İnsanlar 'hormon' kelimesini duyduğunda akla hemen üreme hormonları gelir; östrojen, progesteron ve testosteron. Fakat gerçekte vücudumuz, düzgün çalışmamızı sağlayan yaklaşık 50 farklı hormon ağına ev sahipliği yapar, bu yüzden onları dengede tutmak önemlidir.
#Hormon DengelemeHormonlar vücuttaki hücrelerin ve organların aktivitesini düzenler. Hormonların dengeli olması vücudun en iyi şekilde çalışmasını, kendimizi enerjik, motive ve iyimser hissetmemizi sağlar. Hormonal dengenin bozulması, uyku yoksunluğuna ve regl döneminde strese neden olabilir.
#Hormonları Korumanın Yolları“Aşk.” Leyla ile Mecnun, Kerem ve Aslı gibi... Mitolojilere, efsaneler, kitaplara, şiirlere konu olan... Filozofların, psikologların bir ömür anlamlandırmak için uğraştığı... Peki nedir “Aşk?” Tek bir tanımı olabilir mi? Bence olamaz, parmak izi gibidir aşk... Hayatı nasıl gördüğümüz ve kim olduğumuzla doğru orantılıdır, herkes kendince yaşar. Dolayısıyla biri için doğru olan diğeri için pekâlâ yanlış olabilir. Peki, aşkın bir kimyası ya da süresi var mı? Beyin mi yoksa kalp mi âşık olan? İlk görüşte aşk ne kadar mümkün? 14 Şubat Sevgililer Günü arifesinde psikolojik ya da romantik açıdan değil de nörobilimcilerin çalışmaları ışığında anlamaya çalışalım aşkı dedim. Prof. Dr. Derya Uludüz ile 7 soruda ele aldık.
#AşkKardeşiniz olduğu için kendinizi şanslı hissedenlerden misiniz yoksa ‘Keşke tek çocuk olsaydım' diye iç geçirenlerden mi? Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hiç kardeşi olmayan gençlerin ruh sağlığı açısından çok kardeşi olanlara göre daha iyi durumda olduğunu, kişilerin psikolojilerinin kardeş sayısı arttıkça bozulduğunu söylüyor. Biz de hem ailenin tek çocuğu olanlarla hem de kardeşi olanlarla konuştuk.
#Kardeş SayısıHayatın her yerinde kendimizi nasıl ifade ettiğimiz ve karşı tarafın bizi nasıl anladığı büyük önem taşıyor. Kendini ifade etme ve karşıya anlatma çabası kişiden kişiye değişse de öncelik her zaman nezaket, ölçülülük ve kibarlığındır. Eğer toplumun her aşamasında bu anlayış geçerliyse medeniyetten söz edilebilir.
#Önce Fair Play!Günümüzde pek çok hastalığın tanısının konması ve bazı hastalıklardan korunmak amacı ile birtakım testler yapılmaktadır. Endokrinoloji Muayenesi de bunlardan bir tanesidir. Hormonların vücudumuzdaki önemi büyüktür. Eksikliklerinde ya da fazla olmaları durumunda vücutta bir takım problemler meydana gelebilmektedir. Endokrinoloji Muayenesi nasıl yapılır? Endokrin kan tahlilleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Endokrinoloji MuayenesiPandemi başlangıcında 4 aylık hamile olan avukat ve yazar Rita Ender, okuduğu bir kitabın kapağında şiş karınlı, gülümseyen bir kadın fotoğrafı gördü, “Hamilelik bundan ibaret değil” diyerek bu konuyu odağına alan söyleşiler yaptı. 25 kadınla görüşmelerini ‘Bir Avazda’ adlı kitapta toplayan Ender’le konuştuk.
#GazetehaberleriSon yıllarda Akdeniz Mutfağını, Uzak Doğu'nun uzun ve sağlıklı yaşam sırlarını, muhtelif tohumların, otların, ağaçların, baharatların yararlarını yeniden keşfetmeye başladık. Keşfettiğimiz en değerli ürünlerden biri de soya fasulyesi oldu. Asya ülkelerinde pirinç kadar değerli olan soya, 5000 yıl kadar önce Doğu Asya ovalarında fark edilmiş. Ondan sonra da neredeyse kutsal bir tohum haline gelmiş. Bu ülkelerde yaşlılık hastalıklarına ve kansere daha az rastlandığı bir gerçek. Bunun nedenlerinden birinin, soya tüketimi olduğu düşünülüyor. Bu durum ortaya çıktığından beri, batıda soya ürünleri dikkatle inceleniyor, antiaging kapsamında değerlendiriliyor, standartları belirleniyor. Bu amaçla kurulmuş, ASA (American Soy Association) ve daha birçok araştırma merkezleri var.
