Ünlü ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in Muğla’da bir konağı olduğunu biliyor muydunuz? ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ isimli eseriyle de anılan sanatçı arada bir gidip gelerek toplam 17 yılını o konakta geçirmiş ve birçok eserini orada tamamlamış. Zeliha Hanım’a da yine o evde âşık olmuş. Minik gezginim Lorin’le birlikte işte bu özel mekânı görmek için düştük yollara…
#Gizem CoşkunardaHer hafta hem bu köşedeki yazılarımda hem de pazar günleri haftalık burç yorumlarımda gezegenlerden, kurdukları etkileşimlerden ve burç geçişlerinden bahsediyorum. Peki, nedir bu gezegenler? Hangi anlamları taşıyorlar? Bu hafta onları daha yakından tanıyalım...
#MerkürAntik Dönem, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapı ve kent dokusunun birlikte görülebildiği nadir yerlerden biri Stratonikeia Antik Kenti. Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Eskihisar’ın köy meydanına oturduğunuzda kendinizi 5 bin yıllık tarihi katmanın içinde buluyorsunuz.
#GazetehaberleriMayaların kutsal sembolü tüylü yılanla özdeşleşen Ekinoks Yüzyılı, geceyle gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta yani bugün başlıyor. Başka bir deyişle mitolojiye göre Karanlıklar Çağı kapanıyor, umudun ve aydınlığın yüzyılı başlıyor. Ve ne şanslıyız ki umut çağının başlama adresi olarak öngörülen yerlerin başında Türkiye geliyor.
#SeyahatYatağan’ın Eskihisar köyü sınırları içinde yer alan Stratonikeia’nın en önemli özelliği Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden olması. Burası, aşkın ve gladyatörlerin kenti olarak anılıyor. Neden mi? Seleukos Prensi I. Antiokhos, M.Ö. 281 yılından sonra buranın ismini değiştirerek eşinin adını vermiş. Böylelikle aşk uğruna ismi değişen yerleşim, ölümsüz aşkların yaşandığı yer olarak ünlenmiş. Ayrıca, kentte farklı armatura yani sınıflara ait 14 gladyatör mezar steli bulunmuş. Bu nedenle kente gladyatörler şehri de deniliyor.
#İzmirTürkiye’nin ilk Türk müzecilerinden ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosu ile ünlü Osman Hamdi Bey tarafından 1891-1892 yıllarında ilk kazı çalışmalarının yapıldığı Lagina antik kentinde yeniden başlayan kazı çalışmaları Bakanlık ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğinde devam ediyor.
#Lagina Antik KentiBiz, bambaşka bir çizgi roman kültürünün parçası olarak büyüyen nesildik. Artık ‘grafik roman’ denilen tür önem kazandı. Biz de işte bu yeni türün sularına daldık ve ‘Yaz okumaları’ adı altında toplanacak bir seçki hazırladık. İşte size bilim kurgulardan siyası ve toplumsal mücadelelere, İkinci Dünya Savaşı ortamından mitolojiye kadar uzanan bir toplam...
#En İyi Çizgi RomanlarKültür ve Turizm Bakanlığı, 71 belgesel film yapım projesine toplam 5 milyon 619 bin lira destek sağladı. En yüksek destek miktarı olan 120 bin TL’yi ‘Evlerinin Önü’ projesiyle yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu ve ‘Türkiye’nin Yükselen Gücü: SİHA’lar’ projesi ile araştırmacı Can Acun aldı.
#Gazetehaberleri2019’da tiyatroda tabiri caizse bir ‘patlama’ya şahit olduk. Bağımsız ekiplerin oyunlarına çok sayıda prodüksiyon tiyatrosu da eklendi, tek kişilik çarpıcı performanslardan özgün metinlere bir dolu iş, sahneleri doldurdu. İşte geçen bir sene içinde izlediğim ve kalbimde yer edinen ilk 10 oyun...
#Küçük Amerika1600 yıl Roma ve Bizans, 480 yıl da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış İstanbul, 2019’un ilk sekiz ayında 9 milyon 982 ziyaretçi ağırladı. Bu hareketliliği, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te hemen hissediyorsunuz. Meydanda yeniden Batılı ve Uzakdoğulu turistler ve genç gezginlerle karşılaşabiliyorsunuz; kâh Ayasofya Müzesi’nin önünde uzun kuyruklarda bekliyorlar, kâh civardaki parklara serilip soluklanıyorlar. Bu vesileyle “Sultanahmet, yeniden!” diyoruz! Önce, İstanbul tarihçisi ve yazar Haldun Hürel’in rehberliğinde sizi Tarihi Yarımada’da bir gezintiye çıkarıyoruz...
#Sultanahmet Gezisi