Alanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriAmerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserEnfeksiyon, hastalık olmasına sebebiyet veren yani hastalık kapasitesi taşıyan virüs ve mikropların vücut içerisinde girmesi ile gelişme gösterir. Vücutta yer alan bağışıklık sistemi pek çok enfeksiyonun oluşumunu önlemektedir. Fakat hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyonlar kişi açısından zorluk oluşturur ve bu sebeple hastalık gelişir. En yaygın belirtileri mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve ateş olarak bilinen enfeksiyonlar, ne anlama gelir ve belirtileri nelerdir? Enfeksiyon tedavisi nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Enfeksiyon NedenKuzey Carolina Üniversitesi'nden bilim insanları antiviral ilaçların Kovid-19'u önlediğini keşfettiler. Yapılan çalışma başarılı olursa koronavirüs hastaları tek bir ilaçla tedavi edilebilecek. Söz konusu ilaç hastanın viral yükünü azaltıp, enfeksiyon süresini kısaltıyor.
#KoronavirüsDünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisiyle ilgili akıllarda çok önemli bir soru var: Neden hâlâ kesin bir çaresi bulunamadı bu belanın? Biz de sizin için bu soruya yanıt aradık. Ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz...
#RemdesivirDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün İngiltere'de bulaşıcılığı yüzde 70 artırabilen mutasyona uğradığı ancak hastalık yapma özelliğinde bir değişiklik yapmadığı ve şu ana kadar Covid aşılarını etkisiz kılacak bir mutasyona rastlanmadığı belirtildi.
#VirüsRemdesivir ilacının Koronavirüs tedavisinde nasıl kullanıldığı ve etkileri vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki Remdesivir ilacı nedir ve koronavirüs tedavisinde nasıl kullanılıyor? Remdesivir, uluslararası bir ilaç şirketi tarafından geliştirilmiş geniş spektrumlu antiviral bir ilaçtır. Daha önceki çalışmalarda SARS coronavirüs ve MERS coronavirüs gibi RNA virüsleri üzerinde denenmiş fakat tedavi ilacı tam olarak onaylanamamıştır. Remdesivir aslında ilk olarak Hepatit C için geliştirilmiş, sonrasında Ebola ve Marburg virüsünde denenmiş fakat tüm bu enfeksiyonlarda da etkinliği kanıtlanamamıştır. 2020 yılında Covid-19 pandemisi sonrası hastalar üzerinde tedavi protokolleri denenmeye başlanmış ve son olarak Remdesivir Amerikada acil kullanımlarda ve Japonyada ağır semptomları olan hastaların tedavisinde onaylanmıştır. Tedavi damar içine uygulanmaktadır. Remdesivirin hastaların iyileşme hızını arttırdığı iddia edilmektedir.
#RemdesivirTürk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, vücudun kimya fabrikası olarak tanımladığı karaciğerin olağanüstü olduğunu vurgulayarak, "Gelişigüzel kullanılan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar karaciğer hasarına yol açıyor" dedi. Bilimsel olarak karaciğere iyi geldiği kanıtlanmış bir bitkinin olmadığını da belirten Prof. Dr. Çakaloğlu, enginarın çok yüksek miktarda tüketiminin de karaciğer sağlığı için anlamlı olmadığını dile getirdi.
#HepatitHepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hücresinin hasarına ve tahribine yol açan karaciğer iltihabıdır. İnkübasyon süresi 2–26 hafta arasında değişir. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Peki Hepatit C virüsünün belirtileri nedir ve kimler risk altındadır? İşte detaylar
#Hepatit CAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk "Üçü kanser olmak üzere 45 ilacı daha geri ödeme listesine aldık. Kronik hepatit C tedavisinde en son geliştirilmiş yeni bir ilacı daha geri ödemeye dahil ederek bu hastalığın tüm tiplerinde vatandaşımızın tedaviye erişimini sağladık" dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukTatil sezonu açıldı. Güzel başlayan tatil günlerinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için turist ishali, hepatit A ve B, zatürre, grip, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, tatilde alınması gereken önlemleri anlattı.
#SeyahatTatil sezonu açıldı. Güzel başlayan tatil günlerinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için turist ishali, hepatit A ve B, zatürre, grip, tifo ve zatürre gibi hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, tatilde alınması gereken önlemleri anlattı.
#Tatile Çıkanlara Önerilerİlaç sektörü 2019 inovasyon endeksinde dünyada ilk sırada yer alan çok uluslu bilim şirketi Gilead Sciences, devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Türkiye’de üretecek. Türkiye, Gilead Sciences’ın ilgili ilaçlar için halihazırda üretim yapmakta olduğu Kanada ve İrlanda’dan sonra üçüncü üretim üssü olacak.
#İzmirBakan Soylu, Türkiye’de ruhsatlandırılmadığı için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinde yer almayan kanser ve nadir hastalıklarla ilgili ilaçları hızlı ve uygun maliyetle yurtdışından getirmek için eylülde ‘özel bütçe’ sistemine geçeceklerini söyledi.
#EKONOMİTürk klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları derneği (KLİMİK) toplantısında Hepatit C hastalarına iyi haber geldi. Hepatit C'yi ortadan kaldıran ilaçlar SGK kapsamına alınıyor. Bu sayede son ve en etkin ilaçlar kronik Hepatit C tedavisinde kullanılabilecek.
#Hepatit C