Güncelleme Tarihi:
Arkaik, güzel sanatlar alanında klasik çağ öncesi yapıt (eser)demektir. Antik ve İlk Çağ dönemi insanlık tarihinden erken dönem olan Orta Çağ’ a kadarki zamanda yapılan eserleri konu almaktadır. Arkaik özellikleri taşıyan eserlerden günümüze kadar gelen örnekler bulunmaktadır. Heykel, Mekan içinde üç boyutlu estetik figürler yaratma sanatıdır. Arkaik Dönem yapıt örneği; Paris Louvre müzesinde bulunan milattan önce 640-630 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Auxerre Tanrıçası heykeli verilebilir.
Arkaik, bir sanat akımıdır. Orta çağ öncesinden kalan güzel sanatlar yapıtlarını konu almaktadır. Arkaik özellikler taşıyan pek çok yapıt günümüze kadar gelmiş bulunmaktadır. Antik tarihi tanımlayan bir terim de Antikite( antiquity) dir. Antikite, çoğunlukla Antik Roma ve Antik Yunan uygarlıklarını tanımlamakta kullanılmaktadır. Keşfedilmiş en eski yazının Sümer Çivi Yazısı olduğu bilinmektedir.
Kullanıldığı eski döneme ait cümle ve kelime yapısı taşımaktadır. Arkaik, Peyami Safa tarafından “arkaik üslup” diye tanımlanmıştır. Arkaik sanat yapıtları da bütün tarihi ve kültürel kaynaklar gibi yapıldığı döneme dair önemli bilgi kaynaklarıdır. Yapıldığı toplumun kültürel yapısı, dini inanışları ve sosyal yapılarını yansıtmaktadır.
Arkaik Dönem Heykel Sanatı, Tipleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Arkaik dönem, eski ve ilk dönemlerde yapılmış, Klasik çağ öncesi eserleri kapsamaktadır. Güzel sanatlar arasında bulunan Arkaik, “Arkaik sanat” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca eski çağ özellikleri taşıdığına taklit yoluyla yapılarak inandırılan eserleri de ifade etmektedir. Arkaik, Türk Dil Kurumu Sözlük anlamı, Sıfat, güzel sanatlarda klasik çağ öncesinden kalan ve konuşma ve yazı dilinden düşmüş olan(eski söz ya da deyim) olarak görülmektedir.
Geçmişte yaşamış bulunan medeniyetleri değerlendirilebilmesi konusunda arkeolojik kazılardan yararlanılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda en büyük kaynaklar ise heykeltıraşlık eserlerinin büyük katkısı bulunmaktadır. Heykeller yansıttığı sanatsal üslupla ele geçtikleri toplumların sosyokültürel yapısına ışık tutmaktadır. İnançları, kültürel yapıları ve inançları hakkında önemli bilgi kaynaklarıdır.
Arkaik, Helenistik ve Klasik Dönem örnekleri insan figürlerinin eldeki malzemeyle nasıl işlendiğini en ayrıntılı biçimde analiz etmektedir. Arkaik dönemle heykellerin ilk dönemlerinde izlenen sertliğin yerini daha farklı uğraşlara bıraktığı ve anatomik özelliklere özen gösterildiği fark edilmektedir.