Neredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkKolajen proteininin vücut için en elzem proteinlerden olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara, "Kolajen cilt yenilenmesi ve kırışıklıkların giderilmesinde oldukça etkili. Son yapılan çalışmalarda da yağ yakımını hızlandırarak, kas kütlesi oluşumuna etkisi vardır. Besinler yoluyla yeterli miktarda kolajen alamıyorsanız, takviye olarak bir uzman önerisiyle güvenli dozlarda kullanılması uygundur" dedi.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıTürkiye’nin şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektöründe Kamil Koç’un Alman Flixmobility’ye satılmasıyla yeni bir dönem kapıda. Bir teknoloji girişimi olan Flixmobility’nin Kamil Koç’tan sonra başka markalarla da işbirliği yapabileceği, acenteli, ikramlı, servisli geleneksel yapının da değişeceği belirtiliyor.
#YazarKolajen bedenin mihenk taşı. Tıpkı kas ve kemikler gibi o da biz yaşlandıkça azalıyor. O azaldıkça da cilt, kas, eklem, kemik kısacası bedendeki hemen her türlü destek dokusu daha erken yaşlanıyor. İşte bu nedenle yaş 40’ı geçince “kolajenine sahip çık” gibi bir kampanyayı süratle devreye sokmak gerekiyor. En mühimi de kolajeni bol besinlere müracaat etmek. Peki hangi besinlerde daha çok kolajen var? Liste uzun. İlk 5 bence en önemlileri...
#Osman MüftüoğluUzmanlar son yıllarda çok fazla konuşulan paça çorbasının kemikler için herhangi bir faydası olmadığını, aksine zararları bulunabileceğini belirtti. Prof. Dr. Cihan Aksoy, uzun yıllardır sürdürülen ve Kuzey ülkelerin denizlerinde yaşayan Morina balığının derisinde bulunan kolajen peptit maddesi ile kireçlenme tedavisinde önemli bir aşama kat edildiğini, bugüne kadar kullanılan tüm tedavilerin aksine bu maddenin doğrudan onarmaya yardımcı olduğunu söyledi.
#BeslenmeSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuSığır jelatini konusuna geçmeden önce şu bilinmelidir ki jelatin Fransızca kökenli bir kelimedir. Dilimizde de jelatin pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle gıda sektöründe süslemelerde jelatin üründen yararlanılmaktadır. Sığır jelatini de isminden anlayabileceğimiz gibi hayvansal üründen elde edilen ve gıdalarda kullanılan malzemedir. Sizler için detaylı olarak sığır jelatini nedir, neyden elde edilir, sığır jelatininin faydaları ve besin değerlerini derledik.
#Sığır Jelatini Nedir Ve Neyden Yapılır?Kolajen, cilt, kemik, bağ ve kas dokusu başta olmak üzere vücudumuzun tüm dokularında bol miktarda bulunan en önemli yapısal proteindir. Kolajen bağ dokusunun temel elemanı olarak vücutta iskeletin oluşturulmasında en önemli hammadde yani çimento görevini üstlenir.
#KolajenYiyecek maddelerimizin bazılarını çiğ bazılarını da pişirerek tüketiriz. Çiğ yenen besinlerin çok iyi yıkanarak tüketilmesi gerekirken pişen besinlerin ise doğru pişirilmesi besin değerinin korunması için son derece önemlidir. Çünkü her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğumuz bilinçsizce pişirme işlemini gerçekleştirirken son derece önemli besin ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları faydasız posalara dönüştürüyoruz. Öyleyse bir bakalım hangi tür gıda nasıl pişirilir.
#Rüzgar SünbülGünümüzde tüketiciler, sağlık ve güzelliklerini korumak ve oluşan sorunlarına çözüm bulmak için ilaç yerine doğal ürünlere, fonksiyonel gıdalara ve güvenli gıda takviyelerine yöneliyor. Fonksiyonel gıdalar, besleyici etkilerinin yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olan gıdalar olarak tanımlanıyor. Günlük tükettiğimiz besin skalasına baktığımızda farkında olmadan birçok fonksiyonel gıda ile zaten buluştuğumuzu görmek mümkün.
#KolajenKolajen kavramını çok sık duyuyoruz. Her yerde karşımıza "Kolejen cilt için şöyle gerekli, böyle gerekli", "Bu besinler kolajen içeriyor, mutlaka tüketin" gibi söylemler çıkıyor. Kolajen, aslında sandığımız gibi sadece cilt için değil genel sağlık için büyük önem taşıyor. Cildin yapı taşı olarak tanımlanan kolajeni daha yakından tanımak için Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar'a danıştık.
#KolajenKolajen destekleri zamanımızın “gözde” cilt, saç, eklem destekleri. Ne var ki hem oldukça pahalılar, hem de farklı tip kolajenlerin farklı marifetleri var. İşte bu nedenle “kolajen takviyeleri satın alırken” dikkat edilmesi gereken bazı “püf noktalar” var. Bunlar ve diğer mühim ayrıntıları yeniden ve toplu halde bir defa daha hatırlamaya ne dersiniz? Yanıtınız “evet” ise buyurunuz...
#Osman MüftüoğluYumurta müthiş bir besin. Sadece harika bir protein deposu falan da değil. Sağlıklı yağlardan, vitamin ve minerallerden, kolin benzeri mükemmel moleküllerden de çok zengin. Harika bir aminoasit içeriğine sahip. Protein deposu. Koenzim içeriği çok yüksek. Antioksidan yapılanması çok iyi. Bitmedi! Yumurtada harika kolajenler de var. Zarı tip2, beyazı ise tip 1, 3, 5 kolajen zengini. Detaylar için buyurun...
#Protein