PaylaÅŸ
Enginarın taç yapraklarını haşlayıp limonlu zeytinyağlı bir sosla çekirdek yer gibi yemeyi seviyorum. Zeytinyağlısını pişirirken bezelye, havuç ve patates yerine soğan, taze soğan, iç bakla ve dereotu kullanıyorum. Mevsimi geldiğinde buna bir de yeşil erik veya vişne eklemenizi öneririm, çok yakışıyor. Enginarı çiğden incecik incecik kesip limonlu zeytinyağlı suda bekletiyorum bazen. Sonra da üzerine parmesan, keçi peyniri veya eski kaşar gibi keskin bir peynir ekliyorum. Biraz roka, biraz cevizle süsleyince harika bir salata oluyor. Özellikle sıcak günlerde ferah bir ana yemek bu benim için...
Şu sıralar sık sık pişirdiğim bir diğer sebze kuşkonmaz... Beyaz, yeşil ve mor çeşitleri var. Sofralarımızda en çok yeşili yer alsa da mor olanlar da çok güçlü bir antioksidan. Her yemeğin yanına, her salataya uyum sağlayan kuşkonmazı en az besin kaybıyla yemek için buharda pişirmek gerekiyor. Kan şekerini düzenleyen ve yüksek lif içeren bu leziz sebzeyi ben en çok balıkla seviyorum, özellikle de levrek ve somonla; size de tavsiye ederim.
Bir başka önerim, baharda bize çok kısa süre eşlik eden çağlayı bulunca kaçırmamanız. Çoğu meyvenin aksine onun ekşi tadını seviyoruz. Ancak tuzla birlikte tüketimi konusunda uyarmam gerek. Böylesine vitamin deposu bir besini tuzla yemeyelim. Yaprakları çiğ yenebilen hodan otuysa, salatalığa benzer tadıyla salatalara hoş bir aroma veriyor. Bütün bu saydığım sebze ve otlarla hazırladığım, en pratik tariflerimi veriyorum sizlere...
ÇİLEK SOSLU ENGİNAR
(2-4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 4 enginar
* 10 çilek
* 2 limonun suyu
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 diş sarımsak
* 3 dal taze kekik
* Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
* Enginarları ince dilimleyin. Limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, kekik, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Bu karışımı buzdolabında en az 3 saat dinlendirin.
* Çilekleri blender’dan geçirip sos kıvamına getirin. Enginarları servis tabağına alın, üzerine çilek sosu gezdirip servis edin.
* Dilerseniz minik minik doğranmış yeşil elma, salatalık ve dereotuyla da süsleyebilirsiniz.
KUÅžKONMAZLI BALIK SOTEÂ
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 5 dal kuÅŸkonmaz
* 1 kâse doğranmış levrek (veya somon)
* 1 kâse doğranmış mantar
* 1 soÄŸan
* 2 diş doğranmış sarımsak
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
* Kuşkonmazları parmak büyüklüğünde kesin, soğanı minik minik doğrayın.
* Tavaya zeytinyağı ve sarımsakları alın. 2 dakika çevirip sonra balık, kuşkonmaz, mantar, soğan, tuz ve karabiberi ilave edilip soteleyerek pişirin.
MERCÄ°MEKLÄ° ENGÄ°NAR
(2-3 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 3 enginar * 2 limonun suyu
* 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
* 1 tutam dereotuÂ* Çilek veya karadut
NASIL YAPARIM?
* Enginarları 4’e bölüp limon suyunda pişirin. * Doğranmış dereotu, mercimek ve meyvelerle harmanlayın.
HODANLI EKMEK
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 avokado
* 1 dilim tam buÄŸday ekmeÄŸi
* 1 yumurta * 1 avuç hodan otu
* 1/2 limon suyu * 1 sarımsak (rendelenmiş) * Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
* Hodan otlarının kök kısmı temizleyin, saplarını yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Ekmeği tost makinesinde kızartın.
* Bir kapta avokadoyu ezin, üzerine tuz, karabiber, limon suyu, sarımsak ve hodanların yarısını ilave edip karıştırın.
* Püre kıvamı alınca ekmeğin üzerine sürün. * Yumurtayı poşe edin ve üzerine koyun. Kalan hodanlarla süsleyin.
NANELİ, ÇAĞLALI CACIK
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 10 çağla * 6 yemek kaşığı süzme yoğurt * 1-2 dal taze nane * Tuz
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
* 1 diş sarımsak (ezilmiş)
NASIL YAPARIM?
* Çağlaları 2’ye kesin.
* Naneleri doğrayın.
* Bir kapta süzme yoğurt, tuz, sarımsak ve zeytinyağını karıştırın. Çağla ve naneleri üzerine koyup servis edin.
Â
PaylaÅŸ