Uzun eğitim ve kariyer süresi, ekonomik nedenler ve kişisel tercihler nedeniyle erkeklerin baba olma yaşı gittikçe büyüyor. Sanayileşme ile birlikte baba olma yaşı ileri yaşlara taşındı. Bir kadın ilk adet gördüğü dönemden menopoza kadar çocuk sahibi olabiliyorken; bir erkek 60-70 yaşlarında dahi baba olabiliyor. Bu gerçek de erkeklerin baba olmayı ertelemesinde büyük rol oynuyor.
#İdeal Baba Olma YaşıÜstün teknoloji ürünü bir robot ıssız adaya düşer ve burada himayesine aldığı yavru kazı anne tavrıyla büyütmeye ve hayata hazırlamaya çabalar. ‘Lilo&Stitch’ ve ‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?’ gibi yapıtlarıyla hatırladığımız Chris Sanders imzalı ‘Vahşi Robot’ görselliği ve yüreklere seslenen hikâyesiyle son dönemlerin en güzel animasyon çalışması olmuş.
#Vahşi RobotGösteri dünyasının ünlü isimleri son zamanlarda hem kalabalık ailelerini daha da genişletmeleri hem de ileri yaşta baba olmalarıyla gündemden düşmüyorlar. Robert De Niro, Al Pacino ve Alec Baldwin gibi yakın zamanda babalık sevinci yaşayan yıldızların arasına bir yenisi daha eklenmişti…
#Gordon RamsayZaman ilerledikçe her şeyde olduğu gibi ebeveynlikte de tercihler, bakış açıları değişiyor. Ancak değişmeyen tek şey ebeveynlerin çocukları için en iyisini ve doğrusunu yapmaya çalıştığı gerçeği. Ebeveynlerin çocukları ile arkadaş olup olmaması gerektiği konusu ise tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Kimi aileler çocukları ile arkadaş olmayı tercih ederken kimileri daha mesafeli bir iletişimi benimsiyor. Peki hangisi doğru ya da bu konuda tek bir doğru var mı? İşte ebeveynler ve uzman görüşleri…
#Bir Sorudan FazlasıAnne veya baba olmak hayattaki en güçlü hislerin başında geliyor. Toplum da çiftlerden hızlıca bu yola girmesini bekliyor. Ancak artık birçok çift baskıları kırıyor, bunu bir zorunluluk olarak görmüyor, farklı nedenlerle çocuk sahibi olmamayı tercih ediyor. Birçok kişi bu seçimi yaptığı için çok mutlu, bazıları ise geçmişte kalan bu tercihini biraz da olsa sorguluyor. Bir Sorudan Fazlası serimizde yine çok konuşulmayan bir toplumsal olguyu mercek altına aldık. Çocuk sahibi olmamış ve 40 yaşını devirmiş kişilerle konuştuk.
#Anne OlmakTürkan Şoray’la Kadir İnanır ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’la gönüllerimizde taht kurdu. İkilinin replikleri hâlâ hafızalarda... Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat ‘Aşk-ı Memnu’yla kalbimizi fethetti. Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Dere ‘Ezel’den beri favorimiz... Bu efsaneleri Serenay Sarıkaya, Hazal Kaya, Aslı Enver, Çağatay Ulusoy, Kerem Bürsin, Burak Özçivit gibi isimler takip etti. Her gün birbirinden güzel, yakışıklı, yetenekli birçok yeni genç oyuncuyla tanışıyoruz. Peki, aralarından sıyrılıp herkesin beğenisini kazanan yeni yıldızlar kimler? İşte bu isimleri belirlemek için kolları sıvadık, okurlarımıza son dönemde ‘en iyi’ buldukları başrol kadın ve erkek genç oyuncuları sorduk. 360 bin oy kullanıldı; birinci çıkanlar Aytaç Şaşmaz ve Cemre Baysel oldu!
#JönfiBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#Kısırlıkİnanmak, yılmamak, başarmak… Özlemle bekledikleri minik yavrularını kucaklarına alabilmek için tüp bebek tedavisi olan pek çok anne baba adayının ortak paydası… Günümüzde tıp ve teknolojideki hızlı gelişmelere hekimlerin tecrübesinin de eklenmesi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin ‘anne’ ve ‘baba’ olma hayallerinin gerçeğe dönüşmesini mümkün kılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, anne olmayı kolaylaştıran önlemleri anlattı; tüp bebek tedavisi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BebekCovid-19 pandemisi en çok çocuklar ve ergenleri olumsuz yönde etkiledi. Ebeveynler işsiz, çocuklar okullarından uzak kaldı. Pandeminin yıkıcı etkisi aile içi şiddete neden olurken, şiddetin aktarıldığı durumlardan biri de çocukların yemek yemeyi reddetmesi. Peki, iştahsız çocuğa yaklaşım nasıl olmalı? Uzman Psikolog Arzu Yazar, pandemi günlerinde çocukların yaşadığı zorlukları anlattı.
#ÇOCUKGebelik sürecinde bebeğin sağlıklı takibi için pek çok tetkik yapılır. Bu tetkikler sayesinde pek çok sağlık sorunu anne karnındayken tespit edilebilir. Peki, bebek doğmadan teşhis edilebilecek sorunlar hangileri? Konuyla ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Esra Çabuk Cömert bilgi verdi.
#BebekKısırlık sorununun toplumda erkek ve kadında eşit oranda görüldüğünü söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağcıl Yetim, “Sperm hareketlerini hızlandıran besinlerden nar ve domates kısırlık riskini azaltır. Araştırmalar düzensiz beslenen erkeklerde kısırlık riskinin fazla olduğunu göstermiştir.” dedi.
#Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağcıl YetimDünyada ve Türkiye’de benzer olarak 1/4000 sıklıkta görülen büyüme hormonu eksikliği hafif ya da ağır tablolarla seyredebiliyor ve ağır vakalar tedavi edilmezse aşırı boy kısalığıyla sonuçlanıyor. Prof. Dr. Zehra Aycan, büyüme geriliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, boy kazanımının o kadar iyi olacağını belirterek, anne ve babalarını çocuklarının büyümelerini yakından takip etme ve yetersiz büyümeden şüphe duydukları anda doktora başvurmaları konusunda uyardı.
#Anne Karnında GelişimGünümüzün anne adayları hamilelik dönemi hakkında artık çok daha bilinçli. Hamile kalmadan önceki dönemde başlayıp 40 hafta boyunda gerekli kontrollerini düzenli yaptırıyor, yazılı ve görsel kaynakları takip ederek bu dönem hakkında bilgiye ulaşıyorlar. Buna rağmen bebeğini beklerken etrafında duyduğu hamilelikle ilgili hurafelere maruz kalabiliyor.
#HamilelikhamileliktesaglikAdeta bir fenomen haline gelen “Çakallarla Dans” serisinin üçüncü filminin çekimleri tamamlandı. Aralık ayında vizyona girecek filmi, yönetmeni Murat Şeker ve oyuncusu Derya Şensoy ile konuştuk. Nejat İşler’in başucunda beklerken tanışan ikiliyle sinema sektöründen sosyal medyaya, aşka ve ilişkilere kadar uzanan bir sohbete imza attık.
Eskiden futbol aileler için çocukların mahalle arasında oynadığı bir oyun iken şimdi kısa yoldan zenginleşme aracı olarak görülüyor. Biraz yeteneği olduğunu düşünülen çocuklar spor okullarına, kulüplerin altyapılarına götürülüyor. Her yıl yaklaşık 200 bin çocuk kurslarda futbola başlıyor. Fakat 2013-2014 sezonu itibariyle lisanslı futbolcu sayısı 3.925. Altyapıdan profesyonelliğe giden sürede birçok genç çeşitli nedenlerle sporu bırakıyor. Her spor dalında olduğu gibi futbolda da riskler var. Futbolcu olmak isteyenlerin bu riskleri düşünerek B planı yapması gerekiyor.
SBS sonuçlarının 12 Temmuz’da açıklanması bekleniyor. İşte bu tarihten sonra adaylar ve aileler tercih koşuşturması içinde olacak. En az sınava hazırlık süreci kadar önemli olan bu dönemde adayların listesine almayı düşündükleri tüm okullar hakkında bilgi sahibi olmaları ve tercih listelerini istek sırasına göre oluşturmaları oldukça önemli.
#Sbs