İskoçya'da yaşadığı sürekli kaşıntı gıda alerjisi sanılan 15 yaşındaki Niamh Fisher'ın kanser hastası olduğu ortaya çıktı. Fisher'a, yapılan testlerin sonucunda 2. evre Hodgkin lenfoma kanseri teşhisi konuldu. Fisher’ın büyükannesi, tedavi sürecinin zorluğunu ve ailenin destek olma çabasını vurgulayarak bir bağış kampanyası başlattıklarını açıkladı.
#ÇocukÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeBilim insanı Ross Fellowes, 1922 yılında Mısır firavunu, Çocuk Kral Tutankamon'un mezarını açan 20'den fazla kişinin ölümüne neden olduğuna inanılan 'Firavun laneti'nin nedenini çözdüğünü iddia ediyor.
#Çocuk Kral TutankamonAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriHemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkDaha kısa bir süre öncesine kadar eline pankartını alıp çevre koruma eylemlerine koşuyor hatta sloganlar atıp polisle tartışmalar yaşayınca gözaltına alınıyordu. Dile kolay; o sinema dünyasının yaşayan efsanesi ve 80 yaşını geçmesine rağmen gençlere taş çıkaracak bir canlılığa ve yaşama azmine sahip. Ama eylül ayının hemen başında tüm dünyayı üzecek bir haberle karşımıza çıktı.
#Jane FondaGeçen hafta kansere yakalandığını açıklayan ünlü yıldız Jane Fonda, son durumu hakkında takipçilerini ve hayranlarını bilgilendirdi. Fonda, önümüzdeki üç hafta içinde ilk kemoterapiye başlayacağını belirterek "kendisini yıllardır bu kadar güçlü hissetmediğini" ekledi.
#Jane FondaSinema dünyasının yaşayan efsanelerinden biri olarak nitelendirilen oyuncudan önce üzücü haber geldi. Oyuncu, kansere yakalandığını açıkladı. Fakat hemen ardından da bunun tedavi edilebilir bir tür olduğunu ve kemoterapiye başladığını ekledi.
#Jane FondaÇocuklarda ve ergenlik döneminde yakalanılan kanser hastalığı, artık büyük oranda tedavi edilebilir seviyeye geldi. Yapılan bir istatistikte bu olguların yaklaşık %80’i normal yaşamlarını sürdürebilmekte. Ancak ne yazık ki kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve radyasyon sperm kök hücrelerinde ciddi hasar oluşturmakta. Dolayısıyla, bir yandan kanseri tedavi etmenin sevincini yaşarken diğer taraftan erişkin dönemde kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktayız. Sadece kanser için değil, başka hastalıklarda da testislere zarar verebilecek ilaçlar kullanıyoruz, bunlar da ileride kısırlık yapabilir. Yanı sıra Klinefelter sendromu gibi genetik bozukluklarda da erken yaşlarda sperm kök hücrelerinde bozulma başlamakta.
#Kanser TedavisiSon yıllarda adını ne yazık ki sıklıkla duyduğumuz lenfoma kanseri ya da yaygın kullanılan lenf kanseri birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavisi edilebiliyor. Boyun, koltuk altı ve kasıkta oluşan şişliklerin her geçen gün büyümesi gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu şişkinliklerin lenf bezleri tümörünün habercisi olabileceğini vurguluyor. Peki, Lenf kanseri nedir, neden olur? Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#Lenf KanseriAçgözlü bir kopyacı mı, iyi yürekli bir hayırsever mi, yoksa tacizcilerin can dostu mu? Geçtiğimiz günlerde 27 yıllık eşi Melinda ile boşanma kararı aldıklarını açıklayan Bill Gates ile ilgili son haberler, 2000'lerde çizdiği yüce gönüllü zengin profiline çok büyük darbe vurdu. Peki bu bir sürpriz miydi? Olayların perde arkasında bakın nasıl gerçekler yatıyor...
