AIDS'e yol açan HIV virüsü, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden oluyor. Virüs, HIV taşıyıcısının kanı, spermi, vajinal akıntıları veya diğer vücut sıvılarının başka birine teması yoluyla bulaşıyor. HIV, cinsel ilişki, organ nakilleri, doğrudan kan teması ve anneden bebeğine olmak üzere dört yolla bulaşıyor. Peki, HİV testi ne zaman yaptırılır?
#HİV TestiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriHIV alanında test farkındalığının artırılması amacıyla 21-27 Kasım Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası, Gilead’ın öncülüğünde hekim dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ülkemizde de gerçekleştiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın toplumu HIV enfeksiyonuna yönelik risklerden koruma hedefine de hizmet edecek hafta kapsamında “Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası” başlatıldı.
#Sponsorlu İçerikCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere’de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere’den Çin’e, Kanada’dan Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa’da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı’na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
#Maymun ÇiçeğiÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere’de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere’den Çin’e, Kanada’dan Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa’da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı’na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
#Maymun ÇiçeğiCovid-19 pandemisinin tekrar hız kazandığı ve dördüncü dalga alarmlarının çalındığı son günlerde, kiminin doğruluk payı olan kimi ise tamamen yanlış pek çok iddia ortalıkta dolaşıyor. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan bu iddiaları uzmanlara sorduk, onlar da hurriyet.com.tr okurları için doğru ve yanlışlarıyla tek tek değerlendirdi.
#KoronavirüsRahim ağzı kanserinin gelişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle, anormal veya kanser hücrelerinin tespit edilmemesi mümkündür. İlerlemeyi en aza indirgemek için erken teşhis oldukça önemlidir. Tespit için kadınlar mutlaka simir testi yaptırmalıdır. Peki, Simir yani Pap testi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Simir Testi NedirÇocuklarımız bu salgının başrol oyuncuları değil. Fakat bu durumun en çok etkilenenleri arasında olma riski taşıyorlar. Neyse ki bugüne kadar COVID-19’un doğrudan sağlık etkilerinden büyük ölçüde etkilenmemiş olsalar da bu krizin çocuk refahı üzerinde derin bir etkisi var.
#ÇocukHer yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv PozitifTüp bebek tedavisi; üreme için gerekli iki hücre olan sperm ve yumurtanın dış ortamda döllendirilerek, insanın ilk hali olan “embriyonun” geliştirilip rahim içerisine verilmesidir. Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bağış, tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylarıyla anlattı.
#Tüp BebekTüp bebek tedavisinde ilk denemede başarı oranı erkek ve kadına ait birtakım faktörlere bağlı olabilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinin başarısının hangi etkenlere bağlı olduğunu açıkladı.
#Tüp Bebek80'li yıllarda farkına varılan, 90'lardan itibaren kontrol altına alınmaya başlanan bu virüs aslında çok akıllı. Sürekli mutasyonlar ile yapısını değiştiriyor ancak her geçen gün bu hastalık öldürücü olmaktan çok kronik-yönetilebilir bir hastalık haline geliyor. Peki, HIV taşıyan kişiler acaba çocuk sahibi olabilirler mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Üyesi Doç Dr. Emre Pabuçcu, HIV virüsü taşıyan kişilerin de çocuk sahibi olabileceğine dikkat çekti.
#HivMalavili Theresa Kachindamoto, ülkesindeki ilk kadın kabile şefi. Onu sıradışı yapan tek özelliği bu değil; 14 yıldır çocuk evliliğine karşı sıfır toleransla savaş yürütüyor. Bugüne kadar binlerce çocuk evliliğini feshetti. 2016 Hrant Dink Ödülü sahibi Kachindamoto ile Uluslararası Hrant Dink Konferansı için geldiği İstanbul’da buluştuk.
#Malavili TheresaGebelik seyahat için bir engel değil. Ancak seyahat planlarken, bilhassa yurtd ışına giderken bazı detayları göz önünde bulundurmak ve planlama yapmakta yarar var. Gebelikte en güvenle seyahat edilebilecek zamansa 18 ve 24’üncü haftalar.
#Hamileler İçin Seyahat ÖnerileriGeçen yıl Stanford Üniversitesi 'nde 20 yaşındaki Brock Turner, bilinci yerinde olmayan bir genç kıza çöp bidonunun arkasında tecavüz etti. Zengin bir ailenin oğlu ve aynı zamanda olimpik bir yüzücü olan Turner sadece 6 ay ceza alınca ortalık ayağa kalktı. Üniversite, okul partilerinde alkol alınmasını yasakladı. Mağdurun tecavüzden sonra yaşadıkları büyük infial yarattı
#Tecavüz