#SoyaDış görünüşü daha çok aslan yelesini andırdığı için bu ismi aldığını söylemek mümkün. Tüylü bir görüntüsü olması ile beraber en çok merak edilen mantar türleri içerisinde yer almaktadır. Peki, Aslan yelesi mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Aslan yelesi mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Aslan Yelesi Mantarı NedirGünlük hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle doğurganlık şansını artırmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Betül Dündar; “proteinden zengin karbonhidrattan fakir bir beslenme programı benimsenmeli, ideal vücut ağırlığının sağlanması için mutlaka egzersiz yapılmalı ve kafein tüketimi sınırlandırılmalı” dedi.
#HamilelikMagnezyumun insülin, tiroit, progesteron ve östrojen gibi hayati önemi olan hormonların çalışması, kas hareketleri, sinir sistemi çalışması üzerinde etkili olduğunu belirten Dr. Serhat Koran “Magnezyum bitkilere renk veren klorofilin temel maddesi olduğu için ıspanak, pazı, brokoli ve enginar gibi sebzelerde bol miktarda bulunur. Bunların dışında Hindistan cevizi ve bitter çikolata da magnezyum yönünden oldukça zengindir” dedi.
#MagnezyumTüp bebek tedavisi öncesinde çiftlerin akıllarında pek çok farklı soru oluşabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, tedavi olacak kişilerin kendisine en çok yönelttiği soruları yanıtladı.
#Tüp BebekDoğum; sadece bir bebeğin dünyaya gelmesi değil, çiftin anneliğe ve babalığa da doğuşudur aynı zamanda ve insanoğlunun hikayesi doğduğu anda değil anne - babanın zihnine düştüğü anda ve atalarından gelen aktarımlarla şekillenir. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna anlattı.
#Doğum Psikoloğu NedirHormonlu sebze-meyvelerden, raf ömrü uzasın diye koruyucu madde eklenen gıdalardan dert yanmayan yok. Peki soframızı doğal besinlerle donatmak yeterli mi? Kozmetik, tekstil ve temizlik ürünlerinde de organik olanın peşine düşmek neden önemli? Bir ürünün bu özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl emin oluruz? Organik üretim ve tüketime dair merak edilenleri uzmanlarına danıştık, çok sağlam ipuçları aldık.
#OrganikAşk hem psikolojik hem de fizyolojik etkileri ile sağlığa iyi geliyor. Metabolizma hızını artıran, bu sayede yağ yakımına yardımcı olan aşk; bağışıklık sistemini güçlendiriyor, cilt sağlığına iyi geliyor, ağrıları azaltıyor. Tüm bu etkilerin yanında aşk, salgılanan hormonlarla birlikte kalbe de iyi geliyor. Kalp ve Damar Cerrahi Prof. Dr. Bingür Sönmez, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla aşk, kalp ve beyin ilişkisinden yola çıkarak sağlıklı aşk hakkında bilgi verdi.
#Aşk Hastalığa İyi GeliyorDeğişen dünyayla birlikte değişen alışkanlıklarımızla bir nevi kendimizin yarattığı ve her 10 kadından 1’inde görülen polikistik over sendromu giderek artış gösteriyor. Öyle ki, çok genç yaşlardaki kadınlarda ve çocuklarda görülebilen polikistik over sendromu, tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar götürebiliyor. Çağın ciddi problemi olan bu hastalığı ve hastalığa dair tüm detayları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan sizler için anlattı.
#Polikistik Over BelirtileriFazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak ister misiniz? Cevabınız ‘evet’ ise Diyetisyen Deniz Zünbülcan’ın bu önerilerini mutlaka uygulayın! Yazın yapılan şok diyetlerin birçok olumsuz etkiye yol açtığını belirten Zünbülcan, sonbahar diyeti ile zayıflamanın püf noktalarını paylaştı, metabolizmayı hızlandıran birkaç tarif paylaşmayı da ihmal etmedi.
#DiyetDr. Mehmet Öz’ün Hürriyet Pazar’daki söyleşisinde bir yere takıldım. Sevgilimizin içinde yedi yılda bayatlayan hormonlar nedeniyle beliriveren yeni kadına/erkeğe yeniden âşık olmaya çalışmanın nasıl bir süreç olabileceğini anlamaya uğraştım. Düşündüm taşındım, eski defterleri karıştırdım; ‘aşk saklambacı’na vardım.
#Hürriyet PazarYaklaşık 777 bin gebelik verisinin incelendiği yeni bir meta analiz, gebelikteki hipertansiyonun, bebeklerde otizm, dikkat eksikliği dahil nöro-gelişimsel bozukluklara yol açabildiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre gebelikte hipertansiyon bebekte nöro-gelişimsel bozukluk riskini yüzde 30 arttırıyor.
#GazetehaberleriDeğişen dünyayla birlikte değişen alışkanlıklarımızla bir nevi kendimizin yarattığı ve her 10 kadından 1’inde görülen polikistik over sendromu giderek artış gösteriyor. Öyle ki, çok genç yaşlardaki kadınlarda ve çocuklarda görülebilen polikistik over sendromu tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar götürebiliyor. Çağın ciddi bir problemi olan bu hastalığı ve hastalığa dair tüm detayları Avrasya Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan sizler için anlattı.
#Hastalık