#Bill GatesYapılan araştırmalar sperm DNA’sında meydana gelen hasarların üreme kabiliyetini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Kısır erkeklerin sperm DNA’ları, doğurgan erkeklerin DNA’sına göre daha fazla hasar içeriyor. Sperm DNA hasarı IVF ve ICSI gibi yardımcı üreme teknikleri esnasında başarısızlığa neden oluyor.
#SpermGündemdeki haberler ardından lenfoma hastalığı bir kez daha gündeme geldi. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Lenfomaların birçok farklı alt tipi olmasına rağmen temel olarak iki tipi vardır: Hodgkin lenfoma (Hodgkin hastalığı) ve Non-Hodgkin lenfoma. Peki, Lenfoma nedir? Lenfoma hastalığı nasıl anlaşılır? Lenfoma belirtileri neler?
#Ebru Şallı'nın Oğlu Pars'ın HastalığıBir yıl önce HIV tedavisiyle sağlığına kavuşan ve dünyaya ‘Londra Hastası’ olarak tanıtılan kişi kimliğini açıkladı. İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan Venezuella asıllı Adam Castillejo (40), kendisinin ‘Londra Hastası’ olduğunu belirterek umut elçisi olmak istediğini söyledi. 10 yıl önce ‘Berlin Hastası' olarak bilinen ABD’li Timothy Ray Brown HIV virüsünden tamamen kurtulmayı başaran ilk kişi olmuştu.
#HIVHemolitik anemi, kanda bulunan alyuvar sayısındaki azlıktan kaynaklanmaktadır. Alyuvarlarda yeterince hemoglobin olmaması da Hemolitik Anemi'nin kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Alyuvarlardaki bu eksiklik vücuttaki oksijen taşınımını azalttığı için bazı sıkıntılara neden olabilmektedir. Peki, hemolitik anemi nedir? İşte, vücuttaki etkisi hakkında bazı bilgiler
#Hemolitik AnemiLenfomanın birçok hastalığı taklit ettiğini söyleyen Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Güven Çetin, “Boyun, koltuk altı veya kasıktaki lenf bezlerinin ağrısız şişmesi, yorgunluk, halsizlik, açıklanamayan kilo kaybı, ateş, uzun süreli enfeksiyonlar ve gece terlemesi gibi belirtilerden herhangi biri varsa ve bunun nedeni saptanamıyorsa, hastanın lenfoma olasılığı açısından da araştırılması gerekmektedir” dedi.
#LenfomaAnkara 25. İş Mahkemesi, ileri düzeyde kanser tedavisi gören hastalar için örnek bir karara imza attı. Mahkeme kamuoyunda akıllı ilaç olarak bilinen ve pahalı olan Opdivo (Nivolumab) adlı ilacın bedelsiz olarak doğrudan hastaya verilebileceğine karar verdi. Yaşam hakkının kutsallığına vurgu yapılan kararın ayrıntıları şöyle:
#GazetehaberleriKAN kanserlerinden MDS (miyelodisplastik sendromu) erkeklerde daha sık görülüyor. Her 100 bin kişide 4.5 erkeğe karşılık, 2 kadın MDS tanısı alıyor. Hematoloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, “Bu oran farkına, erkeklerin daha sık sigara içmesi ve çalışma ortamında daha sık kimyasal maddelere maruz kalmasının neden olduğu tahmin ediliyor” dedi.
#GazetehaberleriLenfoma, çocuklarda görülen kanserin en yaygın türlerinden biri. Öyle ki lenfoma dünyada lösemi ve beyin tümöründen sonra 3. sırada, ülkemizde ise lösemiden sonra 2. sırada yer alıyor. En sık da 5-10 yaş arasında görülüyor. Bunun nedeni ise bu yaş grubundaki çocuklarda lenfositlerin hızla çoğalmaları ve bu çoğalma sırasındaki bir bozukluğun lenfomaya sebebiyet verebilmesi.
#ÇocukBURSA'da, Melike Bütün'ün (21), kanser tedavisi gördüğü hastanede kemoterapi seansı sırasında yüksek dozda ilaç verilmesi sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi. Başsavcılık, Bütün'ün ölümüyle ilgili soruşturma, hastane yönetimi de inceleme başlattı.
#Bursa