Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri, taramasının yaygınlaşması ve son yirmi yılda rahim ağzı kanseri aşısının kullanılması sayesinde dünyada giderek daha az oranda görülüyor. Bunun aksine rahim, yumurtalık ve tüp kanserleri ise obezitenin artması ve doğum oranlarının azalması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kadını tehdit ediyor. Ülkemizde de yaygın görülen jinekolojik kanserlerde ölüm oranları yüksek olsa da aslında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor.
#Jinekolojik KanserKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca araç sahibi için zorunlu kış lastiği uygulaması yeniden gündemde. Ekim sonuna doğru, özellikle İstanbul’da hava sıcaklıklarının aniden düşmesi ve yağışlı havaların başlaması trafiği doğrudan etkiledi. Hem sürücülerin hem de yayaların can güvenliğini sağlamak ve olası kazaların önüne geçmek için kış lastiklerinin kullanımı büyük önem taşıyor. Her yıl belirli tarihler arasında uygulanan bu zorunluluk, bu kış da dikkatle takip ediliyor. Amacın genel olarak insan sağlığı ve güvenliği olduğu zorunlu kış lastiği uygulaması hayat kurtarıyor. Peki, Kimler kış lastiği takmak zorunda? İşte 2024 kış lastiği uygulaması başlangıç tarihi!
#Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması 2024Siber güvenlik artık sadece şirket ve devletler için değil, bireyler için de tehdit oluşturuyor. Saldırılardan korunmak isteyenler için yıllık fiyatları 1290 ila 1550 lira arasında değişen uygulamalar hayat kurtarıyor. Sektörel raporlar ise 2023’te 360 milyar dolar olan küresel siber güvenlik harcamalarının 2024’te 418 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
#Siber GüvenlikYaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan KayırAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 5 yıllık kritik süreci atlattı. Kızı Öykü Arin'in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Eylem Şen Yazıcı, “5 yılda hastalık tekrar etmedi ya da metastaz olmadı. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla riski var. Büyük oranda en riskli süreci atlatmış durumda. Testlerin sonucu olumlu değerlendirilirse aşı süreci başlayacak" dedi.
#Öykü ArinMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan ‘Çocuklarımız İlk Yardımla Daha Güvende’ projesi kapsamında, 426 bin 915 öğretmene ilk yardım eğitimi, 3 milyon 17 bin 26 öğrenciye de ilk yardım semineri verildi. Bu eğitimler verilmeye başlandığından beri pek çok okulda öğretmenlerin öğrencilerine ilk müdahaleleri sayesinde boğulma ve kalp rahatsızlıkları gibi sorunların can kaybıyla sonuçlanmasının önüne geçildi.
#MEBAKUT inme tedavisinde en önemli unsur zaman... Zira erken müdahale hem hayat kurtarıyor hem de felç gibi sorunların önüne geçiyor. “Akut inmeye ne kadar erken müdahale edilirse tedavi sonuçları da o kadar yüz güldürücü olur” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kamil Tülüce, bu nedenle kişinin kendisi veya yakınlarının akut inme geçirdiğini düşündüğü veya anladığı anda inme tedavisi yapabilecek kapasitedeki bir hastaneye hızlıca ulaşması gerektiğini söyledi.İşte Tülüce’nin hayat kurtaran tavsiyeleri:
#1Türkiye’nin en önemli girişimlerinden biri olan Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS, hem kamunun hem de farklı ülkelerin radarında. Kamunun yakın zamanda EDİS’e yapacağı yatırımla yeni bir unicorn daha doğabilir. Ayrıca başta Meksika olmak üzere çok sayıda ülke de uygulamayı kullanmayı planlıyor. Fay hatlarına gömülen özel sensörlerin deprem anında alarma geçmesi ile çalışan EDİS, vatandaşlara saniyeler kazandırarak kaçma ve korunma imkânı sunuyor. Buna göre İstanbul’da beklenen deprem için en kötü senaryoda 5-6 saniye, diğer senaryolarda ise 30-40 saniyelik bir zaman olabiliyor.
#EDİSDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüTürkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin ana sponsoru Medicana, 1-7 Nisan Kanser Haftası’na dikkat çekmek için ünlü basketbolcuları onkoloji hastalarıyla bir araya getirdi. Bu kapsamda Darüşşafaka Lassa’dan Berk Demir, Fenerbahçe Beko’dan Emre Ekşioğlu ve Galatasaray Ekmas’tan Göksenin Köksal hastaları ziyaret ederek, forma hediye etti.
#BasketbolAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 1,5 yıl önce başladığı teniste kendini geliştirerek ilk katıldığı turnuvada madalya aldı. Kızı Öykü Arin hala kronik ilik savaşı verdiğini belirten Eylem Şen Yazıcı, “Donör olun, umut olun çünkü kök hücre bağışı hayat kurtarıyor. Eşleştiğinizde de asla vazgeçmeyin. Birinin hayatını kurtarabilirsiniz” dedi.
#Öykü ArinAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 1,5 yıl önce başladığı teniste kendini geliştirerek ilk katıldığı turnuvada madalya aldı. Kızı Öykü Arin hala kronik ilik savaşı verdiğini belirten Eylem Şen Yazıcı, “Donör olun, umut olun çünkü kök hücre bağışı hayat kurtarıyor. Eşleştiğinizde de asla vazgeçmeyin. Birinin hayatını kurtarabilirsiniz” dedi.
#ANTALYAMardin’in Kızıltepe ilçesinde derste nefes borusuna madeni para kaçan ilkokul öğrencisi Atiye Özgün’ü (10), Heimlich manevrasıyla kurtaran öğretmen Ferhat Erol (35), herkesin ilk yardım eğitimi alması gerektiğini söyledi. Atiye Özgün ise hayatını kurtaran öğretmenine teşekkür etti.
#MardinAFAD acil mobil uygulamasına kayıt olmak için izlenecek yollar, kullanıcıların erişimine açıldı. Deprem kuşağı ülkesi olan Türkiye'de yaşanan depremlerle Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığınca, vatandaşların afet ve deprem anında yardım ekiplerine cep telefonu üzerinden ulaşmasını sağlayan "AFAD Acil" adlı mobil uygulaması hayata geçti. AFAD tarafından hazırlanan AFAD mobil uygulamasına adım adım nasıl kayıt olunacağı da kurumun internet sitesinde yer aldı. Kısa mesaj ile gelen şifrenin girilmesi ve telefon numarasının doğrulanmasıyla AFAD acil çağrı uygulaması aktifleşiyor. Peki, AFAD acil uygulaması nedir, nasıl indirilir? İşte, AFAD mobil uygulamasına adım adım kayıt olma rehberi...
#AFAD Acil Çağrı UygulamasıÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıParis’teki tahtakurusu görüntüleri sosyal medyada gündem oldu. Havalimanında, otobüslerde, sokaklarda, her yerdeler. En son İngiltere’de de bir alarm verildi. Bu durum haliyle seyahat ederken hijyen meselesini de gündeme getirdi. Tatile çıkarken nasıl bir hazırlık yapmamız gerektiğini gezginlerimize sorduk.
#HijyenHer sekiz kadından birini etkileyen meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Nesfit’in 11 yıl önce meme sağlığı farkındalığını artırmak için hayata geçirdiği Pembe Kurdele projesi, MEMEDER iş birliği ve Migros’un destekleriyle binlerce kadına ulaşıyor. Nestlé Kahvaltılık Gevrekler İş Birimi Genel Müdürü Burçin Alev Ekşi, “Meme kanseri tanısı son 20 yılda iki kat artarken, erken tanı tedavi şansını yükseltiyor. Pembe Kurdele ile kadınları bilgilendiriyor, tanı ve tedavilere katkı sağlıyoruz” diyor.
#Sponsorlu İçerikTam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERSadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim Değişikliği