heykelcik haberleri sayfasında heykelcik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 314 heykelcik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İzmir Arkeoloji Müzesi'nde biri kayıkta insan ile maymun arası varlığa benzeyen canlının tasvir edildiği diğeri ise 'Zeus'un, Aitolia Kralı Thestios'un kızı ve Sparta Kralı Tyndareus'un karısı 'Leda'yı baştan çıkarmak için büründüğü kuğunun tasvir edildiği Helenistik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış 2 eser, ilk kez sergilenmeye başlandı. Kayıkçı heykelciğinin İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde, kuğu heykelciğinin ise Aliağa'daki Kyme Antik Kenti'nde bulunduğu belirtildi. İzmir Arkeoloji Müzesi Uzmanı Elvan Tural Tercan, 2 eseri de nadir buluntulardan olduğu için sergilediklerini söyledi.
#İzmirABD’nin New York şehrindeki Christie’s müzayede evinde 2017’de açık artırmaya çıkarılmasıyla Anadolu’dan kaçırıldığı anlaşılan ‘Yıldız Avcısı’ heykelciğinin Türkiye’ye iadesi için açılan dava karara bağlandı. ABD mahkemesi 6 bin yıllık tarihi eserin sahibinde kalmasına karar verdi.
#Yıldız AvcısıKültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülen Myra ve Limanı Andriake Kazı çalışmalarında, 2000 ile 2200 yıllık, 50'den fazla pişmiş topraktan heykelcik toplu halde bulundu. MÖ 1 ve 2. yüzyıla ait, boyaları kısmen korunmuş kadın, erkek, tanrı, tanrıça, koç, atlı süvari, adak plakaları gibi zengin bir çeşitlilikteki figürinler, binlerce yıl sonra günışığına çıkarılmış oldu.
#Myra Antik KentiANTALYA’nın Demre ilçesindeki Myra Antik Kenti’nde, 50'den fazla terracotta (pişmiş toprak) heykelcik bir arada bulundu. M.Ö. 1 ve 2'nci yüzyıla ait kilden yapılmış ve boyaları kısmen korunmuş kadın, erkek, tanrı, tanrıça, koç ve atlı süvari heykelcikleri ile adak plakaları, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Bulunan eserler, Demre’deki Likya Uygarlıkları Müzesi’nde sergilenecek.
#Myra Antik KentiANTALYA’nın Demre ilçesindeki Myra Antik Kenti’nde, 50'den fazla terracotta (pişmiş toprak) heykelcik bir arada bulundu. M.Ö. 1 ve 2'nci yüzyıla ait kilden yapılmış ve boyaları kısmen korunmuş kadın, erkek, tanrı, tanrıça, koç ve atlı süvari heykelcikleri ile adak plakaları, bilim dünyasını heyecanlandırdı. Bulunan eserler, Demre’deki Likya Uygarlıkları Müzesi’nde sergilenecek.
#AntalyaSinema dünyası için Oscar ya da diğer adıyla Akademi Ödülleri neyse müzik dünyası için de Grammy Ödülleri aynı anlama geliyor. Bu sektörün her alanında emek veren herkesin günün birinde kucaklamayı hayal ettiği bir ödül o küçük heykelcik.
#Grammy ÖdülleriMekânla birlikte var olan, her sergilenişte değişime ve yorumlamaya açık eserleriyle izleyiciye yeni bir hikâye anlatan Sarkis’in ‘SONSUZ’ adlı sergisi Arter’de. Sarkis’in 1980’li yıllardan başladığı ‘Respiro’ isimli yerleştirmesinden parçalar da içeren sergi, ısıtma, soğutma, yakma, bellek ve iz bırakma gibi temalar üzerinde yükseliyor.
#SarkisANTALYA Tanıtım Vakfı'nın (ATAV) yurt dışına kaçılan 8 tarihi eserin iadesi için change.org’ta başlattığı 'Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir' adlı projeye destek verenlerin sayısı 25 bine yaklaştı. İmzalar, 100 bin olunca eserlerin iade talebi UNESCO'ya ulaştırılacak. Nereidler Anıtı, Payava Lahdi, Thyke Heykeli gibi değeri paha biçilemez eserlerin yurda dönmesi için yoğun çaba harcanıyor. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, bu eserlerin genelde 19’uncu yüzyıl ve öncesinde kaçırıldığını söyledi.
#AntalyaTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri Ersoyİngiltere'de 1966 yılında yapılacak Dünya Kupası öncesi sergiye çıkan kupa, hiç iz bırakmadan kayboldu. İngiltere bir anda bütün dünyanın maskarası olurken kupayı çalanların fidye istemesiyle işler farklı bir boyuta taşındı. İşte film gibi bir Dünya Kupası hikayesi...
#Dünya Kupasıİzmir Arkeoloji Müzesi'nde biri kayıkta insan ile maymun arası varlığa benzeyen canlının tasvir edildiği diğeri ise 'Zeus'un, Aitolia Kralı Thestios'un kızı ve Sparta Kralı Tyndareus'un karısı 'Leda'yı baştan çıkarmak için büründüğü kuğunun tasvir edildiği Helenistik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış 2 eser, ilk kez sergilenmeye başlandı. Kayıkçı heykelciğinin İzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde, kuğu heykelciğinin ise Aliağa'daki Kyme Antik Kenti'nde bulunduğu belirtildi. İzmir Arkeoloji Müzesi Uzmanı Elvan Tural Tercan, 2 eseri de nadir buluntulardan olduğu için sergilediklerini söyledi.
#İzmir10 bin 500 yıllık tarihe sahip Aşıklı Höyük, Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü. İlk beyin ameliyatının yapıldığı, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirildiği arkeolojik yerleşim yeri. Avcı toplayıcı dönemden yerleşik tarım düzenine geçişin hemen her aşaması burada izlenebiliyor. Şimdi ise Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin çabalarıyla 10 bin 500 yıllık tarih sanatla buluştu. Gary Sangster ve Fırat Arapoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği sergide 13 yerli ve yabancı sanatçının Aşıklı Höyük’ten ilhamla ürettikleri işleri izleyicilerle buluşuyor. ‘Kazı İzleri / Lines of Site’ sergisini Aşıklı Höyük Dostları Derneği Başkanı Ferhat Boratav, Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ve sergi küratörlerinden Fırat Arapoğlu ile konuştuk.
# Aşıklı Höyükİzmir'in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü'nde 6 bin yıllık tanrıça heykelciği bulundu. Baş ve ayak kısmı kırık olan 9 santimetre boyundaki heykelciğin, yurt dışına kaçırılan diğer bazı eserlerin de Anadolu'ya ait olduğunu ortaya koyması nedeniyle önem taşıdığı belirtildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Yurt dışında özel koleksiyonlarda bulunan Batı Anadolu'ya ait özel eserleri, belki bu heykelcik sayesinde ileriki yıllarda geri alma olanağını bulmuş oluruz. Bizi heyecanlandıran bir eser oldu" dedi.
#İzmirİzmir'in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü'nde 6 bin yıllık tanrıça heykelciği bulundu. Baş ve ayak kısmı kırık olan 9 santimetre boyundaki heykelciğin, yurt dışına kaçırılan diğer bazı eserlerin de Anadolu'ya ait olduğunu ortaya koyması nedeniyle önem taşıdığı belirtildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Yurt dışında özel koleksiyonlarda bulunan Batı Anadolu'ya ait özel eserleri, belki bu heykelcik sayesinde ileriki yıllarda geri alma olanağını bulmuş oluruz. Bizi heyecanlandıran bir eser oldu" dedi.
#İzmirİZMİR'in Menderes ilçesinde arkeolojik verilere göre dünyanın en eski kehanet merkezi olan Klaros'taki kazı çalışmalarında kült heykellere ait 35 adet parça çıkarıldı. Parçalar mevcut yerlerinden alınarak, su taşkınlarından etkilenmeyecekleri ve konservasyon çalışmalarının yapılacağı alana taşındı.
#İzmirABD’nin New York şehrindeki Christie’s müzayede evinde 2017’de açık artırmaya çıkarılmasıyla Anadolu’dan kaçırıldığı anlaşılan ‘Yıldız Avcısı’ heykelciğinin Türkiye’ye iadesi için açılan dava karara bağlandı. ABD mahkemesi 6 bin yıllık tarihi eserin sahibinde kalmasına karar verdi.
#Yıldız AvcısıBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde 2020 yılında yapılan kazı çalışmalarında Tanrı Asklepios'un (sağlık tanrısı) heykelciği ve Tanrı Serapis'in (Mısır kökenli tanrı) büstü bulundu.
#Kibyra Antik Kenti