Hüseyin Ferhad şair kavminin itibarlı bir üyesi olmakla kalmayıp, şiirinde dert ettiği, eskiden yeniye pek çok meseleyi yazısıyla da genişletip sürdürmek gibi bir inadın içinde yıllardır. Karada ve denizde pusulası aynı olan, bazen birinde bulamadığını diğerinde arayan, birindeki ipucuyla diğerine yollanan savaşkan bir şöhreti var onun.
#Türkçenin Sol Anahtarı“İZMİR bir şiirdir... Bu şehir, kendi şiirinin şairidir...” Bugün konumuz İzmir... 9 Eylül’deki kurtuluşun 100’ncü yıldönümü kutlamalarının tadı damaklarda ya... Bu coşkuya çok önemli bir katkıya bakıyoruz... Folkart Gallery, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Çerkes Karadağ’ı konuk ediyor. Karadağ, İzmir’i ve İzmir’in gündelik yaşamını, kendi sanat penceresinden görüntüledi. Karadağ’ın, “İzmir’in 100’ü” adlı fotoğraf sergisi 18 Aralık’a kadar Folkart Gallery’de, ücretsiz görülebilir.
#1Fotoğraf sanatçısı Çerkes Karadağ’ın kentler üzerine yaptığı fotoğraf çalışmalarının sonuncusu ‘İzmir’in 100’ü’ adını taşıyor. Folkart Gallery için İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı vesilesiyle hayata geçirilen proje, sadece kentin geçmişinden günümüze görsel hafızasını ortaya çıkarmıyor, ‘yüz’ün ardında kalan ruhu da yansıtıyor. “Kentlerin kendine özgü renkleri ve ruhları vardır. Ben bu sergiyle İzmir’in renklerini ve özgürlükçü ruhunu göstermek istedim” diyen Çerkes Karadağ ile 100 fotoğraftan oluşan sergisini konuştuk.
#Çerkes KaradağKALITSAL bir kas hastalığı olan SMA’lı çocukların durumu bir dram. Bu çocukların umudu olan gen tedavisinin maliyeti çok yüksek ve sosyal güvenlik kurumları karşılamıyor. Aileler, valiliklerden izin alarak kampanyalar düzenliyor, tedavi için gerekli parayı toplamaya çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de (SMA) konusunda farkındalık yaratmak amacıyla dayanışma konseri düzenliyor. Feridun Düzağaç’ın 13 Ekim’de saat 21.00’de Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda vereceği konserin geliri, İzmir’deki SMA hastalarının tedavilerine bağışlanacak. Başkan Tunç Soyer, SMA’lı çocukların iyileşmeleri için gerekli gen tedavisinin maliyetinin çok yüksek olduğunu vurguladı, herkesi dayanışmaya çağırdı:
#1Türkiye’de bir Türk arkeoloji ekolü oluşturmak ve diğer yabancı enstitülerle uluslararası işbirliği imkânları sağlayarak arkeoloji biliminin gelişmesine katkılar sunmak amacıyla kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Ara Güler Müzesi ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi işbirliğinde ‘Tarih Size Bakıyor - Ara Güler Fotoğraflarında Arkeoloji’ isimli sergisine kapılarını açıyor.
#Ara GülerPandemide en çok ihmal edilen ürünler dergilerdi. AVM’lerdeki birçok kitapçıda ne yazık ki dergiler bulunmuyor, bu yüzden de dergi tiryakilerinin beklentisi yerine gelmiyor. Oysa hepimiz ilk yazımızın çıkacağı dergiyi arar bulurduk. Şimdi gene Bâb-ı Âli’den alabiliyorum dergileri. Dergilerin son sayılarında neler var, kısaca onları hatırlatmak istedim.
#DergiŞiirimizin iyi seslerinden Salih Bolat, titiz ve özenli demeyi de unutmayayım, olgunlaşan, özellikle son yapıtları ‘Atların Uykusu’ (2014) ve ‘Rüya Zamanı’ (2019) ile yetkinleştirdiği şiirinin yanına bir de deneme kitabı ekledi: ‘Gittikçe Yakın’
#Salih BolatHaydar Ergülen, iki kitapla okurlarının karşısına çıkıyor: Denemelerini bir araya getirdiği ‘Çerçöp’ ve kelimelere kendi dünyasından anlamlar verdiği ‘Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe’. Ergülen, her iki kitabında da iç dünyasını açıyor. Bir şairin her ne üzerine yazarsa yazsın, şiirden uzaklaşamayacağını hatırlatıyor herkese. Kendisi de öyle diyor zaten: “Yazdığım her şeyi şiirle düşünmeye çabalıyorum.”
#Nişanlılar İçin Şarkılı AlfabeYeni şiirlerini ‘Nihayet Bir Cümledir İnsan’da bir araya getiren Hüseyin Ferhad, İpek Yolu’nu şiirinin nasibine düşen baharatla kat eden, dağlar, ovalar, yedi denizlerle yoldaşlık eden bir ‘kavim şairi’ sayılır. Şaman geleneğini şiirde sürdüren, Şaman süslenmesi gibi şiiri süsleyen, takıp takıştıran...
#Hüseyin Ferhad‘O Güzel İnsanlar’, toplumcu şiirin halk şiiriyle ilişkisini modern şiir içinde sürekli geliştiren Yaşar Miraç’ın 1979’da ‘Trabzonlu Delikanlı’ kitabıyla çıktığı poetik ve politik yolculuğunun en ‘güzel’ uğraklarından. Deniz Gezmiş, Uğur Mumcu, Hrant Dink, Metin Altıok gibi özel ve güzel insanları anlatan; Yaşar Miraç’ın içli dizeleriyle ‘İncinseler de incitmeyenler’in incecik şiirleri...
#O Güzel İnsanlar