Rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında LifeClub Genel Müdürü Elif Elkin’in İyilik, Sağlık Sohbetleri podcastine konuk olan Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özgüç Takmaz, rahim ağzı kanseri ile ilgili olarak şunları anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVCinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunsa da bu hastalıklar içerisinde HPV en sık görülen ve en çok tedirginlik duyulanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 100’den fazla türü bulunan Human Papilloma Virüs kadınları da erkekleri de etkileyebiliyor. Bazı türleri oldukça zararsız olmakla birlikte bazı HPV türlerinin ciddi sağlık sorunlarının nedenine dönüşebileceği biliniyor. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerde HPV belirtileri özelinde bilgi ve HPV ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağım.
#HPVAyaklarımız bize sağlığımız hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor ama kaçımız bunun farkındayız? Kimler ayaklarını belli aralıklarla kontrol ediyor ve fark ettiği değişimleri önemsiyor? Tabii ki pek çoğumuz buna dikkat etmiyoruz. Peki hangi değişimleri önemsemeliyiz ve ayaklarımızın sesine kulak vermeliyiz? Alanında uzman isimlerle konuştuk.
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV virüsüne karşı aşılamanın belli gruplardan başlatılarak uygulanacağını duyurdu. HPV virüsü rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95'inden, kadınlarda görülen tüm kanserlerinin de 8.5'inden sorumlu.
#HPV AşısıHuman Papilloma Virüs (HPV) yaygın görülen, belirti göstermeyen, oldukça bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV aşısı, HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan, yaşa bağlı olarak iki ya da üç doz halinde yapılan ve HPV enfeksiyonlarının genital siğil ya da kansere yol açmasını önleyen bir aşıdır.
#Hpv AşısıErkeklerde genital siğil oluşmasının temel nedenleri içerisinde cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlar gelir. Özellikle bu konuda HPV enfeksiyonu ön plana çıkar. Peki, erkeklerde genital siğil neden olur ve neyin belirtisidir? Genital siğil nasıl geçer ve tedavi edilir? Erkeklerde genital siğil oluşumu üzerine ayrıntıları derledik.
#Gential SiğilEczacılık fakültesi öğrencisi Yağmur Sönmez iki hafta önce erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti. Bu acı olayın ardından eczacı Cem Kılınç, Sönmez’in adını yaşatmak için bir proje başlattı. Proje kapsamında belli sayıda eczacılık öğrencisi kadına HPV (Human Papilloma Virus) aşısı ücretsiz yapılacak. Aşı, rahim ağzı kanserini yüksek oranda önlüyor.
#Dr. Ecz. Metin Uyarİnsan papilloma virüsü, insan papilloma virüs ya da human papilloma virus (HPV veya İPV) papillomavirus ailesine mensup, deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür ve neden olduğu HPV enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Peki, HPV aşısı nedir, kimlere yapılır?
#HPVHer yıl dünyada 300 binden fazla kadının hayatını kaybetmesine neden olan rahim ağzı kanserini önlemek mümkün. Mücadelenin en etkili yolu aşı yaptırmak. Aşının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ücretsiz olması isteniyor. HPV aşısının önemini uzmanlarla konuştuk.
#Rahim Ağzı KanseriSon dönemde kadınlardan ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ çağrısı yükselmeye başladı. Prof. Dr. Zeynep Özsaran’ın verdiği bilgiye göre, Avustralya’da 9-13 yaş arası kız ve erkek çocuklarında başlayan aşılama ile HPV görülme oranı yüzde 1.1’e düştü ve bu sayede bir kıtada rahim ağzı kanseri silinmek üzere.
#HPV AşısıPek çok kişinin yaşadığı bir cilt sorunu olan siğilin neden çıktığı ve nasıl geçeceği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Tedavi edilmediğinde günlük yaşantıyı olumsuz etkileyebilen siğil neden çıkar, nasıl geçer sizler için araştırdık. Evde siğile kesin çözüm önerileri haberimizde…
#Siğil Neden ÇıkarRahim ağzı kanseri riskini büyük oranda azaltan HPV aşısının ücretsiz yapılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Maliyeti nerdeyse 2 bin TL'yi bulan bu aşı ücretsiz olmalı ve rutin aşılar listesine alınmalı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye özel anlattı...
#HPV AşısıBir cilt sorunu olan siğil, çok fazla insanın merak ettiği ve araştırdığı sağlık sorunları arasında kendisine yer bulmaktadır. Sizin için siğil nedir, neden çıkar? Siğile ne iyi gelir, kendiliğinden geçer mi şeklinde sıklıkla sorulan soruların yanıtlarını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
#Siğil Nedir Neden Çıkar?Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriHPV virüsünün en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında olduğunu bilmekteyiz. Yüksek riskli HPV tiplerine bağlı rahim ağzı, vulva, vajen, anal bölge kanser öncüsü lezyonları ve kanserleri önemli bir toplum sağlığı olarak önemini korumaktadır. Özellikle rahim ağzı kanseri olgularının neredeyse tamamında HPV virüsünün tespit edilmiş olduğunu, HPV ve serviks (rahim ağzı) kanseri yazılarımda dile getirmiştim.
#HPV AşısıGenital siğiller hem kadınları hem de erkekleri etkileyen genital siğiller; dünyada cinsel ilişkiyle bulaşan en sık görülen viral enfeksiyondur. Etkeni insan papilloma virüsüdür (HPV). Kadın genital bölge siğilleri erkek genital bölgesinde görülen siğillerden çok daha tehlikelidir. Çünkü kadınlarda ileriki yıllarda genital siğiller cervix kanseri -rahim ağzı kanseri gelişmesine yol açabilmektedir. Bu sebeple erken yaşlarda HPV aşısı yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın, genital siğiller hakkında bilgiler verdi.
#Genital Siğil