Meta, Amerikan Kongresi'nin medya yasa tasarısını onaylaması halinde, ABD'de Facebook'tan haber içeriklerini kaldırabileceğini açıkladı. Tasarı, haber kuruluşlarına, Facebook'ta paylaşılan içerikler için ücret pazarlığı yapma konusunda daha fazla güç veriyor.
#MetaDezenformasyonla Mücadele Yasası olarak adlandırılan yeni sosyal medya düzenlemesi, 1 Ekim’de açılacak TBMM’nin öncelikli gündeminde yer alıyor. Partilerin hukukçu kurmayları da, Meclis’te tezlerini savunabilmek amacıyla yazın dünya örneklerini masaya yatırdı. Hazırlanan komisyon raporunda İngiliz Black Mirror dizisinden internette aşk dolandırıcılığına kadar geniş örnekler yer aldı.
#Dezenformasyonla Mücadele YasasıGoogle ve YouTube, Türkiye’deki ekonomik büyüklükleri konusunda TBMM Dijital Mecralar Araştırma Komisyonu’na bilgi verdi. İki devin gönderdiği bilgiye göre, Türkiye’deki reklam gelirlerinin 2023’te 67 milyar TL’ye çıkması öngörülüyor. Google, YouTube ve Android hizmetlerinin desteklediği ekosistemin de Türkiye milli geliri içindeki payının yüzde 4’ü aşarak, 150 milyar TL’ye ulaştığı bilgisi verildi.
#Dijital Mecralar Araştırma KomisyonuCovid-19 aşılarının ölümlere, kısırlığa ya da başka ağır yan etkilere yol açtığına dair özellikle sosyal medya üzerinden yayılan haber ve yorumlar, dünyada milyonlarca insanın aşılardan korkmasına yol açıyor. ABD'de de yapılan bir araştırma bu yalan haberlerin neredeyse tamamının kaynağına ulaştı...
#COVID-19Avrupa Parlamentosu (AP), internette terör içerikli paylaşımların yayılmasını engellemek için bu tür içeriklerin bir saat içinde alan sağlayıcılar tarafından kaldırılmasını öngören yasal düzenlemeyi kabul etti.
#DünyaKişisel veri konusunun en çok konuşulduğu bu dönemde, kendimize ait herhangi bir bilgi ya da fotoğrafı arama motorlarındaki kayıtlardan sildirebilir miyiz? Bu soruların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden birinin sosyal medya kanallarının bu kadar yoğun halde kullanılması...
#Arama MotoruBazı ülkeler, kendi kanunlarına aykırılık taşıyan içerik ve paylaşımların kaldırılmasından sosyal medya platformlarını sorumlu tutan ve gerekli adımların atılmaması halinde de şirketlere cezai yaptırım öngören düzenlemelere sahip. Peki hangi ülke, internette nasıl denetimler uyguluyor?
#Sosyal MedyaTwitter, yeni şeffaflık raporunda, farklı ülkelerden aldığı içerik kaldırma taleplerini ve bunlardan kaç tanesini onayladığını açıkladı. Türkiye, Twitter'dan 9289 adet hesabın kapatılmasını talep etti, bu isteğin 204 tanesi şikayet uygun bulunarak kabul edildi.
#TwitterTwitter'ın yılda iki kez yayınlanan ve 6'şar aylık dönemleri kapsayan şeffaflık raporlarından sonuncusu yayınlandı. Hükümetlerden gelen hesap kapatma, içerik kaldırma vb. taleplerin dökümünü içeren rapora göre, Türkiye talep sayısında bölge ülkelerine kıyasla, daha önceki dönemlerde olduğu gibi yine en önde gidiyor. Türkiye'yi listede Rusya takip ediyor.
#TwitterBasın Konseyi’ni ziyaret eden Twitter'ın Avrupa Kamu Politikaları Direktörü Sinéad McSweeney, Türkiye’nin içerik kaldırma talepleri bakımından dünya birincisi olduğunu söyledi. McSweeney, Türkiye’nin kendilerinden bazı kullanıcıların IP bilgilerini istediğini belirterek, bu bilgilerin ancak uluslararası adli yardım talebi ile istenebileceğini kaydetti.
#Twitter