak vücuda giren mikroplar ile ilgilidir.

Erkeklerde İdrar Yapamama Neden Olur?

Erkeklerde görülen İdrar Yapamama durumu idrar tutukluğu olarak adlandırılır. Bu rahatsızlığın nedeni olarak ilaç kullanımı, enfeksiyon kapmak, psikolojik sebepler, prostat, mesane ve üretrada oluşan hastalıklar, prostatın yaş ile orantılı olarak büyümesi sayılabilir. İdrar kesesi ağzında yer alan prostat bezi erkeklerde 50 yaş ve sonrasında genel olarak büyüme gösterir. Bu büyüme hem iyi hem de kötü huylu olabilir. Yaşça büyük olan erkeklerde idrar yapamama gençlere göre çok daha sık görülen bir durumdur.

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?

Erkeklerde ve kadınlarda sık sık görülen bir rahatsızlık olan idrar yaparken yanma hissi, üst solunum yol hastalıklarından sonra en fazla görülen enfeksiyon hastalığıdır. İdrar örneklerinde belli miktarda bakteri üremesi sonucunda kendini göstermektedir. İdrar yollarında yanmanın diğer nedenleri ise aşağıdaki gibidir:
1. Mesane taşları olması,
2. Prostatın iltihaplanması,
3. İdrar yolu enfeksiyonu,
4. Cinsel yolla geçen hastalıklar,
5. Böbrek enfeksiyonu,
6. Böbrek hastalıkları,
7. Bazı kanser ilaçları,
8. Üretranın iltihap alması,
9. Klamidya adı verilen idrar yolu iltihabı sonucunda penisten akıntı gelmesi,
10. Mesanenin enfeksiyon alması olarak sıralanabilir.

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma Durumu İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Erkeklerde görülen yanma ve ağrı hissi eğer uzun süreli devam ettiyse mutlaka doktora gidilmeli ve bir tedavi yoluna girilmelidir. Bilindiği üzere idrar yaparken yanma hissinin olması idrar yoluna ait olan en net belirtilerden biridir. Bu belirtinin yanı sıra sık idrar gitme ve ağrılı ya da kokulu idrara sahip olmak iltihabın nedenleri arasındadır. Eğer kişi 24 saatten daha fazla süre idrar yaparken yanma durumu içindeyse mutlaka doktora gitmelidir. Yanmanın yanı sıra idrara sık çıkıyor ve ateş, titreme gibi durumlar yaşıyorsa uzman doktora başvurulmalıdır. Erkeklerde idrar yaparken yanma hissiyatı için Üroloji doktoruna gidilmelidir. Üroloji idrar yolu ile ilgili olan, üreme ile ilgili her türlü konuya bakan bir alandır.

Prostat, penis büyümesi, idrarda tutukluluk durumu, sık sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, testiste sertlik hissi, mesane, kısırlık gibi pek çok hastalığa Üroloji bakmaktadır. Üroloji doktoru hastanın yaşam ve aile öyküsüne baktıktan sonra, hastanın metabolik ve fizyolojik olaylarını da göz önünde bulundurarak bir tedavi yöntemi uygular. Bu tedavi yönteminde gerek ilaçla gerek ise cerrahi müdahaleler ile işlemler uygulanır. Bu süreçte hasta doktorun kontrolünde olmalı ve önerdiği şeyleri dikkate alarak ilerlemesi gerekmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!