Temel unsurları zaman, olay, anlatıcı ve karakter olan olay yazılarına hikaye ya da öykü denir. Giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan hikayeler, anlatım tekniklerine ve dönemlerine göre birçok türe ayrılır. Anlatım tekniklerine göre öyküler: 1- Olay (Maupassant Tarzı) Hikayesi 2- Durum (Çehov Tarzı) Hikayesi.1923 - 1960 yılı arasında kaleme alınan hikayeler ise cumhuriyet dönemi hikayeleri olarak nitelendirilir. Bu yazımızda cumhuriyet dönemindeki hikaye anlayışlarını ve özelliklerini detaylı olarak derledik.
#EğitimBilgiye ulaşmanın her geçen gün biraz daha kolaylaştığı çağımızda insanlar arasındaki farkın bilgileri ile iradeleri arasındaki bağlantıdan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çünkü sınırsız bilgi ve iletişim olanakları bireyi çıkmaza sürükler, birey doğru olanı seçmek konusunda da çoğu zaman kişilerin yahut grupların etkisi altında kalır.
#Prof. Dr. Nesrin KARACAPopüler kültür kelimesinin kökeni Latincede populus kelimesinden gelmektedir. Populus sözcüğünün Türkçe karşılığı ise halk kavramını ifade etmektedir. Eski halk kültürü kavramının yerine geçmektedir. Bu bakımdan yazıda bilgilendirme amaçlı olarak detaylıca popüler kültür nedir, popüler kültür örnekleri, müzikleri ve kitapları hakkındaki konulara yer verdik.
#Popüler Kültür Nedir?Şarkılara, türkülere dökülen şiirleri, çığır açan öykücülüğü, her biri başyapıt niteliğindeki romanları ve trajik hayat hikâyesiyle Sabahattin Ali, edebiyat tarihimizin en büyük isimlerinden biri. Ölümünün üzerinden 73 yıl geçmesine rağmen ‘Kürk Mantolu Madonna’, ‘Kuyucaklı Yusuf’ ve ‘İçimizdeki Şeytan’ romanları hâlâ çok satanlar listelerinin üst sıralarında.
#GazetehaberleriTürk romancılığının ve hikayeciliğinin önemli isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali'nin vefatının üzerinden 73 yıl geçti. Aralarında Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un da bulundu birçok unutulmaz romanın yazarı olan Ali, anılıyor.
#Sabahattin AliKırklareli'nin Sazara mevkiinde 71 yıl önce faili meçhul bir cinayette yaşamını yitiren yazar-şair Sabahattin Ali, doğum gününde unutulmadı. Sabahattin Ali doğum gününde kitaplarından alıntılarla anılıyor. Sabahattin Ali’nin hayatı ve en çok paylaşılan sözlerinden derlemeler…
#Sabahattin AliPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapKuyucaklı Yusuf, Türk Edebiyatının önemli eserleri arasında yer alıyor. Okunması tavsiye edilen, konusu ve anlatımı ile sürükleyici Kuyucaklı Yusuf, usta bir kalemden okuyucuya ulaşıyor. Peki, Kuyucaklı Yusuf kitabını kim yazmıştır? Kuyucaklı Yusuf kitabı özeti, konusu ve karakterleri başta olmak üzere işte tüm merak edilenler.
#Kuyucaklı Yusuf Kitabını Kim Yazmıştır?İçimizdeki Şeytan kitabı en çok okunan eserlerden birisidir. Kitapseverlerin birbirlerine en çok önerdiği kitaplardan birisi olan İçimizdeki Şeytan kitabı mutlaka okunması gereken kitaplardan birisidir. İçimizdeki Şeytan kitabı yazarı Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından birisine ait bir kitaptır. İçimizdeki Şeytan aşk ve dram alanında yazılmış bir kitaptır. İçimizdeki Şeytan kitabını ilk kez duyan kişiler kitabın kapağını incelemekte ve yazarının kim olduğunu merak etmektedirler. Peki, İçimizdeki Şeytan kitabını kim yazmıştır? İçimizdeki Şeytan kitabının özeti nedir? İçimizdeki Şeytan kitabının konusu ve ana fikri nedir? İçimizdeki Şeytan kitabının karakterleri kimlerdir? İşte İçimizdeki Şeytan kitabına dair tüm detayları derledik.
