Sevgili dostlar, bu hafta köşeme Hatay bölgesine has karadut cinsi Şam-ı duttan yapılan, tamamen doğal, katkısız karadut reçelini taşımak istiyorum. Bizim topraklarımızda Şam-ı dutun genellikle şurubu yapılıyor. Hatta damakları şenlendiren bu karadut şurubu, Hatay’da bayramların vazgeçilmez ikramı olarak anılıyor. Canım memleketim, yaşadığı deprem felaketine rağmen bu yıl da bolluğunu bereketini bizden esirgemedi ve karadut ağaçları meyveleriyle doldu taştı.
#Karadut ReçeliMide asidinin yemek borusuna doğru yükselmesi ile meydana gelir. Reflü en çok 30-40 yaş aralığındaki nüfusun %30-40’ını etkiler. Şişmanlık, hamilelik, karın içi basıncın artması, genetik yatkınlık gibi durumlar, reflü oluşumunda büyük rol oynar. Peki, reflüye iyi gelen kuruyemişler nelerdir? Reflüye hangi kuruyemiş türleri iyi gelir detayları ile sizler için derledik.
#Reflüye İyi Gelen KuruyemişlerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Eyüpsultan’da yapımı tamamlanan eser ve hizmetlerin açılışı nedeniyle düzenlenen “41 Ayda 41 Eser Toplu Açılış Töreni”ne katıldı. Erdoğan, "Toplam yatırım tutarı 456 milyon lirayı bulan 41 ayrı projenin açılışını yapıyoruz. Belediyemiz tarafından Eyüpsultan Camii çevresindeki binalar, iş yerleri ve sokaklar İstanbul’a yakışır şekilde düzenlendi. Eyüpsultan'a ne söz verdiysek hepsini de yaptık, yapmaya devam ediyoruz." dedi.
#İstanbulMide rahatsızlığı, daha çok hazımsızlık ve şişkinlik sorunları ile hayatı kabusa çevirebilir. Zaman içinde bazı faktörler nedeni ile meydana gelen mide ağrısı daha da artabiliyor. Mide ağrısının ilerlemesi ve süreklilik kazanması durumunda ise, önemli bir sağlık sorunu halini alıyor. Mideye iyi gelen bitkiler nelerdir sizler için derledik.
#MideBağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkan sindirim sistemi hastalığına kabızlık denir. Kronik kabızlık, tedavi edilse bile nüksetme riski vardır. Akut kabızlık ise kısa sürer ve ilaçla tedavi edilebilir. Bu hastalığın başlıca nedenleri az su tüketmek ve gün içerisinde çok fazla hareket etmemektir. Kabızlığa iyi gelen çorbaları, meyveleri, sebzeleri ve yiyecekleri listeledik.
#KabızlıkGün içerisinde çok fazla tüketilen doğal maden suyu, insanların genel olarak yemeklerden sonra hazımsızlık sorunu içinde tükettikleri bir sıvıdır. Diğer adı ile soda olarak bilinen doğal maden sularının sağlık açısında pek çok farklı faydaları olduğu bilinmektedir. Doğal maden suyu faydaları nelerdir? Doğal maden suyu nelere iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Doğal Maden SuyuRamazanı hasretle beklememizin nedenlerinden biri de mis gibi kokusu sokakları saran pidedir... İftar sofralarının baş tacı bu lezzeti evde kendiniz de yapabilirsiniz. Glütensiz, tahinli veya yumurtalı... Şefler tariflerini, beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer de tüketirken dikkat etmemiz gerekenleri paylaştı.
#GazetehaberleriTürkiye'nin hemen hemen her yerinde yetiştirilen ve neredeyse her toprak tipine tutunabilen iğde ağacı, faydalı meyvesi ile dikkat çekiyor. İğde ağacı, erozyonu önlemede önemli bir yer tutar. Aynı zamanda yüksek azot depolama özelliğine sahiptir. İğde ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Sizler için derledik.
Hazımsızlık sindirim sisteminin iyi çalışmaması sonucunda sık sık yaşanan bir sorundur. Günümüzde her üç kişiden birinde görülen hazımsızlık sorunu, yemek yeme alışkanlıklarıyla da doğrudan ilintilidir. Peki, hazımsızlık nedir, neden olur? Hazımsızlığa ne iyi gelir?
#Hazımsızlık NedirYemekten sonra karın şişkinliği, ağrı veya doygunluk ile kendini gösteren hazımsızlık, toplumda sık rastlanan sağlık problemleri arasında yer alıyor. Sindirim sisteminin iyi çalışmaması sonucu oluşan hazımsızlık bazen de tüketilen besinlerden veya yanlış yeme alışkanlıklarından kaynaklanabiliyor. Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Züleyha Akkan Çetinkaya, hazımsızlık şikayetlerine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Hazımsızlık Neden OlurMide gazı ve hazımsızlığın yaşı yok. 7'den 70'e sağlığı ve yaşamı etkiliyor. Birçok insan bu hastalıktan şikayet ediyor. Herşey mideyi etkileyebiliyor. Çok aşırı düşünme, takıntı, uzun süreli öfke gibi faktörlerin yanısıra, beslenme şeklinden de kaynaklanabiliyor.
#MideGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem. Öyle ki her 4 kişiden 1’i hazımsızlıktan dert yanıyor.
#Yağlı YemeklerBeyin hassas bir organ. En çok da kötü duygulardan, korku, keder, kaygı, pişmanlıklardan etkileniyor. Bu nedenle ona diğer organlara göre biraz daha fazla itina göstermek, iltifat etmek lazım. Bunun yolu da her şeyden önce ona “sükûnet zamanları” tanımaktan geçiyor.
#Osman MüftüoğluGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem.Hazımsızlığın önemli hastalıkların habercisi de olabildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy hazımsızlığa yol açan alışkanlıkları anlattı.
#Hazımsızlığa Neler İyi GelirKurban bayramında et tüketiminin artmasıyla birlikte yağ tüketimindeki artış sindirim sistemini yavaşlatıyor ve yoruyor. Bunun sonucunda da ‘reflü ya da hazımsızlık’ gibi sindirim problemleri ile besin zehirlenmeleri gibi önemli tablolar ortaya çıkabiliyor. Kurban bayramını sağlıklı geçirmek içinse öncelikle et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek gerekiyor.