Milliyet Sanat dergisi tarafından düzenlenen 3. Heykelde Yeni Keşifler yarışmasında finale kalan eserler 15 Ekim’e kadar Kemer Country Club’da izleyiciyle buluşuyor. Heykel sanatına yeni değerler kazandırmayı ve sanatçılara yeni kapılar açmayı hedefleyen yarışmayı, sanat danışmanlığını üstlenen Sabiha Kurtulmuş’la konuştuk: “Heykel sanatı diğer medyumlarına göre maddi anlamda sanatçıyı zorlayan bir bölüm. Bu yarışma vesilesiyle verilen prodüksiyon desteği sanatçıların daha özgür bir şekilde üretim yapmasına yardımcı oluyor.”
#Milliyet SanatArkaik, güzel sanatlar arasında bulunan klasik çağ öncesinden kalan yapıttır. Arkaizmle ilgili eskimiş sözcükler arasındadır. İnsanlık tarihinden daha erken dönem olan Orta Çağ’a kadar gelen zamanda belirgin siyasi ve kültürel olayları konu almaktadır. Arkaizm dönemi büyük ölçüde Orta Çağ tarihinde bitmiş olsa da Batı Akademisyenleri Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküş tarihi olarak tanımlamaktadır. Arkaik ne demek? Arkaik dönem heykel sanatı, tipleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMÇeşitli kent meydanlarına yerleştirilen karpuz, zeytin, ekmek, çay, simit gibi heykellerin “Türk Pop Art’ı” olduğu fikrini ortaya atan sanatçı Komet, sanat dünyasında tartışma yarattı. Sanatçılar, hemen her kentte görülen bu heykelleri Hürriyet’e değerlendirdi...
#Abuk Sabuk HeykellerEserlerinde sanatı ve bilimi buluşturması nedeniyle ‘Türk Leonardo da Vinci’ olarak anılan, ünlü ‘Akdeniz’ heykelinin yaratıcısı heykeltıraş İlhan Koman’ın hayat hikâyesi ‘İlhan Koman Sözlüğü’nde anlatılıyor. Necmi Sönmez’in kaleme aldığı kitabı okurken heykel sanatı üzerine de pek çok şey öğreneceksiniz.
#YazarTürkiye’nin en köklü sanat ve kültür dergisi Milliyet Sanat’ın düzenlediği ‘II. Heykelde Yeni Keşifler’ yarışmasına başvurular yoğun ilgiden dolayı uzatıldı. Yarışmaya son katılım tarihi 30 Haziran. Bu yıl Mesa Holding’in sponsorluğunu üstlendiği yarışmada amaç, henüz keşfedilmemiş yetenekleri desteklemek, özellikle galerilerde temsiliyeti olmayan sanatçılara yeni kapılar açmak ve Türkiye’de heykel sanatının gelişmesini sağlamak.
#II. Heykelde Yeni KeşiflerTürkiye’nin 49 yıllık geçmişe sahip en köklü sanat ve kültür dergisi Milliyet Sanat’ın, heykel sanatının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği “II. Heykelde Yeni Keşifler” yarışmasına başvurular başladı.
#2. Heykelde Yeni KeşiflerUzaktan eğitim yeni bir model değil. Ama pandemiyle birlikte tüm dünyada büyük bir yaygınlık kazandı ve eğitimde en çok kullanılan model haline geldi. Bazı okullarda ise eğitimin uzaktan sürdürülmesi zor. Mesela güzel sanatlar fakültelerinde. Çünkü bu okullarda uygulamalı dersler eğitimin önemli bölümünü oluşturuyor.
#GazetehaberleriAydın'ın Karacasu ilçesi Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, Menderes (Meander) Irmağı’nın bir kolu olan Dandalaz (Morsynus) Çayı’nın oluşturduğu bereketli vadide, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerinde yer alıyor. Tarih boyunca, içinde bulunduğu nehir havzasının doğal özelliklerinden beslenen kentin Antik Dönem’deki en büyük zenginlik kaynağını ise kentin kuzeyinde, Babadağ eteklerinde yer alan mermer ocakları sağlamış.
#Aphrodisias Antik KentiFestival deyince aklınıza sadece bahar ya da yaz ayları geliyorsa yanılıyorsunuz. Kışın da evden çıkıp yollara düşmenize değecek eğlenceli ve ilginç birçok festival düzenleniyor. Kuzey yarım kürenin soğuğundan kaçmak isteyenler Rio, kış masalının içine girmek isteyenler İsveç, hem gizem hem de eğlence arayanlar ise Venedik için bavulunu şimdiden hazırlamaya başlayabilir. Şubat ve Mart aylarında düzenlenecek festivallerin en güzellerini sizin için derledik.
#Kış Festivalleriİngiltere’nin başkenti Londra’da ‘LUX’ adıyla hazırlanan karma resim ve heykel sergisi, sanatseverlerle buluştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün akrabası Selin Söğütlügil’in de yer aldığı serginin organizasyonunu ve küratörlüğünü moda ve sanat danışmanı Zeynep Ober ve Gülce İlken yaptı. Serginin İstanbul ayağına ise Collectable Art and Design’ın kurucuları Gizem Tatlıcı ve Hülya Şekercioğlu destek verdi.
#Londra Türk Resim Ve Heykel SanatıEugenio Borgna, ‘Şu Bizim Kırılganlığımız’ isimli kitabında, baştan sona insani kırılganlığı mesele edinir. Bir yandan kırılganlık kelimesinin anlambilimsel kırılış ve yüklenimlerine vurgu yaparken onu ‘hayatın bir parçası, yapıtaşlarından, ontolojik köklerinden biri’ olarak görür.
#Şu Bizim KırılganlığımızDeniz Yılmaz ve Türker Akman, “Papier Atelier” adını verdikleri atölyelerinde 2012 yılından beri kâğıttan heykeller yapıyor. Belirli temalarda kişiye özel kâğıttan heykel çalışmaları yapan Papier Atelier ekibi, kâğıda farklı bir boyut ve anlam kazandırıyor. Kâğıt heykellerin en önemli özelliklerinden bir diğeri kolektif yaratıcılıktan beslenmesi. Görselliği, formu ve farklı malzemesiyle izleyiciyi İlhan Erşahin’den Woody Allen’a uzanan farklı karakterler ve konseptlerde kâğıt maket tasarımlarıyla buluşturuyorlar. Papier Atelier ekibini ve işlerini daha yakından tanımak için onlarla konuştuk:
#Papier Atelier