Hale bir güzellik kraliçesi. 3 yaşında ve çok bereketli memeleri var. Günde 32 litre süt veriyor. Geçtiğimiz hafta Bursa Tarım Fuarı’nda İnek Güzellik Yarışması’nda, hiçbir torpilin işlemediği Alman hakem tarafından kraliçe seçildi. Ünlü Magic Life Otelleri’nin sahipleri Recai Arslan’ın ineği o. Eğer Arslan yarıştan sonra, “Hale için beş yıldızlı otellerimde değil de, ahırda yattığım zamanlar oluyor” demeseydi bu haber sıradan bir yarışma haberi olarak kalacaktı.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde elektrik ustası olarak çalışırken hobi amaçlı 10 tavuk alan Fatih Yüksekova (42), 3 yılda hayvan sayısını bine çıkardı. İşini bırakıp organik yumurta üretimine başlayan Yüksekova, özenle baktığı tavuklarından günlük aldığı 800-850 arasındaki yumurtayı müşterilerine ve marketlere sattığını ve iyi bir kazanç elde ettiğini söyledi.
#HakkariHakkari'nin Yüksekova ilçesinde elektrik ustası olarak çalışırken hobi amaçlı 10 tavuk alan Fatih Yüksekova (42), 3 yılda hayvan sayısını bine çıkardı. İşini bırakıp organik yumurta üretimine başlayan Yüksekova, özenle baktığı tavuklarından günlük aldığı 800-850 arasındaki yumurtayı müşterilerine ve marketlere sattığını ve iyi bir kazanç elde ettiğini söyledi.
#Fatih YüksekovaBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirBaşkentte yüzde 45’lik bir alanda tarım yapıldığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, işlenen tarımsal arazilerin son 19 yılda yüzde 15 azaldığına dikkat çekti. Atar, “Ankara’da tarımın gelişmesi için öncelikle şehirdeki tarım arazilerinin korunması ve verimli kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
#AnkaraBaşkent Ankara, işlenen tarım alanının yüzde 15’ini son 18 yılda kaybetti. Ankara Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, tarım alanlarını yok eden nedenleri ve tarımsal üretimi yeniden artıracak reçeteyi Hürriyet Ankara’ya anlattı.
#Ankara ÜniversitesiAlmanya’da İsmail Karacasoy (53), 6 yıl önce evlendiği Alman Marion Joest’in (51) çiftlik hayalini Kırşehir’de gerçekleştirdi. Eşine teşekkür eden Joest, “Kendi peynirimi, yoğurdumu ve sütümü yapmaktan çok mutluyum. Türkiye’nin havası, güneşi ve toprağı çok güzel” dedi.
#Marion JoestNevşehir'in Derinkuyu ilçesinde patates üretimini bırakarak devekuşu çiftliği kuran Özcan Sayın, yılda 250 yavru üretim kapasitesine ulaştı. İlçede uzun yıllar patates tarımıyla uğraşan Özcan Sayın, alternatif yetiştiricilik alanlarını araştırırken 2014 yılında devekuşu yetiştiriciliğiyle tanıştı. Hobi olarak aldığı 3 devekuşuna bakmaya başlayan Sayın, işi geliştirerek 8'i erkek toplam 24 devekuşundan oluşan, yıllık 300 bin lira ciro elde eden çiftlik kurdu. Sayın, yumurtası, yavrusu, eti, tüyü ve derisinin pazar bulduğu devekuşuyla ihracata adım atmaya hazırlanıyor.
#NevşehirKayseri’nin Erciyes Dağı eteklerindeki Hürmetçi Sazlığı’nda 400 at özgürce koşuyor. En estetik hayvanlardan biri kabul edilen atlarla coğrafyanın güzelliği birleşince ortaya muhteşem bir fotosafari alanı çıkıyor. Fotoğrafçıları ve tabiat âşıklarını ağırlayan Hürmetçi Sazlığı, yakınlığı sebebiyle Kapadokya’yı ziyaret edenlerin de uğrak noktası.
#Hürmetçi SazlığıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 303 millet bahçesi projesinin 80 tanesi tamamlanıp vatandaşların hizmetine sunuldu. Bu kapsamda 81 ilde 2023'e kadar projelerini gerçekleştireceklerinden bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Atatürk Kültür Merkezi'nin de içinde yer aldığı Millet Bahçesi projesini ağustos ayı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Çok örnek bir proje olacak, çok önemsiyoruz. Ankara'nın Central Parkı diyebiliriz” dedi.
#Millet BahçesiADANA'nın Karaisalı ilçesinde kardeşleriyle hobi olarak başladığı kaz üretimini 3 bin kapasiteli kaz çiftliği kurarak işletmeye dönüştüren Eser Aydoğdu, doğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasına kaz gönderdiklerini söyledi.
#KazBİTLİS’in Güroymak ile Muş’un Hasköy ilçelerinde kaz çiftliği kuran Yunus Orkin ve Cengiz Doğan, yumurtalarını Almanya’dan alıp ürettiği civciv ve kazları, hem yurt içine satıyor, hem de yurt dışına ihraç ediyor. Öğretmenlik mesleğini bırakarak kaz çiftliği kuran Doğan, şu ana kadar 30 bin civciv sattıklarını, talebe yetişmeye çalıştıklarını söyledi.
#Kaz ÇiftliğiÇankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, ‘önünü nasıl keseriz, nasıl hizmet ettirmeyiz’ anlayışı ile muhalefetin Mansur Yavaş’ı engellemeye çalıştığını savundu. Taşdelen, “Önünü açın, hizmet etme imkânı sağlayın. Yapamazsa ‘yapamadı’ dersiniz” dedi.
#KENT MASASIBüyük şehrin kaosunda hızla doğadan koptuğunuzu hissediyorsunuz. Yediğiniz içtiğiniz gıdaların güvenilirliğini sorguluyor, endişe içinde yaşıyorsunuz. Balkonunuzda domates ya da mutfak pencerenizdeki saksıda fesleğen yetiştirmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. En kötüsü de çocuğunuz karpuzun ağaçta yetiştiğini sanıyor! Korkmayın, hiçbir şey için geç değil. Gelin, sizi bu konuda çalışan kolektif, dernek ve oluşumlarla tanıştıralım. Bu bahar makarna sosunuzu kendi domatesiniz ve fesleğeninizle yapın...
#İstanbul Permakültür KolektifiİZMİR'de, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda uzun yıllar tekstil ticareti yapan iş insanı Harun Ateş'in, çocukluk sevdası olan atlar, yatırıma dönüştü. Torbalı ilçesinde hobi amaçlı kurduğu at çiftliğinde şampiyon atlar yetiştiren Harun Ateş, hedefinin Gazi Koşusu'nu kazanan atı yetiştirmek olduğunu söyledi.
#İzmirYeşillikle haşır neşir olmak, ormanda dolaşmak ve doğada vakit geçirmek tam bir terapi etkisi yaratıyor. Modern çağın çocukları çamur, ot, yeşillik ile çok büyük yaşlarda tanışıyor. İstanbul’da yaşayan aileler hem kendi hem de çocuklarının doğa ihtiyacını hobi bahçeleri ile karşılayabilir. İşte hafta sonu ne yapsak diye düşünen ve tek aktivite olarak alışveriş merkezlerini gören aileler için müthiş ve yeşil alternatifler…
#Küçükçekmece Hobi Bahçesi