200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarDüzce’nin Akçakoca ilçesinde bulunan bir sitede kendisine ait yazlık dairenin önünde bulunan, siteye ait ortak havuza haşema ile giren Meral Algül'ün, site yöneticisi ve güvenlik görevlisi tarafından engellendiği iddia edildi. Meral Algül’ün eşi Muhammet Algül, “Özgürlüğü savunan insanların, özgürlüğü kısıtlayıcı bir karar almalarıdır. Bunu dayatmaları kesinlikle ayrımcılığa girmektedir. Bu bizim kabul edeceğimiz bir durum değildir” dedi. Havuzu kapatan site yöneticisi A.K. (67) ve güvenlik görevlisi S.D. (64) kadının şikayeti üzerine gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi.
#HaşemaDüzce’nin Akçakoca ilçesinde bulunan bir sitede kendisine ait yazlık dairenin önünde bulunan, siteye ait ortak havuza haşema ile giren Meral Algül'ün, site yöneticisi ve güvenlik görevlisi tarafından engellendiği iddia edildi. Meral Algül’ün eşi Muhammet Algül, “Özgürlüğü savunan insanların, özgürlüğü kısıtlayıcı bir karar almalarıdır. Bunu dayatmaları kesinlikle ayrımcılığa girmektedir. Bu bizim kabul edeceğimiz bir durum değildir” dedi. Havuzu kapatan site yöneticisi A.K. (67) ve güvenlik görevlisi S.D. (64) gözaltına alındıktan sonra sevk edildikleri hakimlikçe adli kontrol şartıyla salıverildi.
#DüzceTürk dizileri dünyada neden büyük ilgi görüyor? Almanya neden Türk dizilerine yer vermiyor? Türk sinemasının avantajları nelerdir? Yönetmenler Murat Şeker ve Derviş Zaim, Berlin’de düzenlenen bir toplantıda tüm bu soruları yanıtladı.
#Murat Şekerİngiliz kraliyet ailesini son yıllarda yakından takip edenler Prens Harry ve Meghan Markle evlendikten sonra yaşanan karmaşayı ve ortaya çıkan skandalları da gayet iyi biliyor. Kralın küçük oğlunun Amerikalı bir aktrisle evlenmesi büyük olay yaratmış, dünya bu evlilikle ilgili her detayı anbean takip etmişti.
#Sarah Ferguson“Sevemedim Kara Gözlüm”, “Aşinayım” ve “Rehin” şarkılarıyla dikkat çeken Ceren Gündoğdu, dinleyici kitlesini her geçen gün biraz daha genişletiyor. “Sidikli Kasabası Müzikali”nde de rol alan şarkıcı, çocukken hayalini kurduğu mesleğe sahip olabildiği için şanslı hissettiğini söylüyor: “Tüm zorluklarına rağmen bu mesleği yapabiliyor olmak büyük bir şans ve lüks.”
#Ceren GündoğduDışarıya çıktığınızda etrafınızda çocukların olması sizi rahatsız ediyor mu? Yoksa her yere çocuğu ile gidenlerden misiniz? Güney Kore’de gittikçe yaygınlaşan ‘çocuksuz mekânlar’ ülkede tartışmalara neden olurken biz de ebeveynlere ve çocuk sahibi olmayanlara bu konu hakkındaki düşüncelerini sorduk. Çocuksuz mekânları destekleyenler de oldu, bu durumun haksızlık ve sosyal dışlanma olduğunu iddia edenler de… Sosyolog ve Sosyal Psikolog Doç. Dr. Ahu Özmen Akalın’ın yorumu ise oldukça dikkat çekici: ‘Her yere her zaman çocuklarla gitmek uygun değil!’
#Bir Sorudan FazlasıTürkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, akademi ziyaretleri kapsamında İstanbulspor Kulübü Tesisleri’ne ziyarette bulundu. Başkan Büyükekşi, Türkiye'nin en genç nüfusa sahip ülkelerinden biri olduğunu belirterek, Türk akademi sisteminin 3-4 sene içinde meyvelerini vermeye başlayacağını söyledi. Büyükekşi, ayrıca yabancı kuralı ile ilgili olarak ise, "Yabancı kuralını devam ettirdik ve hiçbir şeyi değiştirmedik" dedi.
#TFFMilli Takım'da daha doğrusu futbolumuzda işler hiç iyi gitmiyor. Uluslar Ligi'nde Lüksemburg ve Faroe Adaları'na karşı alınan sonuçlardan sonra eleştirilerin dozu arttı. Ancak futbolumuzdaki geri gidiş çok daha uzun vadeli. Peki, bir dönem yakaladığımız çıkış neden bu denli bir çöküşe dönüştü? Neyi yanlış yaptık ve yapmaya devam ediyoruz? Masaya yatırdık...
#Milli TakımÜniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül’de başlıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu sene üniversitelerin salgının seyrine göre yüz yüze eğitim, uzaktan eğitim ya da hibrit eğitim konusunda kendi kararlarını vereceklerini duyurdu. Bu duyurunun ardından eğitim öğretimin nasıl sürdürüleceği her üniversitenin kendi inisiyatifine kalmış oldu. Üniversitelerin güz yarı yılı açılış tarihleri 27 Eylül ile 18 Ekim arasında farklılık gösteriyor. Yüz yüze eğitimin ağırlıklı olarak tercih edildiği yeni dönem çalışmalarında ders kredilerine ve programın durumuna bağlı olarak çevrim içi derslerin de yapılması planlanıyor. Yeni dönem için hangi üniversite nasıl bir eğitim planlıyor? 30 üniversiteye nasıl açılacaklarını sorduk:
#ÜniversiteŞöyle bir geriye doğru gidip düşünün. Sağlığınız açısından son 18 ayı yani bir buçuk yılı aşkın süre sizin için nasıl geçti? Tüm dünyayı kasıp kavuran bir pandemi vardı ve seyahatlerden günlük hayata kadar bizi hareketli tutan her şey aksadı. Tatile ya da iş amaçlı yolculuklara çıkamaz olduk, düzenli olarak gittiğimiz spor salonları kapandı. Çoğumuz bu 18 ayın çok büyük bir bölümünde evlerde hapis kaldık. Bir başka deyişle hareket alanımız ve hareketliliğimiz kısıtlandı.
#Cindy CrawfordEski site ve apartmanların çoğunda otopark kullanım ve paylaşımına ilişkin düzenleme olmadığı için erken gelen arabasını park ederken, diğerleri park yeri bulamıyor. Bu sorunu yaşayan okurlarım otopark paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek istiyor. Çok basit bir formülle; bir harita mühendisine kroki çizdirip, apartman-site genel kurulunda 5’te 4 oy çoğunluğuyla otopark paylaşım kararı alıp, bu kararı Yönetim Planı’nın eki olarak tapu kaydına işleterek, sorunu kökten çözmek mümkün... Birçok okurum ‘Siteye ikinci araç girişi yasaklanamaz mı? diye de soruyor. Bir okurum ise kiraladığı evdeki kapalı garajı kendisinin kullanıp kullanamayacağını öğrenmek istiyor. Soruları İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#YazarFenerbahçe Başkanı Ali Koç, ekonomi basınıyla yaptığı buluşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin ekonomik durumu hakkın da konuşan Ali Koç, TFF'nin kulüplere sormadan verdiği kararları da eleştirdi. Ali Koç, teknik direktör arayışı ve transfer konusunda da önemli açıklamalar yaptı.
#FenerbahçePandemi sürecinde turizm sektöründe değişen pratikleri bizzat görmek için son üç ayda 200’e yakın otel ziyaret ettim. Şimdi size felsefesi, tasarımı, konumu ve işletme anlayışıyla ayrıcalıklı olduğunu düşündüğüm adreslerden 10 tanesini anlatacağım. Bir kısmı yıl boyu açık, bir kısmı kasıma kadar misafir kabul edecek.
#Saffet Emre TonguçHayatın normale dönmeye başlaması ve yaz sezonunun gelmesi ile birlikte havuz, deniz ve plajlarda yoğunluk arttı. Kurban Bayramı dolayısıyla tatil yörelerine seyahatlerin olacağını öngören uzmanlar, plajlardaki şezlong aralarında 1.5 – 2 metre mesafe bırakılmasını tavsiye ediyor. Uzmanlara göre, özellikle havuzlarda enfeksiyon riskinin yüksek olması nedeniyle bone kullanılması, giriş ve çıkışlarda mutlaka duş alınması gerekiyor.
#Kurbanbayrami2020Yeni normalleşme ile birlikte Haziran ayı başı itibariyle kapılarını açan turistik otellerde yeni bir dönem başlıyor. Pandemi sebebiyle hijyen,temizlik, güvenlik gibi konularda daha sıkı denetimlere tabi tutulan oteller denetimler sonrası çeşitli konularda sertifika almaya hak kazanıyor. Sertifikalara ilk kez konulmaya başlanan karekodlar sayesinde gelen müşteriler otellerin denetim geçmişini görebiliyor.
#Turistik TesislerTurizm Bakanlığı’nın koronavirüs sonrası turizm sezonunun Haziran’da açılacağı yönündeki açıklanmasının ardından tatilciler için yeni yol haritaları belirlendi. Uzmanlar, havuz ve deniz suyunda bulaş riski olmadığına dikkat çekerken, sosyal mesafe ve dezenfeksiyonun ise hayati önemde olduğunu vurguluyor.
#DenizYaz aylarıyla birlikte açılan turizm tesislerinde, su parklarında ve sitelerde havuz kullanımı yoğunlaşacak. Kovid-19 riskine karşı kontrollü havuz kullanımına yönelik yeni kurallar belirlenirken uzmanlar, havuz içinde 8 metrekarelik sosyal mesafe kuralı uygulanmasını öneriyor.
#HavuzAlmanya’da koronavirüse karşı alınan önlemler her geçen gün gevşetiliyor. Ülkede hayatın normale dönmesi için yeni adımlar atılıyor. Kısıtlamaların hangi alanlarda ne kadar gevşetilip gevşetilmeyeceğine veya alınan yasak kararlarının kaldırılıp kaldırılmamasına eyalet hükümetleri karar veriyor. Kısıtlamaların gevşetilmesi eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Ancak hijyen kuralları, sosyal mesafenin korunması ile yakın ve uzak yerlere yolculuk sırasında maske takma zorunluluğu sürüyor. İşte 16 eyaletteki kısıtlamalarla ilgili son durum şöyle:
#AlmanyaYeni normalleşme sürecinde servislerde, spor salonlarında ve sosyete pazarlarında salgına karşı alınan kurallara yeni düzenlemeler geldi. Buna göre, işçi servislerine biniş en arka sıradan başlayacak ve çapraz şekilde devam edecek. Spor salonlarında, yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken maske zorunluluğunda değişikliğe gidildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehberde ayrıca pazarlara ilişkin düzenlemeler de dikkat çekti.
#Güncelleme