Bir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarKaldirik otu, hodan gibi isimleriyle de bilinen ıspıt otu nisan ekim ayları arasında bulunması nedeniyle en çok aranan otlar arasında yer alıyor. Yağının da elde edildiği ıspıt otu faydaları ile de dikkat çekiyor. Peki, ıspıt nedir, ne işe yarar? İşte, ıspıt otu faydaları ve kullanımı...
#IspıtEnginarı yeşil mercimekle veya çilek, karadut gibi meyvelerle buluşturmayı denediniz mi hiç? Yüksek besin değeriyle çok sevdiğim hodanı, sarısı akan bir yumurtayla ekmek üstünde yemeye ne dersiniz peki? Bugünlerde pazar tezgâhlarını süsleyen şifalı sebze ve otlarla leziz mi leziz önerilerim var size.
#EnginarSon günlerde merak edilen bitkiler arasında yer alan hodan otu faydaları ve kullanımı araştırılmaya devam ediyor. Rahatlatıcı etkisinden dolayı hodan otu ve cildi yenileyen hodan yağı alternatif tıpta da sıklıkla kullanılıyor. Peki hodan nedir, hodan otu ve yağı nerelerde kullanılır? İşte hodan faydaları ve kullanımı...
#HodanHodan otu; Hodangiller ailesine ait olup, çok senelik bir bitki türüdür. Halk dilinde; ıspıt, tamara, otan, kaldirik, zılbıt, gibi değişik adlarla anılan bu ot, farklı renklere de sahiptir. Mavi, beyaz ve kimi zaman pembe çiçekler ile açabilen Hodan otunun hem gövdesinden hem de tohumundan bolca faydalanıldığı belirtilebilir. Peki, hodan otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Hodan otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hodan OtuÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca, tarımsal yerli üretim için 200 milyon metrekare Hazine arazisi çiftçilere kiraya verilecek. Tıbbi ve aromatik bitkilere ek olarak bu sene aronya, frenk inciri, hodan otu, ıtır, kızılcık, laden, maviyemiş, moringa türleri de teşvik kapsamına alındı. Teşviklerle 139 çeşit bitki türünün yerli üretiminin arttırılması hedefleniyor.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıVenedik’in muhtemelen en iyi lokantası Alle Testiere’nin işletmecisi Luca, üç günlüğüne İstanbul’a geldi. Meyhane olarak onu Balat’taki Sahil Restoran’a davet ettim. Başta biraz korktum ama boşunaymış. Hem mezeler hem de balıklar öyle iyiydi ki ülkem adına gururlandım.
#Sahil RestoranKaldirik otu, son günlerde gündemde yer almaya devam ediyor. Faydaları ile dikkatleri üzerine toplayan kaldirik otu, birçok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, kaldirik otu nedir? İşte, birçok tüketme seçeneği bulunan bu ot hakkında bazı bilgiler
#Kaldirik OtuFour Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet’in avlusundaki Avlu Restaurant’ın başındaki şef Özgür Üstün, Anadolu mutfağına ait yemekleri dozunda stilize ederek 7 Bölge adlı bir tadım menüsü hazırlamış. Ama ne menü! Çiğköfte, Sivas katmeri ve diğerleri... Michelin tavsiye listesinde olan Avlu, vejetaryenleri de unutmamış.
#Avlu RestaurantMevsimlerin değişmesiyle birlikte cildimiz de sürekli yenilenir ve değişime uğrar. Bu nedenle doğru ve etkili cilt bakımı yapmak, cildi temizlemek ve nemlendirmek çok önemlidir. Peki evde cilt bakımı nasıl yapılır? İşte, adım adım cilt bakım aşamaları…
#Cilt BakımıGenç görünme, sağlıklı kalmak kendinize içeriden ve dışarıdan ne kadar ilgi gösterdiğinizle ilgilidir. Evde yapılacak günlük cilt bakımı yaşlanmaya karşı alınacak ilk savunma önlemidir. Cilt sağlığınız için yapacağınız temel bakımlar vücut sağlığını da olumlu etkiler.
#Cilt Bakımı'Sütüm az' diye kaygılanan annelerin en büyük yardımcısı doğa ana. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, bebekleri anne sütüne doyuracak bitkileri anlatıyor. Ayrıca doğumdan hemen sonra göğüslerin etrafına çepeçevre sürülecek ve sütün çabuk gelmesini sağlayacak bir yağ karışımı tarifi de veriyor.
#Anne Sütüİstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.
Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen yerel yemek restoranları, Anadolu’nun az bilinen yemeklerini 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul Caddebostan’da düzenlenecek olan "Sofradaki Anadolu" şenliğinde İstanbullular’a tanıtacak. Şenliğin Anadolu Sofrası bölümünde yemekler tadılırken Anadolu Kileri bölümünde de yemek malzemeleri satılacak ve bunları seçmenin incelikleri öğretilecek. Anadolu Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, her bölgeden en iyi restoranları seçtiklerini söylüyor.