Paylaş
Sadece bir seneliğine yönetime gelip, önce Dünya Kupası, sonra çok büyük bir deprem felaketiyle sarsılan bir sezonda, durumu idare etmenin ve seçime hazırlanmanın çok ötesinde projelere soyunan Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi, Letonya maçında çok heyecanlandığını anlatsa da, onu asıl heyecanlandıran şeyin tek aday olarak gireceği seçimler sonrası detaylarını peş peşe duyacağımız projeler olduğu ortadaydı.
“Hedefimiz Avrupa Şampiyonası'na katılmak değil, orada başarılı olmak. 2002 ve 2008 sonrası başarımız yok” diye başladığı konuşmasında hedefinin sürdürülebilir projelere imza atmak olduğunun altını defalarca çizdi.
Bu dört senelik dönem sonrası bir daha aday olmayı düşünmediğini söyleyen Büyükekşi, “Futbolda iki büyük seçim yaşadık. Infantino ve Ceferin de tek aday olarak seçildiler. Ben adaylığımı genel seçimlerden önde açıkladım. Başka aday çıkması için yeteri kadar zaman vardı, bunu da isterdim ama çıkmadı. Türk futbolunda hakem hatası dışında hiçbir şey konuşulmuyor ve bunun kimseye faydası yok. Kalıcı ve sürdürülebilir şeyler yapmazsak başarılı olamayız” diye başladığı konuşmasında FIFA’ya üye 55 ülkenin 52’sinin strateji planı varken bizim olmamasının kendisini çok üzdüğünü, strateji planının şu anda tüm paydaşların katkılarıyla oluştuğunu ve kısa sürede devreye gireceğini anlattı.
- Yeni dönemde 3-5-10 yıllık planlarla çalışacağız. 2024’te uygulamalar hayata geçmeye başlayacak.
- KPMG ile çalışıyoruz, statik değil, dinamik projeler yapacağız. - Stratejiyi tek başımıza değil, futbolun tüm paydaşlarıyla yapıyoruz. Şu ana kadar 35 tane çalıştay yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.
- Ölçmezsen yönetemezsin. Her şeyi ölçülebilir hedeflere böleceğiz ve sonuç da, başarı da ölçülebilir olacak.
- Türk futbolunun tüm kulüplerinin borcu var. Bu sürdürülebilir bir şey değil.
- Yabancı kuralı sonrası başarılara baktım. Harcanan bütçeler ortada, sonucu ortada. Değerlendirmeyi her zaman ne verdik , ne aldık dengesine bakarak yapmak lazım.
- Hollanda ve Belçikaya gittik. Deprem olmasa başka ülkelere de gidecektik. Ajax, Az Alkmar ziyaret ettik.. Ajax her sene 2 oyuncuyu A takıma çıkarmak zorundayız dedi. AZ Alkmaar oyuncu satmadan ayakta duramayız dedi. Herkesin altyapı planlaması farklı ama hedef hep oyuncu çıkarmak.
- Süper Ligde genç oyuncu oynama ortalaması 4 dakika, en yaşlı lig bizde ama en genç milli takım da bizde.
- Double Pass şirketiyle altyapı konusunda 1+3 yıllığına anlaştık. Hem danışmanlık hem denetim yapan bir firma.
- Altyapıda hamle yapmanın peşindeyiz. Her Süper Lig takımından 10 altyapı hocası + 1 altyapı direktörü eğiteceğiz.
- Çocukları 6 yaşında eğitime başlatmak zorundayız. Kulüplerden 6-9 yaş arası iki hoca, 10-13 yaş arası iki hoca, 14-17 arası üç hoca, 19 sonrası üç hoca ve 1 sportif direktör yollamalarını istiyoruz. Bu toplamda 220 küsur hoca yapacak ve bu eğitimleri tamamen TFF karşılayacak. Göreve başladıklarında 6 ay maaşları federasyon verecek.
- Double Pass eğitimi bitirince, Eylül ayında antremanlar başlayacak. Double Pass hazırladığı müfredata göre, 20 kulüp tamamen aynı müfredatı yapacak. Bu sayede tamamen aynı eğitimi almış oyunculardan bir havuz oluşacak.
- Kulüpleri 2024 Aralık sonuna kadar süre verdik, altyapıları da yıldızlayacağız.
- Kulüplerin finansmanını da düşündük. Transferde devlete ödenen yüzde 20 stopajı bu akademilerde kullanma şartıyla geri vereceğiz. Bu bütçeler başka herhangi bir konuda kullanılamayacak. Kulüpler naklen yayın ihalesinden de buraya pay ayıracaklar.
- UEFA da yeni kriterler getiriyor. Gelirlerin bir kısmı altyapıya ve kadın futboluna harcanmak zorunda olacak.
- Federasyon kural koyucu, uygulayıcı, denetleyici bir yapıdır, biz de bunun takipçisi olacağız.
- Kulüplerde bu oyuncuların dataları olacak. IT üzerinde çalışıyor. Bu hem kulübün hem federasyonun ortak datası olacak. Türk futbolunda her şey sübjektif, veriye dayalı değil. Bunu ortadan kaldırmalıyız.
- Transfer de değişecek. Evrakları federasyona yetiştirmek diye bir şey kalmayacak. Her kulüp şifresiyle girecek, oyuncuyla sözleşmesini scan edecek, elektronik imzalanacak ve transfer bitecek. İsterse Almanyadan yapsın, ister dünyanın öbür ucundan.
- Bu altyapı sistemi okullarla da entegre olacak. 18 şehirde pilot uygulama yapılacak. 250 ilkokul, 2500 öğretmen demek. C lisans eğitimi vereceğiz. Okullarla entegrasyon için 2-3 proje daha vat. Altyapısını kurduktan sonra size açıklayacağız.
- Birkaç yıl içinde 40 akademi olacak. Almanya bu konuya 760 milyon euro harcamış. O atılımı biz de yapmak zorundayız.
- Belki sonuçları biz görmeyiz, ama önemli olan kalıcı bir şey bırakabilmek. Yöneticinin görevinin sürdürülebilir bir sistem kurmak olduğuna inanıyorum ve yöneticilikte 25 yıllık tecrübem var.
Paylaş