Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ‘Hayatın İçindeki Müfredat Kitabı’nın tanıtım toplantısında konuştu. Bakan Selçuk açıklamasında ‘Okula başlayan bir çocuk, okulu ve ailesi arasında bir denge tutturmaya çalışıyor, ikisini de anlamaya çalışıyor, bir uyum yakalama çabası içine giriyor. Biz bu uyumun kolaylaşması için bir el kitabı hazırladık ve bunu da velilerimize bir hediye olarak sunmaktan mutluluk duyuyoruz’ dedi.
#Ziya SelçukMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından kaleme alınan, 'Hayatın İçindeki Müfredat' kitabının tanıtım toplantısı gerçekleşti. Hazırlanan el kitabında ailelere “Günlük yaşamımızın aslında çocuklarımız için ne kadar zengin ve keyifli bir öğrenme ortamı olduğunu birlikte fark edelim istiyoruz” diyerek seslenen Ziya Öğretmen, bu sayede çocukların o hep akıllarındaki “Derslerde öğrendiklerim ne işe yarayacak?” sorusuna da yanıt vermenin kolaylaşacağını ifade etti.
#Ziya SelçukOrtaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’, liselerde ‘adab-ı muaşeret’ isimli seçmeli dersler müfredat kapsamına alındı. Bu karar ile öğrencilerin görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplumda ve dijital ortamlarda görgü kurallarına uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor. Peki bu kuralların ders olarak okutulması akran zorbalığının önüne geçer mi? Eğitimciler bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor? Uzmanlarla konuştuk...
#Eğitim‘Sürdürülebilir’ tarım, enerji, turizm gibi birçok alanda karşımıza çıkan bir tanım. Son 10 yılda gündelik hayata kadar indi, artık gardırobumuzun veya tatilimizin bile sürdürülebilir olmasını konuşuyoruz… Pek çok işkolunda da sürdürülebilirlik uzmanları görev yapıyor. Peki bu uzmanların tam olarak işleri ne, ne yapıyorlar?
#EğitimSaffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatHicr suresi okunuşu ve anlamı Kur’an-ı Kerim okumak isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Mekke döneminde inen sure, 99 âyettir. Hicr suresi, adını 80. âyette geçen “Hicr” kelimesinden almıştır. Hicr, Medine’nin kuzeyinde vaktiyle Semûd kavminin yaşadığı bir yerin adıdır. İşte Hicr suresi Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı, tefsiri…
#HicrMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideBir milyonu aşkın öğrencinin katıldığı LGS’de çıkan soruları, uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sözel bölümde öğrencilerin rahatlıkla yapabildiği sorular yer aldı. Ancak çok kolay kabul edilen Türkçe’de çeldirici sorular vardı. Matematikte işlem yoğunluğu fazla olan PISA’dakine benzer sorular soruldu. Öğrenciler matematik sorularında zorlandı.
#LGS“Sokakta karşılaştığım arkadaşlarıma ‘Ne yapıyorsun’ diye sorduğumda ‘Bir roman yazıyorum” sözünü duyuyorum…” Sanat dünyasının otoritelerinden Hasan Bülent Kahraman, bir yazı kaleme aldı ve herkesin roman yazmasından nasıl mustarip olduğunu anlattı. Peki neden? Kahraman ile buluştuk, edebiyat dünyasının derdine düştük.
#NetkentFazıl Say’ın ilginç bir kitap projesi olarak önce sosyal medyada paylaştığı denemelerinden oluşan ‘Akılla Bir Konuşmam Oldu’, hayli öğretici ve yararlı bir çalışma. Samimi iç dökmeler, yerinde eleştiri ve özeleştiriler, makul çağrılar ve öneriler kitabın her sayfasında karşımıza çıkıyor.
#KitapsanatMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, yeni müfredatı hazırlarken öğrencilerde gerekli olan yeterlilikleri yaşamla hayatla iç içe, değerlerler ile bütünlük ve ahenk sağlayacak şekilde görme zorunluluğuyla hareket ettiklerini belirterek, "Yeni müfredatta pratiklik kaygısı göz önüne alındı" dedi.
#ÖğrenciBüyük İskender’in öğretmenlikle ilgili, “Babam beni gökten yere indirdi. Hocam beni yerden göğe yükseltti” şeklinde bir sözü var. Bu kadar önemli olan öğretmenlerle ilgili yakın zamanda bir saptama yapıldı. Geçtiğimiz günlerde bir akademisyen, “Öğretmenler odasında birinci gündem maddesinin öğrenci değil daha iyi bir ev, araba, tarla, bahçe olduğunu ve bu bakış açısının da sistemi mahvettiğini” söyledi.
#ÖğretmenAçılımı ‘Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’ olan PISA (Programme for International Student Assessment) OECD tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, öğrencilerin kazandığı temel bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesi. Okuma (okuduğunu anlama) ve matematik alanında sorular yöneltilen PISA’da ayrıca öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme şekilleri, okul ortamları ve aileleriyle ilgili veriler toplanıyor.
#MatematikMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Dünya Bankası’nın raporunda Türkiye’nin 2003-2009 yıllarında hem okullaşma oranlarını hem de ortalama başarı puanlarını arttırdığının görüldüğünü belirtti. Avcı, “Aynı raporda Türkiye'nin, 2003'ten bu yana özellikle daha yoksul halk katmanlarından gelen öğrenciler bazında fevkalade bir gelişme gösterdiği vurgulandı. Bu da Türkiye'nin 2003’den beri eğitimde sosyal adaleti en hızlı geliştiren ülke olduğu anlamını taşıyor” dedi. Müfredat konusunda ciddi adımlar attıklarını belirten Bakan Avcı, kodlama dersi ile ilgili müfredat çalışmalarının da sonuçlanmak üzere olduğunu söyledi.
#Nabi AvcıAmerika dışındaki ilk Fulbright Enstitüsü’nün açılışına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Harriet Fulbright, “Dünya tek bir insanın, gücün kontrolüne bırakılmayacak kadar önemli. Bu silahlanmaya bakacak olursak, yeni bir büyük savaşta dünya cehenneme dönebilir. Bu konuda herkes düşünmeli, bir şeyler yapmalı. Barışın da yolu eğitimden geçiyor, doğru eğitimle barış sağlanır” dedi.
#EğitimTıp, hukuk, işletme size göre değilse, yeteneğinizin farklı olduğuna inanıyor ve buna göre bir eğitim almak istiyorsanız sizin için de birçok seçenek var. Uzmanlara göre özel yetenek sınavlarında ve sonrasında başarılı olmak için işi sevmek ve çok çalışmak gerekiyor.
#LysRadyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Davut Dursun, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli olarak okutulan medya okuryazarlığı dersinin müfredatının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle yenilendiğini açıkladı. Buna göre öğrenciler, yeni programla bir olay hakkında haber metni yazma, medya araçlarını kullanma teknikleri gibi farklı konularda eğitim alacak.
#Eğitim-Öğretimİki haftadır tüm Türkiye'de bir 'Dinci gençlik, kinci gençlik' tartışmasıdır gidiyor. Türk basının önemli 4 Yüz'ü Enis Berberoğlu, Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin ve Ahmet Hakan da geri durmadı, gençliğe şekil verme arzu ve girişimleri üzerine fikir yürüttü: Gençlik nasıl bir şeydir, arzulanan değişim bünyesini nasıl etkiler?