#İçimizdeki Şeytan Kitabını Kim Yazmıştır?Haftanın ajandasında bu hafta, Julie Taymor imzalı ve Julianne Moore ile Alicia Vikander canlandırmalı Gloria Steinem portresi “The Glorias”, 4. sezonuyla ekranlara sıkı bir geri dönüş yapan “Fargo”, Ülkü Oktay’ın ilk öykü kitabı “Vesvese” ve Bozcaada’dan ilham alarak yaratılmış caz albümü “Bozcaada Caz Festivali ‘Keşif’” var.
#FilmHızla yaygınlaşan sesli kitap uygulamaları son günlerde sosyal medyadaki kitapseverleri ikiye böldü. Bir grup, bu tarz uygulamaların faydalı olduğunu savunurken, diğer bir grup, kitapların okunmak için yazıldığı görüşünde.
#Şinasi Furkan AvcıSanat dünyasında sansasyon yaratan İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın ‘Komedi’ adlı duvara bantlanmış muz eserini fotoğraflarına entegre ederek sosyal medyada dikkat çeken fotoğraf sanatçısı Ufuk Altunkaş, üzerinde çalıştığı ‘İçimizdeki Şeytan’ (Inner Demon) projesini ekim ayında sergileyecek. Projesinde 7 ölümcül günahtan esinlenen Altunkaş, insanın içindeki kötü duygu ve arzulara odaklanıyor.
#Maurizio Cattelan41 yıl süren hayatında yazdığı öyküler, romanlar ve şiirlerle Türkiye'de edebiyatın en büyük seslerinden biri olan Sabahattin Ali, doğum gününde unutulmadı. Cinayete kurban giden Sabahattin Ali, sosyal medyada kitaplarından alıntılarla anılıyor. İşte Sabahattin Ali hakkında az bilinenler ve en çok beğeni alan sözlerden derlemeler…
#Sabahattin Ali KimdirSabahattin Ali, kırsal kesim insanının çaresizliğini, içine düştüğü traji-komik durumu, yalnızlığı, ironik ve yalın bir dille anlattığı dört hikâyesiyle, 8 Nisan akşamı bir kez daha İş Sanat’ta seyirciyle buluşuyor. Ali'nin hikâyeleri bugün de sıcaklığını koruyor; dinletinin adı gibi 'Bu Dünya Böyledir İşte' dedirtiyor
#Sabahattin AliBugün, edebiyatımızın en önemli kalemlerinden Sabahattin Ali’nin doğum günü. Kısacık hayatına başarılı eserler sığdıran Sabahattin Ali, doğum gününde kendi sözleriyle anılıyor. Özellikle Twitter profillerinde Sabahattin Ali’nin sözleri paylaşılıyor. İşte, Sabahattin Ali’nin hayatına ilişkin bilgiler ve eserlerindeki sözlerinden derlemeler…
#Sabahattin Ali70 yıl önce öldürülen büyük yazar Sabahattin Ali’nin kitaplarındaki telif hakkı bu yıl kalktı. Pek çok yayınevi Ali’nin kitaplarını yepyeni tasarımlarla yayımlanmaya başladı bile. İşte ‘Sabahattin Ali yılı’ olarak anabileceğimiz 2019’da yayıncılık dünyasında yaşanacaklar...
#Sabahattin AliŞarkılara, türkülere dökülen şiirleri, çığır açan öykücülüğü, her biri başyapıt niteliğindeki romanları ve trajik hayat hikâyesiyle Sabahattin Ali, edebiyat tarihimizin en büyük isimlerinden biri. Pek çok yayınevi, 2019’da telifi serbest kalan Sabahattin Ali’nin eserlerini yeni edisyonlarla okuyucuyla buluşturacak.
#Sabahattin AliTürk edebiyatının ölümsüz yazarlarından Sabahattin Ali, doğum gününde unutulmadı. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarındaki gerçekçi edebiyat akımının öncülüğü yapan Sabahattin Ali kendi sözleri ve kitaplarından alıntılarla anılıyor. İşte Sabahattin Ali’nin hayatı!
#Sabahattin AliSon yıllarda Sabahattin Ali’nin adı hep ‘Kürk Mantolu Madonna’ ile beraber anılıyor olsa da büyük ustanın bir diğer başyapıtı şüphesiz ‘Kuyucaklı Yusuf’tur. Sabahattin Ali’nin hapishane yıllarında filizlenen, ilk yayımlandığında yasaklanan romanı ‘Kuyucaklı Yusuf’ 80. yıl özel baskısıyla yeniden karşımızda.
#KitapsanatRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri