İdrar kaçırma (üriner inkontinans) probleminin, medikal olduğu kadar sosyal bir problem olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu, “Yapılan araştırmalar idrar kaçırma sorunu yaşayan hastaların bu nedenle sıklıkla depresyon yaşadıklarını bildirmektedir. Şiddetli durumlarda ise kadınların kendilerini toplumdan soyutladığı görülmektedir” dedi.
#İdrar KaçırmaYapılan araştırmalara göre 30 yaşın üzerindeki her 4 kadından 1’i idrar kaçırmadan şikayet ediyor. Özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda, çok doğum yapmış kadınlarda ve aşırı kilolu kadınlarda görülebilen bu sağlık sorunu hakkında Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman önemli açıklamalarda bulundu.
#MenopozÖzellikle 40 yaşından itibaren kadınların birçoğu idrar kaçırma sorunu ile karşılaşıyor. Geçirilmiş ameliyatlar, doğum sonrası deformasyon, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, idrar kaçırma (üriner inkontinans) sebeplerinden olabilir. Üroloji uzmanı Op. Dr. Murad Çeltik, her yaş ve cinsiyet grubunda idrar kaçırmanın görülebildiğini belirtti.
Prostat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, kadın hayatının neredeyse üçte birini kaplayan menopozun bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu söyledi. Menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimlerin, vajinal duvarın daha ince, daha kuru, daha az elastik ve daha yangılı olmasına neden olduğunu belirten Karas, “Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında ağrı, menopoz döneminin önemli sorunlarından biridir. Yüzde 27–55 arasında görülebilir. Bu dönemde sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi, idrar kaçırma gibi mesaneye ait problemler de gelişebilir. İdrar kaçırma sorununda vajina içinde, idrar kanalı etrafında yer alan kollajen yapısının güçsüzleşmesi sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda özellikle ‘Stres Üriner İnkontinens’ (SUİ) adını verdiğimiz, öksürük, gülme, hapşırma gibi durumlarda karın içi basıncının artmasıyla idrar kaçırma görülmektedir” dedi.
#1İdrar sıkışması ya da idrar tıkanıklığı, idrar yapamama gibi işeme bozukluklarını iyileştirmek amacıyla uygulanan Sakral nöromodülasyon tedavisi bu sorunlarla karşılaşan kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Sakral nöromodülasyon nedir, nasıl uygulanır? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan Tarcan anlattı...
#Sakral NöromodülasyonKADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, kadın hayatının neredeyse üçte birini kapsayan menopozun, bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu söyledi. Menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimlerin, vajinal duvarın daha ince, daha kuru, daha az elastik ve daha yangılı olmasına neden olduğunu belirten Op. Dr. Çiğdem Karas, “Vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel birliktelik sırasında ağrı, menopoz döneminin önemli sorunlarından biri. Yüzde 27–55 arasında görülebilir. Bu dönemde sık idrara çıkma, ani idrara sıkışma hissi, idrar kaçırma gibi mesaneye ait problemler de gelişebilir. İdrar kaçırma sorununda vajina içinde, idrar kanalı etrafında yer alan kolajen yapının güçsüzleşmesi sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda özellikle ‘Stres Üriner İnkontinens’ (SUİ) adını verdiğimiz, öksürük, gülme, hapşırma gibi durumlarda karın içi basıncının artmasıyla idrar kaçırma görülmektedir” dedi.
#1Rahim, kadının iç üreme organlarından biridir ve konumunu çevresindeki pelvik kaslar ve bağ dokusunun asıcı bağları ile sağlar. Rahim sarkması, rahmin normal konumundan sarkması durumudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, rahim sarkması sorunun ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Rahim SarkmasıHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkKADIN hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, menopozun bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu kaydetti. Menopozda lazerle vajinal gençleştirme ve idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Çiğdem Karas, menopoz sonrasında yaşanan hormonal değişimleri anlattı. Op. Dr. Çiğdem Karas, şöyle devam etti:
#1Pek çok anne baba için çocuklarının yüksek ateş nedeni ile havale geçirmesi ya da epilepsi hastası olması nedeni ile endişe edilmesi gereken durumların da başında gelir. Epilepsi hastalığı zamanla tamamen geçer mi sizler için derledik.
#EpilepsiKADIN hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, kadın hayatının neredeyse üçte birini kaplayan menopozun, bir kadın için sadece adetten kesilme değil, aynı zamanda bedensel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin de bir arada görüldüğü bir dönem olduğunu söyledi.
#İzmirYeni Yüzyıl Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Fatih Altunrende, iyi huylu prostat büyümesinin 50 yaş üzeri her 5 erkekten 3’ ünü etkilediğine dikkat çekerek, tedavi edilmeyen hastalarda böbrek yetmezliği ve mesanenin işlevini yitirmesi gibi ciddi komplikasyonlar gelişebileceğini ifade etti.
#İzmirİdrar kaçırma, pek çok kadının ortak derdi. Yaygın olarak rastlanan bu sorun, kadınların hem yaşam kalitesini bozuyor hem de sosyal açıdan olumsuz etkilenmelerine yol açıyor. “İdrar kaçırmak kader değil” diyen İzmir’in tanınmış doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, bu sorunun tedavi edilebilir olduğunu ve kadınların doktora gitmekten çekinmemeleri gerektiğini söylüyor.
#İzmirAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#AlzheimerAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#Uzm. Dr. Şebnem UstaÜlkemizde çocukların böbrek yetmezliği yaşamasının en sık nedeninin vezikoüreteral reflüye bağlı idrar yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, “Bu durum çoğu zaman idrar yolu enfeksiyonlarıyla birlikte görülüyor” dedi.
#Bebeklerde Reflü