Klinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#Sponsorlu İçerikKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#1Organik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeDoğu Anadolu Bölgesi’nin en özel ve en lezzetli yemeklerinin yer aldığı Ardahan mutfağı, kuzu etli içli pilavı meşhur kaşar peynirine kadar pek çok yiyeceği ve zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Ardahan'ın çok geniş bir yemek yelpazesi vardır. Ardahan'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ardahan YemekleriBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya- Ukrayna savaşı sırasında gıda krizi paniği yaşandığını belirterek, "Türkiye tarafları masaya oturttu. Yanına BM'yi aldı ve 22 Temmuz itibarıyla bir İstanbul Mutabakatı ve İstanbul'da bir merkezin kurulmasına karar verildi. Dün itibarıyla 442 gemi buradan geçti. Tahıl ve diğer gıda ürünleri bu gemilerde Ukrayna'dan dışarı çıkarıldı. Ve devamında da istikamet olarak bunun yaklaşık yüzde 60'ı Avrupa'ya, yüzde 21,5'i Asya'ya yüzde 13 gibi bir kısmı Afrika'ya bir de Orta Doğu'ya giden var, 5,5- 6'lık bir kısım" dedi.
#Vahit KirişciVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganAntalya iş dünyası 1 Ekim’de yapılacak olan ATSO seçimine kilitlendi. Faal 35 bin üyesi bulunan ATSO’nun dümenine geçmek için hazırlıklara başlayan en güçlü iki aday Davut Çetin ve Ali Bahar arasındaki rekabet ise sandıktan önce sosyal medyada başladı. Çetin’i destekleyen iş insanları Instagram hikâyelerinde kırmızı, Bahar’ı destekleyen iş insanları ise mavi renklerin hakim olduğu sloganlar paylaşıyor.
#ANTALYATarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, son günlerde herkese ilgilendiren gıda arzı güvenliği konusu olduğuna dikkat çekti. Kirişci, "Yeni bakan olduğumuzda bir anda ayçiçeği konusu gündeme geldi. Bu ayçiçeği yağı birkaç gün sürdü ve konu kapandı. Şekerle ilgili bir şekilde algı operasyonlarının olduğunu görüyoruz. Bu konuda da bize yetecek kadar kendi ürünlerimiz stoklarımızda ve kayıtlarımızdadır." ifadelerini kullandı. Kirisci, 'Her alanda olduğu gibi bir takım adımlar atacağız.' diye konuştu. Bakan Kirişci, "Ekilmemiş bir karış toprak, bir fidan yer bırakmayacağız. Bir ahırın veya kümesin boş kalmasına izin vermeyeceğiz" vurgusunu yaptı.
#Vahit KirişciEge Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Vegan Topluluğu, yemekhanede vegan menü çıkması talebiyle 2021-2022 eğitim öğretim yılının başında imza topladı. 2021’in Aralık ayında 75 öğrencinin yazdığı dilekçeyle yapılan başvuru, 3 ay sonra okul yönetimi tarafından reddedildi. Ege Üniversitesi’nin vegan öğrencileri, alınan kararı protesto etmek için her cuma saat 12:00’de kampüs çimlerinde vegan piknik yapmaya başladı.
#Ege ÜniversitesiSon yıllarda güzellik uğruna hayvanlara zarar vermemeyi ilke edinen pek çok vegan kozmetik markası ortaya çıktı. Doğal içeriklerle hazırlanan bu ürünlerin cilt için daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Oysa uzmanlar papatyanın bile bazı ciltlere zarar verebileceğini söylüyor; doğal ve vegan da olsa bir ürünü içeriğine bakarak satın almamız gerektiği konusunda uyarıyor.
#KozmetikSosyal medyada takip ettiğiniz influencer'ların paylaşımlarını bir değil birkaç kez sorgulamanıza yol açacak bir haberimiz var. Yüz binlerce kişiyi dolandıran sağlıklı yaşam influencer'ı hakkında karanlık gerçeklere hazırlanın...
#Belle GibsonGünümüzde tüketiciler ürün seçimlerinde ürünlerin doğayla olan ilişkisine de önem vermektedirler. Markaların geliştirdiği ürünlerin hayvanlar üzerinde denenmemiş olması ya da ürünün kendisinin doğal içeriklere sahip olması ve doğada kolayca çözünebilir olması tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmelerine neden olmaktadır.
#BebekÇocuklarımıza, yaşlı yakınlarımıza fazladan süt içirmek için elimizden geleni yaparız. Dondurmalarımız sütlüdür, soslarımız, tatlılarımız, çorbalarımız… Süt ve süt ürünlerini genel olarak gayet masum ve sağlıklı gıdalar olarak kabul ederiz. Bu neredeyse genlerimize kodlanmış bir bilgidir. Hatta fazla süt, yoğurt, peynir tüketirsek o kadar iyi beslendiğimizi düşünürüz. Oysa ki açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan insanlar için süt kurtarıcı olabilir ama bu kadar verimli toprakları olan, 3 yanı denizlerle çevrilmiş ve her türlü gıdayı bulabildiğimiz bir ülkenin insanları olarak aynı şeyi söyleyebilir miyiz!
#Süt