Sanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuAyrıntı Yayınları yeni dönem hazırlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Eylül ayında çok çeşitli alanlardan çeviri eserlere yer verecek olan yayınevi “Dünyanın Bütün İşçileri” ve “Beauvoir Olmak” kitaplarını çıkaracak. Ayrıca Can Gürses’in son romanı “Bir Ömrün Takvimi” de bu liste içinde beklenenler arasında.
#Sayım ÇınarHollywood'un en esrarlı ölümlerinden biri bundan tam 40 yıl önce soğuk ve rüzgârlı bir Kasım gecesi yaşandı. Aradan geçen bunca zamana rağmen, o gece yaşananların üzerindeki sır perdesi halen kaldırılabilmiş değil. Yakın zamanda yayımlanan bir kitap bu karanlık olayın bir kez daha manşetlere taşınmasını sağladı. Detaylar haberimizde...
#Natalie WoodYazar, yönetmen, oyuncu; hepsinde usta... Onlarca oyun, film, senaryo ve televizyon işleri... Heybesinde sanata dair çok şey taşıyor, hep üretiyor, işleriyle gençlere yol açıyor... “Yapmak istediğim çok şey var. Sanırım bu ömür kafamdaki ya da bilgisayardaki projeler bitmeden biter” diyor. Yılmaz Erdoğan’la buluştuk; yeni projelerini, Köyceğiz’deki hayatını, dünyayı, kin, adalet ve intikam kavramlarını konuştuk: “İntikam hiçbir zaman, hiçbir işe yaramayan, sadece yok edici bir kavram.”
#Yılmaz ErdoğanBu sezon onları konuşacağız... Beyazperdeden ekrana birçok farklı işte karşımıza çıkmaya hazırlanıyorlar. Biri, sakin, yeteneği kadar yakışıklılığıyla da yıllardır ilgi gören bir adam. Diğeri, yerinde duramayan, yüksek enerjili, çok güzel bir kadın. İki farklı enerjinin uyumunu yakaladıklarını söylüyorlar. Kanal D’nin yeni dizisi ‘Yargı’nın başrol oyuncuları Kaan Urgancıoğlu ve Pınar Deniz’le buluştuk. Diziyi, dostluklarını, mesleklerini ve hayatlarını konuştuk.
#Kaan UrgancıoğluOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıSon günlerde söylemleri dolayısıyla sosyal medyanın konuşulan isimleri arasında yer alan Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt, biyografisi ile merak edilen isimler arasında yer alıyor. Bir süredir Toyota'nın Türkiye ayağında CEO olarak görev yapan Ali Haydar Bozkurt, Hürriyet'e verdiği röportajda hayatına dair merak edilenleri anlatmıştı. İşte, Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt kimdir nerelidir ve kaç yaşında sorularının cevabı ve hayatına dair merak edilen bazı bilgiler
#Ali Haydar BozkurtNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapMutlaka herkesin okuduğu romanlarda, yaptıklarıyla, duruşuyla, meydan okumasıyla, sözleriyle, düşüncesiyle veya sadece susmasıyla iz bırakan bir kadın karakter olmuştur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türk edebiyatının yedi kadın yazarına hayatlarında en çok iz bırakan kadın roman karakterini sorduk.
#Kitapİyi bir roman okumak, bildiğiniz ne varsa sorgulamanıza yol açar. Ev, aile, ülke, arkadaşlar, ölüm, yaşam, aşk... Memleketin en usta yazarlarından Ayfer Tunç’un yeni romanı ‘Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura’ tam da bunu yapıyor. Tunç’la hem yeni kitabını konuştuk, hem hal ve gidişimizi...
#Ayfer TunçAnlattığı hikâyelerde çoğu zaman dar bir alanda konumlanıp memleketin halini özetleyen sinemacı ve yazar Ümit Ünal, yeni romanı ‘Bana Göre Kıyamet’te hayali bir kasabada, iki günde yaşananları belgesel tadında ve tek solukta anlatıyor. Yabancı düşmanlığı, toplumsal linç, insanlığın ve doğanın yok oluşu üzerine ürkütücü ve çok tanıdık bir resim çiziyor Ünal...
#Ümit ÜnalYeni Marvel filmi “Justice League: Adalet Birliği”, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg ve Flash’ı perdede ilk kez bir araya getiriyor. Juliette Binoche tutkunlarının kaçırmaması gereken komedi “İçimdeki Güneş”, Yorgos Lanthimos’un Cannes’dan ödüllü son filmi “Kutsal Geyiğin Ölümü”, bir ilk film denemesi “Beginner” ve Harry Hole’un ilk sinema macerası “Kardan Adam”, bol seçenekli haftanın diğer filmleri.
#SinemaRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri