Güncelleme Tarihi:
PANDEMİ koşullarından normalleşme sürecine geçerken otellerde, su parklarında, sitelerde ve özel mülklerde bulunan havuzların nasıl kullanılması gerektiği sorusu gündeme geldi. Yeni dönemde havuzlara kontrollü tatil modeline uygun pek çok kural getirildi. Artık sıkı takibe alınan havuzlarda tatilciler, sosyal mesafeye uygun yüzmeden giriş çıkışlarda kullanıcı sayısı kısıtlamalarına maske zorunluluğundan el ve ayak dezenfeksiyonuna çok sayıda kurala uygun hareket edecek.
8 METREKAREYE 1 KİŞİ
Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde havuzlarda alınması gereken önlemlerin yer aldığını belirten Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, “Çok sayıda kullanıcının aynı anda havuz ortamında bulunacak olmasının oluşturacağı riske karşı havuz ortamında sosyal mesafenin korunması öncelikli önlem görülüyor. Yüzme aktivitelerinde sosyal mesafe koşullarının sağlanması için, havuz çevresinde 4 metrekareye 1 kişi, havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasitenin belirlenmesi ve şezlonglar arasında en az 1,5 metre mesafe olması uygun görülüyor” dedi.
TABAN HER GÜN TEMİZLENMELİ
Yüzme havuzlarında taban temizliğinin her gün, havuz duvarlarının temizliğinin ise en az haftada bir yapılması gerektiğini vurgulayan Atmaca, “Ayak havuzları her gün boşaltılmalı, temizlenmeli, dezenfekte edilmeli ve yeniden doldurulmalı. Yüzme havuzlarında suyun hazırlanması ve dezenfekte edilmesi için gereken ekipmanların tesiste bulundurulması ve havuzun güvenli işletme şartlarında çalıştırılabilmesi için sürekli bakımlarının yapılıp sezon boyunca çalışır durumda tutulması gerekir” uyarısında bulundu.
DUŞ EKİPMANLARINA SENSÖR
Kovid-19’un dezenfektanlara duyarlılığı nedeniyle havuz suyunda ruhsatlı dezenfektan ve kimyasalların kullanılmasının bu süreçte önem taşıdığının altını çizen Atmaca, duş bataryası, musluk, sabunluk gibi malzemelerin sensörlü kullanımının da tedbirler arasında yer aldığını belirtti. Atmaca, yılda bir kez yapılacak ana bakımlarla ilgili de şöyle bilgi verdi: “Kimyasal dozaj sistemlerinin bakımı, bağlantı yerlerinin sökülüp temizlenmesi, topraklama ve kaçak akım koruma sisteminin denetlenmesi gibi kontroller mutlaka yapılmalı.”
KULLANICI SAYILARI İZLENECEK
Havuzlarda ve çevresindeki şezlong alanlarında sosyal mesafe koşullarını sağlamanın Kovid-19 tehlikesine karşı en çok dikkat edilmesi gereken tedbir olduğunu ifade eden Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Su ve Atık Su Komisyonu Üyesi Yasin Uzun, yeni dönem uygulamalarıyla ilgili şöyle bilgi verdi: “Şimdiye kadar 60’a yakın otelin aldığı, diğerlerinin de başvuru aşamasında olduğu Güvenli Konaklama Tesisi Sertifikasyonu havuzlarda güvenli şartların oluşturulmasını sağlıyor. Havuz oparatör belgesi almış kişilerin çalıştırılması da bu süreçte zorunluluk haline geldi. Ayrıca cankurtaranlar ve havuz çevresi görevlileri tarafından kullanıcı sayıları izlenmeye başlandı.”
GİRİŞ ÇIKIŞLARA SAAT AYARI
havuz kuralları panosunda yer alan kurallara bu yaz sezonunda pandemi kurallarının da eklendiğini söyleyen Uzun, şöyle devam etti: “Yeni koşullara göre, açık ve kapalı havuz alanlarına ve su parklarına giriş ve çıkışlarda ateş ölçümü yapılmalı. El ve ayak dezenfeksiyonu bölümleri oluşturulmalı. Havuz içinde kimyasallar koruyuculuk sağladığı için maske kullanımına ihtiyaç yok. Ama dinlenme esnasında maske kullanımına dikkat edilmeli. Havuz içerisindeki yoğunluğun artmaması gerekiyor. Kullanıcı sayısının takibine özellikle çocuk havuzlarında çok dikkat edilmeli. Kaydıraklı havuzlarda ise giriş çıkışlarda belli yaş gruplarına saat aralıkları verilerek kullanıcı sayısı seyreltilmeli. Havuz klor oranı, Ph düzenleyicileri ve yardımcı kimyasalların kullanımına da bu süreçte çok dikkat edilmeli.”