Üst solunum yollarından geçmekte olan havanın boğazdan geçme esnasında dokunun titremesi ile ortaya çıkan sese horlama adı verilir. Uyku esnasında iken damak, dil kökü ve küçük dil ile boğazın birleştiği nokta daralma gösterir. Bu daralmaya bağlı olarak nefes alıp verme esnasında meydana gelen sesin şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterir. Yetişkinlerde horlama olasılığı %45 kadar bir orana denk gelmektedir. Horlamaya bağlı gelişme gösteren diğer nedenlerin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HorlamaKBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ozan Seymen Sezen, toplumda çok sık görülen horlama sorununun önemli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğini belirtti. Problemin nedenlerine değinen Seymen, “Horlamayı hafife almayın” önerisinde bulundu.
#HorlamaGünümüzde insanlar pek çok nedenden dolayı hasta olabilirler. İnsanları etkileyen bu hastalıklar arasında uyku apnesi de bulunmaktadır. Uyku apnesinin nedenleri de merak ediliyor. Uyku apnesi kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Tedavi ve ameliyat gerektirir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözofageal reflü olarak tanımlanır ve halk arasında kısaca reflü hastalığı olarak bilinmektedir. Reflü nadiren ve kısa süreli oluyorsa bu durum fizyolojik olarak normal kabul edilir ve kişide bir şikayet yada rahatsızlığa yol açmaz . Ancak reflü hastalığı durumunda kişide sıklıkla yemeklerden sonra olan ciddi bir çok yakınma olabilmektedir.
#GastroözofagealÖzel İzmir Gazi Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde estetik ve plastik cerrahiye ilginin her geçen gün arttığını belirterek, günümüzde sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
#İzmirSon dönemde mücadele ettiğimiz koronavirüsün en belirgin şikayeti olan nefes darlığı, pek çok ciddi hastalığın da habercisi olabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hande İkitimur, nefes darlığı ve nedenleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Nefes Darlığı Neden OlurSinüzit nedir? Sinüzitin belirtileri nelerdir? Sinüzit nasıl tedavi edilir? Sinüzit için ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetlerinizin nedeni sinüzit olabilir. Özellikle de kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirilen şu günlerde toplu taşımalar ve alışveriş merkezleri üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini destekleyen besinler tüketerek ve bol su içerek sinüzitten korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit ile ilgili merak ettiklerimizi anlatıyor
#SinüzitCİDDİ bir “uyku meselemiz” var. Problem en az “beslenme yanlışlarımız”, en az “aktivitesizlik hatamız”, en az “huzurdan uzak hayatımız” kadar önemli. Bu “üçlü çete” ne yapıyorsa “uyku sorunları” da aynı şeyleri yapıyor ve bilelim ki problemi ciddiye almazsak, canımız ciddi ölçüde yanacak. Sadece beden ve ruh dengemiz bozulmakla kalmayacak, toplumsal ilişkilerimiz ve sosyal hayatımızda da ciddi travmalar yaşanacak. Gelin, şu uyku meselesinin nelere yol açtığı çok kısa bir ufuk turu ile gözden geçirelim ve olup bitenin ne kadar önemli olduğunu yeniden fark edelim. Hazırsanız buyurun...
#YazarYaz aylarında geç saatlerde yatma, sıcaklar, dengesiz beslenme gibi faktörler uyku düzenini etkiliyor. Uyuyamama durumunun pek çok nedeni olabileceğine değinen uzmanlar, yaz aylarında uyku düzeni sağlamak için beslenme ve egzersiz yapmanın şart olduğunu vurguluyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin,sıcak havalarda uyku bozukluğu yaşanma nedenlerini anlattı.
#Uyku Bozukluğu NedirTedavi edilmediği takdirde kalp krizinden inmeye, diyabetten obeziteye birçok hastalığa yol açabilen uyku apnesi, birçok kişinin yaşadığı sağlık sorunlarından birini oluşturuyor. Uyku düzeninin bozulmasına sebep olarak günlük yaşam kalitesini düşüren bu hastalık, genellikle horlama, sık idrara kalkma, terleme ile kendisini gösteriyor. Peki, uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, uyku apnesi ile ilgili bazı bilgiler.
#Uyku Apnesi NedirÇocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
#Uyku