Geçen hafta AFAD’ın Yeşilköy’deki eğitim merkezinde sel ve deprem gibi afetlere yönelik simülasyonları deneyimledim. Gelecek hafta Türkiye’de ilk kez afet fuarı ve zirvenin bir arada yapılacağı etkinlikte isteyen herkes ücretsiz olarak simülasyonlara, atölyelere katılabilir. İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak ‘NADMEX 2024 Afet Yönetimi Fuar ve Zirvesi’ Sektörel Fuarcılık ve İTÜ iş birliğiyle düzenleniyor.
#Gizem CoşkunardaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul depremine karşı 4 aşamalı bir planlama yaptıklarını söyledi. İstanbul’da dönüşümü hızlandırmak için yasa çıkarılacak. Gerekirse Meclis olağanüstü toplantıya çağırılacak.
#Mehmet ÖzhasekiDiyarbakır’da ücretli öğretmenlik yapan 25 yaşındaki Beden Eğitimi Öğretmeni ve milli güreşçi Cansu Yılmaz, 108 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı enkazında iki arkadaşını kaybetti, diğer arkadaşıyla 17 saat sonra sağ çıkarken, 27 Ocak’ta katıldığı Dünya Şampiyonası'nda 3.'sü olmanın sevincini buruk yaşıyor. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden sonra yaralar sarılırken, 108 kişinin hayatını kaybettiği merkez Bağlar ilçesindeki Serin-2 Apartmanı’nda 17. saatte sağ çıkarılan milli güreşçi Cansu Yılmaz, enkaz altındaki dehşeti 'çığlık sesleri geliyordu' diye anlattı.
#DepremHatay'da depremde anne, baba ve kardeşini kaybeden 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ümmühan Nur Kalkan'ın zemin katta oturmalarına rağmen, 2 kat dibe çöken binanın 4'üncü katındaki daireden komşuları ile birlikte perde ve çarşaflardan yapılan halatla aşağı inerek kurtulduğu öğrenildi.
#DepremYaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremTemel afet eğitmeni Nazmiye Karaca, deprem anında giriş kattakilerin hızlıca dışarı çıkmasını, üst kattakilerin ise sarsıntı geçene kadar yatak ya da koltuk yanında cenin pozisyonunu alıp tutunması gerektiğini söyledi. Karaca, sarsıntılar bittikten sonra 10-15 saniye kadar beklenmesi gerektiğini vurguladı.
#DepremKahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili vuran 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Deprem haberleri günlerdir gündemde kalırken, enkaz çalışmalarında yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtardı. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgeni deprem anında önemli nokta oldu. Peki, aşam üçgeni nedir, nasıl oluşur? Depremde yaşam üçgeni oluşturma ile ilgili bilgiler...
#Yaşam ÜçgeniEkip arkadaşlarımız Gizem Coşkunarda ve Uygar Taylan afet bölgesine vardıkları gece soluğu, o zaman henüz pek bilinmeyen ama sonra tüm Türkiye’nin konuştuğu Hatay’daki600 Konutlar’da aldı. Kurtarma ekipleri ulaşana kadar gönüllülerle beraber geceyi orada, enkaz başında geçirdiler. Her seste ümitlendiler, kapkaranlık bir soğukta Halise Abla’yla, Nimet Teyze’yle birlikte beklediler.
#DepremDeprem sırasında masa altına girilir mi, sorusu Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. "Olası depreme nasıl hazırlanmalıyız? Deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmalıyız? gibi konular uzmanlar tarafından sık sık dile getirilirken, çök, kapan, tutun yöntemi olarak bilinen hayat üçgeni hayati önem taşıyor. Özellikle çocukların yaşam üçgeni sayesinde kurtuldukları deprem uzmanlarının açıklamalarıyla gözler önüne serildi. Peki, Depremde masa altına girmek doğru mu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremKahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren deprem sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur? soruları gündeme geldi. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgenin yapıldığı depremde sakin kalmak da oldukça önem taşıyor. Peki, yaşam üçgeni (hayat üçgeni) nasıl yapılır? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yaşam ÜçgeniDeprem anında yapılması gerekenler, Kahramanmaraş'taki depremin ardından yeniden gündeme geldi. Türkiye Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğündeki deprem haberiyle uyandı. Sabah saat 04:17'de meydana gelen depremin ardından 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Her yıl tüm dünyada büyük can ve mal kaybına neden olan depremlerde hayat üçgeninin hayati boyutta olduğu yeniden hatırlatıldı. "Hayat Üçgeni" ya da "Yaşam Üçgeni" olarak bilinen bu yöntem AFAD tarafından paylaşıldı. Peki, Hayat üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremDeprem sırasında tüm önlemleri aldıktan sonra dua okumak pek çok kişinin aklına gelen ilk şey oluyor. Deprem çantası ve hayat üçgeni gibi önemler alındıktan sonra deprem sırasında ve sonrasında dua etmek araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, depremde hangi dualar okunur? İşte, deprem duası Arapça ve Türkçe okunuşu...
#Deprem DuasıDeprem sırasında nerede nasıl durmamız gerektiği hayati önem taşımaktadır. Bunun için en etkili saklanma pozisyonu hayat üçnei oluşturulmasıdır. Hayat üçgeni ya da bir diğer adıyla yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtarabilir. Peki, yaşam üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? İşte deprem sırasında durulması gereken bölgeler...
#Yaşam Üçgeni PozisyonuDeprem en büyük doğal afetlerden biridir. Her yıl tüm dünyada büyük can ve mal kaybına neden olmaktadır. Afet yönetimi konusunda doğru stratejiler ve farkındalık, çağın gereğidir. Bu bizi kayıplardan koruyacak ve bu tehlikelerle başa çıkmamıza yardımcı olacaktır. Bunlardan biri de "Hayat Üçgeni" ya da "Yaşam Üçgeni"dir. Peki, nedir bu hayat üçgeni tüm detayları ile derledik.
Adana'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 'Acıya Emek Eden Kadınlar' isimli sokak sergisi düzenlendi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden doğal afetlerde çekilmiş kadın fotoğraflarının yer aldığı sergiye erkekler ve çocuklar yoğun ilgi gösterdi. Sergiyi düzenleyen Anadolu Kültür ve Sanat Değerlerini Anlama Derneği Genel Başkanı Serap Erkoç, bu yıl kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü, İzmir depreminde kendi canı pahasına hayat üçgeni oluşturarak 3 yaşındaki Ayda bebeğinin hayatını koruyan annesi Fidan Gezgin'e armağan ettiğini belirtti.
#Adanaİzmir’de meydana gelen, yüzden fazla kişinin ölümüne, binlerce kişinin de yaralanmasına neden olan deprem, bir kez daha bu alandaki eksiklikleri gözler önüne serdi. Depremle ilgili insanları en çok belirsizliklerin korkuttuğunu belirten uzmanlar, deprem öncesinde olası senaryolarla ilgili plan yapılmasını tavsiye ediyor. Uzmanlar, çocuklara yaşına uygun şekilde korkutmadan, oyunlar ve masallar eşliğinde mutlaka depremin bir doğal afet olduğunun anlatılmasını öneriyor
#DepremTürkiye’yi sarsan deprem haberleri ardından yaşam üçgeni terimi yeniden gündeme geliyor. Olası bir depremde hayatımızı kurtaracak önlemlerin başında hayat üçgeni geliyor. Doğru bir şekilde oluşturulan yaşam üçgeni hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyor. Peki, yaşam üçgeni nedir? Depremde yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?
#Yaşam ÜçgeniDeprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler merak ediliyor. Vatandaşlar, 'Deprem anında ne yapmalıyız?' sorusuna yanıt arıyorlar. AFAD tarafından yayınlanan deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili açıklama yapıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), deprem anında kesinlikle balkona çıkılmaması ve balkonlardan atlanmaması konusunda uyarıda bulundu.
#DEPREMİzmir Seferihisar’da meydana gelen can ve mal kayıplarına neden olan 6.6 büyüklüğündeki deprem, zaman zaman sarsıntıların yaşandığı Ankara için de gözleri ‘acil toplanma alanları’na ve deprem hazırlıklarına çevirdi. ‘Depreme ne kadar hazırız?’ sorusundan yola çıkan Hürriyet Ankara, olası bir depremde hayati öneme sahip noktaları ele aldı.
#Murat YILMAZHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremGüvenlik, çocukların en temel ihtiyaçlarının başında geliyor. Okulda, serviste, evde veya deprem anında çocukların güvenliği için iki öykü kitabı yazan Osman Öztürk’le bir araya geldik, ‘Serviste Güvende’ ile ‘Depremde Güvende’ kitaplarını ve güvenlikten ne anlamamız gerektiğini konuştuk.
#ÇocukOlası bir deprem riskine karşı, hayati değerler taşıyan organlarımızı herhangi bir hasardan korumak adına yapılması gerekenler, İstanbul'da yaşanan deprem sonrası yeniden gündeme geldi. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrası, uzmanlar, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenleri her fırsatta dile getiriyor. Peki, deprem anında neler yapmalıyız? İşte, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler.
#Deprem Anında Ne YapılırMeydana gelen deprem sonrası, vatandaşlar deprem anında neler yapmalıyız? sorusuyla ilgili araştırmalarına başladı. Deprem başladığı sırada vatandaşların kendilerini göçük ve yıkımlardan korumaları adına yapılacak olan maddeleri, uzmanlar açıkladı. Buna göre, deprem anında yapılması gereken en önemli nokta, panik yapılmamalı ve soğuk kanlı davranılmalı. Peki, deprem anında neler yapılmalı? Deprem anında yapılacaklar neler?
#Deprem